Τι είναι το Google Pagerank (PR)

Το PageRank είναι ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει πόσο σημαντική μια σελίδα είναι στον Ιστό. Το Google πιστεύει ότι κάθε link από μια σελίδα (Α) σε μια άλλη σελίδα (Β) είναι σαν μια ψήφος. Όσο περισσότερες ψήφους (εισερχόμενα links) έχει η σελίδα (Β) τόσο σημαντικότερη πρέπει να είναι (σύμφωνα πάντα με το Google).

Επίσης, η σημασία της σελίδας (Α) που δίνει το link καθορίζει πόσο σημαντική είναι η ίδια η ψήφος. Το Google υπολογίζει τη σημασία μιας σελίδας από τις ψήφους που δέχεται. Το πόσο σημαντική είναι κάθε ψήφος λαμβάνεται υπόψη όταν υπολογίζεται το PageRank μιας σελίδας.

Το PageRank είναι ο τρόπος του Google να υπολογίζει τη σημασία μιας σελίδας. Ο λόγος που ασχολούμαστε τόσο με το PagerRank είναι ότι είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση μιας σελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν αναρωτιέστε για το πόσο έξυπνα υπολογίζει το Google το PageRank και τη σημασία κάθε link διαβάστε παρακάτω (θα εντυπωσιαστείτε)…

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων στο Google που ασχολείται συνεχώς με όλους τους επιτήδειους που προσπαθούν με ανήθικα μέσα να σκαρφαλώσουν ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης με ανήθικα μέσα. Τα κόλπα που εφευρίσκουν κάθε φορά αυτοί οι επιτήδοι (black-hat και grey-hat seo) είναι πολύ ενδιαφέροντα… αλλά και οι αντιδράσεις από το Google είναι εξίσου αποτελεσματικές και έξυπνες…

Για παράδειγμα, πριν από κάμποσο διάστημα είχαν γίνει "της μόδας" τα link farms (φάρμες με links). Sites χωρίς λόγος ύπαρξης και χωρίς σημαντικό περιεχόμενο που έδιναν links σε άλλα sites για να τους ανεβάσουν το PR. Το Google το αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα και αυτά τα links δεν παίζουν πια κανένα ρόλο. Επίσης links από απαγορευμένα και μπλοκαρισμένα sites με PR 0, δεν παίζουν ρόλο.

Βέβαια επειδή οποιοσδήποτε ανταγωνιστής που θέλει να σας βλάψει μπορεί να σας κάνει link από ένα wesite με PR 0, το link αυτό δε λαμβάνεται υπόψιν από το Google και δεν πρόκειται να σας ζημιώσει. Δεν έχετε έλεγχο σε αυτό το θέμα… Όποιος θέλει μπορεί να σας κάνει link. Όμως αν εσείς κάνετε link σε ένα site με PR 0, που ανήκει στη μαύρη λίστα του Google, θα χάσετε σε PR. Οπότε κάθε τόσο καλό είναι να ελέγχετε το PR των σελίδων που κάνετε link. Υπάρχουν αυτόματα προγράμματα που μπορούν να το κάνουν για σας…

Πώς Υπολογίζεται Μαθηματικά Το PageRank;

Για να υπολογιστεί το PageRank για μια σελίδα, όλες οι εισερχόμενες συνδέσεις λαμβάνονται υπόψη. Αυτές είναι συνδέσεις από μέσα από την περιοχή του site (ίδιο domain) και συνδέσεις από άλλα sites.

PR (Α) = (1-d) + d ( PR(T1) / C(T1) +… + PR (Tn) /C (Tn) )

Αυτή είναι η πρώτη μορφή της εξίσωσης PageRank όπως είχε δημοσιευτεί. Τώρα είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιείται μια παραλλαγή.

PR(A) σημαίνει PageRank της σελίδας Α.

Στην εξίσωση "T1 – Tn" είναι σελίδες που κάνουν link στη σελίδα Α.

"C" είναι ο αριθμός εξερχόμενων συνδέσεων που μια σελίδα έχει.

"d" είναι ένας παράγοντας απόσβεσης, που συνήθως τίθεται στο 0.85.

Οπότε με λίγα λόγια καταλαβαίνουμε ότι όσο περισσότερα links δέχεται μια σελίδα, όσο υψηλότερο είναι το PR των σελίδων που κάνουν link σε αυτή, και όσο λιγότερα είναι τα links σε κάθε σελίδα που κάνει link στη σελίδα Α, τόσο καλύτερα.

Από αυτό, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι μια σύνδεση από μια σελίδα με PR5 και 6 εξερχόμενες συνδέσεις αξίζει περισσότερο από μια σύνδεση από μια σελίδα με PR7 και 100 εξερχόμενες συνδέσεις! Το PageRank μιας σελίδας που σας κάνει link είναι σημαντικός αλλά ο αριθμός links σε εκείνη την σελίδα είναι επίσης σημαντικός. Όσο περισσότερα links έχει μια σελίδα που σας κάνει link τόσο μικρότερη ειναι η αξία PageRank που η σελίδα που σας θα λάβει από αυτήν.

Αν θέλετε υψηλό PR κυνηγήστε links από σελίδες με υψηλό PR που δεν κάνουν πολλά links. Μην ενθουσιάζεστε από μια σελίδα με PR7 που έχει 50 και πάνω links σε άλλες σελίδες!!!

Επίσης αν θέλετε μεγάλο PR φροντίστε το site σας να έχει περισσότερες από μια σελίδες! Όσο περισσότερες σελίδες έχετε με μοναδικό περιεχόμενο (όχι copy-paste από άλλα sites) τόσο καλύτερα.

Χάνω PageRank αν κάνω links σε άλλες σελίδες;

Όχι! Μπορείτε να κάνετε όσα links σε άλλες σελίδες θέλετε χωρίς να χάσετε PR – δε μεταβιβάζεται το PR (μην το παρακάνετε βέβαια με 100 links σε μια σελίδα – είναι ύποπτο…).

Η ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε είναι όμως σε ποιες σελίδες θέλετε να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης; Αν για παράδειγμα έχετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και η πιο κερδοφόρα κατηγορία προϊόντων σας είναι τα κινητά τηλέφωνα φροντίστε να κάνετε link σε αυτή τη σελίδα από άλλες σελίδες του site σας. Επίσης αποφύγετε να κάνετε link σε πολλές σελίδες από την αρχική σελίδα του site σας (η οποία λογικά έχει και το μεγαλύτερο PR).

Δεν ωφελεί πολύ να κάνετε link και να δώσετε PR στη σελίδα "όροι και προϋποθέσεις", "FAQ", "επικοινωνία" κ.τ.λ. Μπορείτε να κάνετε ένα μόνο link σε μια σελίδα γενική "Πληροφορίες" και από εκεί να κάνετε links στις επι μέρους σελίδες με λεπτομερείς πληροφορίες. Επίσης μη βάζετε links σε 20 σπέσιαλ προϊόντα στην 1η σελίδα! Περιοριστείτε σε 6 (για παράδειγμα) προϊόντα που σας φέρνουν το μεγαλύτερο κέρδος.

Σημείωση: Μπορεί να μη χάνετε PR κάνοντας link, δηλαδή να μην υπάρχει κόστος αλλά υπάρχει κόστος ευκαιρίας. Προτιμάτε να κάνετε 10 links σε 10 άλλα sites ή 9 links σε σελίδες του δικού σας site και 1 link σε ένα άλλο site. Κάθε link που κάνετε σε άλλο site είναι PR που θα μπορούσε να είχε πάει σε σελίδα του δικού σας site…

Nofollow

Ένα κόλπο για να μη δίνετε PR σε άλλες σελίδες (όπως εξωτερικά sites ή σελίδες όπως η επικοινωνία) είναι να χρησιμοποιήσετε ένα tag που ονομάζεται nofollow. Αντί για παράδειγμα να κάνετε link στη σελίδα a.html με <a href="a.html"> γράφετε <a href="a.html" rel="nofollow">

Το tag rel="nofollow" λέει στο Google να μη λάβει υπόψιν αυτό το link και να μην το ακολουθήσει. Οπότε χρησιμοποιήστε το έξυπνα (και με μέτρο).

Προσθέτοντας σελίδες σε ένα site

Όσο περισσότερες σελίδες προσθέτετε στο site σας τόσο αυξάνεται το μάξιμουμ PR που μπορεί να πάρει το site σας. Φροντίστε μόνο οι νέες σελίδες που προσθέτετε να είναι σημαντικές, να έχουν μοναδικό περιεχόμενο και το link structure του site σας να είναι τέτοιο ώστε να μη ζημιώνονται οι παλιές σελίδες. Ο λόγος είναι ότι φτιάχνοντας μια νέα σελίδα και κάνοντας link σε αυτή το PageRank που λαμβάνει κάθε σελίδα μοιράζεται τώρα σε περισσότερα κομμάτια. Δηλαδή αν είχατε μια αρχική σελίδα με PR5 και κάνατε link σε 5 σέλιδες η κάθε σελίδα θα έπαιρνε PR 5/5. Αν προσθέσετε μια νέα σελίδα και κάνετε link και σε αυτή στην αρχική σελίδα το PR που θα μοιράζεται θα είναι πια 5/6 και όχι 5/5…

Κάτι τέτοιο γίνεται κυρίως αντιληπτό σε μικρά sites με λίγες σελίδες (η διαφορά απο 1/20 σε 1/21 είναι πολύ μικρή!).  Ένας καλός τρόπος να εξισορροπήσετε το PR είναι να αποκτήσετε νέα εισερχόμενα links από άλλα sites στις καινούριες σελίδες που προσθέτετε.

Το Google Toolbar PR

Είναι διαφορετικό το PageRank που περιγράψαμε στην εξίσωση παραπάνω και διαφορετικό το PageRank που εμφανίζεται στο Google toolbar, που είναι ένας αριθμός από το 1 μέχρι το 10. Οι αριθμοί στο Google toolbar είναι σε άλλη κλίμακα (κατά πάσα πιθανότητα λογαριθμική). Η διαφορά από PR3 σε PR5 είναι πολύ μεγάλη!!!

Χρήσιμες Συμβουλές

Πως να αυξήσετε λοιπόν το PR σας;

Φροντίστε να μην κάνετε πολλά άνευ σημασίας links στις σελίδες του site σας. Καλό είναι να έχετε τουλάχιστον 5 σελίδες. Αποκτήστε links από σελίδες άλλων sites με μεγάλο PR (σελίδες όχι domains – αν ένα site με PR6 σας κάνει link από μια κρυμένη σελίδα με PR0 δεν κερδίζετε τίποτα!).

Είναι σημαντικό οι σελίδες που σας κάνουν link να μην έχουν πολλά άλλα link στην ίδια σελίδα (λιγότερα από 20 Links).

Το πως πρέπει να είναι αυτά τα links περιγράφεται σε άλλα άρθρα του GreekInternetMarketing.com όπου μιλάμε για το SEO…

Θέλετε υψηλό PR και υψηλές κατατάξεις στα αποτελέσματα του Google; Επικοινωνήστε μαζί μας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *