Οι περισσότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν το marketing σαν κέντρο κόστους. Λίγες είναι αυτές που έχουν τη φιλοσοφία του να βλέπουν το marketing σαν κέντρο κέρδους.
Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την αντιμετώπιση είναι απλή: αφορά το χτίσιμο μακροχρόνιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή. Δεν μπαίνουν δηλαδή στη διαδικασία των push sales (αυτό που θα λέγαμε λαϊκά «πάρε-πάρε») αλλά των pull sales (προσελκύουν τον καταναλωτή χωρίς να τον πιέζουν). Όπως έχουμε ξαναγράψει, το internet έκανε πιο εύκολη και πιο διαδεδομένη αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο η ευκολία συνίσταται στο να βρει κανείς τον καταναλωτή. Η επιχείρηση πρέπει να διαθέσει πόρους (ανθρώπινους και χρηματικούς) για να επιτύχει.
Που πήγαν τα USP;
Οι αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι σε 5-10 χρόνια όλες οι επιχειρήσεις θα ακολουθούν τη φιλοσοφία που περιγράψαμε παραπάνω. Αυτό που διαφαίνεται είναι αυτά που αποτελούσαν USP (unique selling proposition – μοναδικό χαρακτηριστικό ενός προϊόντος) τείνουν να εξαφανιστούν.
Βασιζόμενοι στο γεγονός ότι πλέον το μόνο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν οι επιχειρήσεις είναι η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ τους. Όλα τα άλλα αντιγράφονται.
Και ποια η θέση του marketing;
Οι marketers σε μεγάλο βαθμό έχουν χάσει το στόχο τους. Κανονικά πρέπει να ξαναεστιάσουν στη δημιουργία αγορών και στη δημιουργία ευκαιριών για τις επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύουν. Όταν δίνεται έμφαση στους ανθρώπους, και όχι απαραίτητα στα προϊόντα, οι επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να πουλήσουν οτιδήποτε. Ακόμα και πράγματα που ούτε τα είχαν σκεφτεί.
Άπαξ και δημιουργηθεί ένα πιστό ακροατήριο, η πώληση είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό που πρέπει να σκεφτεί κανείς είναι το πως το ακροατήριο μιας επιχείρησης μπορεί στην ουσία να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Ανεξάρτητα από το τι πουλάει η επιχείρησή σας, ανεξάρτητα από το μέγεθός της, σταματήστε να βλέπετε απλώς τη λίστα των πελατών ή των δυνητικών πελατών. Δείτε την αξία του ακροατηρίου σας. Δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης μπορείτε να την εξαργυρώσετε με περίπου 10 διαφορετικούς τρόπους.
Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί υπομονή. Διότι κάθε φορά στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκεται ένα ακροατήριο, ένα κανάλι και ένα περιεχόμενο.
Οι περισσότερες εταιρειες σκέφτονται τις ευκαιρίες για πωλήσεις προϊόντων ή υπηρεσιών, τη διατήρηση των πελατών, την αύξηση της αποδοτικότητας των πελατών ή την πώληση διαφορετικών προϊόντων. Αν όμως σκέφτονταν σαν εταιρείες ΜΜΕ (media) θα προσέθεταν μερικούς ακόμα τρόπους εύρεσης εισοδήματος.
Για παράδειγμα:
- Πώληση διαφήμισης στο εταιρικό site
- Δημιουργία μιας χορηγικής συμφωνίας
- Δημιουργία ενός συνεδρίου ή μιας εκδήλωσης
- Πώληση υψηλού επιπέδου περιεχομένου
Φανταστείτε ότι μπορείτε να ζητήσετε μέχρι και δωρεές, αν το κοινό σας θέλει να σας βλέπει να συνεχίζετε να υπάρχετε. Σχεδόν όπως κάνουν τα αμιγώς ερευνητικά, ειδησεογραφικά site.
Κι όσο για το πως θα το κάνετε, δοκιμάστε ένα τρόπο κάθε εξάμηνο γιατί φυσικά δεν γίνονται όλα ταυτόχρονα.
Τι είναι το υψηλού επιπέδου περιεχόμενο (Premium Content)
Ουσιαστικά μιλάμε για ο τρόπος συσκευασίας του περιεχομένου που θα προσφέρετε προς πώληση. Το πως θα το μοντάρετε, η μορφή που θα του δώσετε, το πόσο θα το πουλήσετε κλπ. Το περιεχόμενο δηλαδή θα πάρει το ρόλο ενός προϊόντος.
Παράδειγμα: έστω ότι έχετε μία σειρά από άρθρα (σε blog) επάνω σε ένα θέμα που κανένας άλλος στον κλάδο σας δεν διαθέτει. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πακέτο (θα μπρορούσε να έχει τη μορφή μαθήματος από αυτά και να τα πουλήσετε σε άτομα που χρειάζονται αυτή την πληροφόρηση. Έτσι, τους προσφέρετε μία λύση χωρίς να χρειάζεται να ψάξουν δεξιά κι αριστερά για να την βρουν.
Συγγραφή Άρθρου:Φιλαλίθη Ευτυχία