Αυτό, εκτός από εντυπωσιακός τίτλος, είναι κι ένας οδηγός που δείχνει ότι για να επιτύχετε στο πεδίο των social media χρειάζεται να ακολουθήσετε συγκεκριμένη στρατηγική. Η στρατηγική απαντά στο ερώτημα ΠΩΣ, δηλαδή πως θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και σίγουρα η βοήθεια μιας εταιρείας digital marketing θα ήταν χρήσιμη αλλά κι εσείς μπορείτε να θέσετε τις βάσεις.
Ας δούμε πως:
1. Γράψτε μία περίληψη των σημαντικότερων σημείων
Η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τους στόχους που έχετε θέσει όσον αφορά τα social media και το πως αυτοί συνδέονται με τους εταιρικούς στόχους. Καταγράψτε τον κυριότερο στόχο ώστε να μην πελαγοδρομείτε και αποφασίστε πως θα μετρήσετε την επιτυχία ώστε να μπορεί όλη η ομάδα να ευθυγραμμιστεί στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
2. Κάντε μία έρευνα ανταγωνισμού
Παρακολουθήστε στενά τους δύο-τρεις κυριότερους ανταγωνιστές σας. Εμπνευστείτε από ένα brand ή μία επιχείρηση που δεν είναι ανταγωνιστική σας.
Δείτε τα post τους, τη συχνότητα, το ύφος, το οπτικό υλικό που χρησιμοποιούν, το μέγεθος του κοινού τους, τον τρόπο που διαχειρίζονται καταναλωτές, τη χρήση emoji, τις λέξεις-κλειδιά και τα hashtags που χρησιμοποιούν, τις κριτικές που έχουν και την ποσότητα περιεχομένου από τρίτους.
Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θεωρούν σαν βασική μέτρηση το engagement.
3. SGOT analysis
Ξεχωρίστε μεταξύ στόχων (goal), στρατηγικής (strategy), σκοπών (objectives) και τακτικών (tactics).
Στόχος: το ευρύτερο αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε
Στρατηγική: τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να επιτύχετε το στόχο
Σκοπός: μετρήσιμα βήματα που οδηγούν στην επίτευξη του στόχου
Τακτική: τα εργαλεία ή οι δράσεις που θα χρησιμοποιήσετε στην επιδίωξη ενός σκοπού
4. Δώστε χαρακτήρα στη μάρκα
Οι μάρκες χρειάζονται χαρακτήρες για να μπορούν οι καταναλωτές να ταυτιστούν μαζί τους. Αυτό αποδεικνύεται έξτρα χρήσιμο σε συνδυασμό με τα social media. Οι χαρακτήρες χρειάζονται για να απευθυνθείτε τόσο στους καταναλωτές σας όσο και σε αυτούς στους οποίους στοχεύετε και είναι αυτοί που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε: το engagement, τις μετατροπές και το δείκτη σχετικότητας στις διαφημίσεις.
Το ίδιο πρέπει να κάνετε και για τους καταναλωτές σας. Δώστε τους προσωπικότητα.
5. Αποφασίστε τι πληρώνετε και τι όχι
Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία που υπάρχουν για την καλύτερη διαχείριση των social media.
Διαφημίστε τα post σας στο Facebook. Πρώτα ποστάρετε, το αφήνετε να πάρει οργανική δυναμική και κατόπιν το προωθείτε για να του δώσετε περισσότερη ώθηση. Έτσι, κερδίζετε σε προβολή χωρίς να τινάζετε την μπάνκα στον αέρα.
Εκμεταλλευτείτε τη real time εμπλοκή που προσφέρει το twitter. «Καβαλήστε» το ρεύμα των hashtag και κάντε τη μάρκα σας να φανεί.
Δημιουργήστε το δικό σας hashtag και χρησιμοποιήστε το σε όλες τις πλατφόρμες social media.
6. Ο χρόνος μετράει
Ο χρόνος είναι σημαντικός για κάθε τι που κάνετε. Μια μέρα καθυστέρηση μπορεί να είναι αρκετά χαμένα χρήματα. Ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο γίνονται τα πάντα στα social media δεν επιτρέπει καθυστερήσεις. Όταν το πάρτυ αρχίζει, πρέπει να είσαι εκεί!
Βρείτε τις σημαντικές ημερομηνίες για θέματα που αφορούν τον κλάδο σας και δράστε εγκαίρως.
7. Μετρήστε ό,τι είναι σημαντικό
Ο όγκος των μετρήσεων που προσφέρονται μπορεί να σας οδηγήσει στην τρέλα. Αποφασίστε τι είναι σημαντικό για την επιχείρησή σας και παρακολουθήστε αυτούς τους δείκτες (ποιοτικούς και ποσοτικούς). Οι ποσοτικοί δείκτες μας λένε τι συμβαίνει ενώ οι ποιοτικοί μας λένε γιατί συμβαίνει.
Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα της στρατηγικής social media;
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία