Τα Google Penalties Είναι Παιχνιδάκι Μπροστά Στα Facebook Penalties

Μέχρι πρότινος όλο το Διαδίκτυο μιλούσε για τη Google, τις αλλαγές στον αλγόριθμό της, τα manual και τα αλγοριθμικά Penalties τύπου «Panda» & «Penguin». Όλα αυτά είναι πια γνωστά στον περισσότερο κόσμο που ασχολείται με την προώθηση της επιχείρησης του στο Διαδίκτυο, και δεν προκαλούν εντύπωση.

Εδώ και 2 χρόνια η τεχνογνωσία μας έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που καταφέρνουμε να αφαιρούμε εύκολα οποιοδήποτε Penalty είτε manual ή αλγοριθμικό. Η διαδικασία θεωρητικά (αλλά όχι πρακτικά) είναι απλή και έχει να κάνει με εύρεση του προβλήματος, αφαίρεση του ή δήλωση του προβλήματος στη Google με συγκεκριμένο τρόπο. Τους τελευταίους όμως μήνες παράλληλα με τη Google…

Σημείωση: Διαβάστε περισσότερα στο δωρεάν βιβλίο της GIM για τα Social Media

Το αντίπαλο Δέος του Facebook δεν έχει ηρεμήσει ΚΑΘΟΛΟΥ…

Βλέπετε καθώς γιγαντώνονται οι εταιρίες, και αποκτούν μονοπωλιακό πρακτικά χαρακτήρα αρχίζουν να εφαρμόζουν πολιτικές εναντίον του απλού χρήστη και της μικρής επιχείρησης, στην προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μετόχων τους για κερδοφορία και ανάπτυξη.

Αν παρατηρήσετε την απήχηση των Posts που γράφετε στη σελίδα Facebook της επιχείρησής σας, θα παρατηρήσετε μια συνεχή πτώση μήνα με το μήνα. Η πτώση σε πολλές περιπτώσεις είναι θεαματική!

Για να καταλάβετε τι εννοούμε θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Όταν στο ξεκίνημα του Facebook γράφατε κάτι στον τοίχο (Wall/Timeline) το έβλεπαν πρακτικά όλοι (fans/friends). Η απήχηση, το Reach του κάθε Post προσέγγιζε το 100%. Καθώς όμως αυξάνονταν το πλήθος των χρηστών του Facebook και αυξάνονταν και ο «θόρυβος» οι προγραμματιστές του Facebook σκεφτήκανε ένα τρόπο για να βάλουν εμπόδια. Το σκεπτικό ήταν να βρουν ένα τρόπο να εμφανίζουν στον κάθε χρήστη αυτά που πραγματικά τους ενδιαφέρουν.

Η πρώτη λοιπόν λύση είχε να κάνει με το φιλτράρισμα των Posts έτσι ώστε ο χρήστης να βλέπει τα πιο πρόσφατα νέα των φίλων του, και μάλιστα αυτά που είναι πιο δημοφιλή, δηλαδή αυτά που έχουν πάρει τα περισσότερα Likes, Shares και Comments. Ο αλγόριθμος λοιπόν που φίλτραρε τα Posts με αυτό τον τρόπο ονομάστηκε EdgeRank και για αρκετό καιρό έκανε τη δουλειά του.

Η είσοδος όμως του Facebook στο Χρηματιστήριο, η αύξηση των χρηστών, και η πίεση των μετόχων για κέρδη και ανάπτυξη, είχαν ως φυσικό επακόλουθο να χρειαστούν νέα και πιο αυστηρά μέτρα ώστε να μειωθεί η δωρεάν διαφήμιση των επιχειρήσεων στα Facebook Pages και να οδηγηθούν στο γκισέ των Facebook Ads. Το Facebook εξέλιξε τον αλγόριθμο του και άλλο (όπως κάνει και η Google) έτσι ώστε να βάλει πρόσθετα εμπόδια. Άρχισε να καταγράφει πιο έξυπνα τη συμπεριφορά των χρηστών και να χρησιμοποιεί μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης (Machine Learning) ώστε να καταλαβαίνει τι είδους Posts αρέσουν σε κάθε χρήστη!

Αν ανακάλυπτε για παράδειγμα ότι σε ένα χρήστη άρεσαν περισσότερα τα Posts με φωτογραφίες του έδειχνες πιο πολύ Posts με φωτογραφίες. Αν ανακάλυπτε ότι του άρεσαν πιο πολύ βίντεο με «γατάκια» του έδειχνε πιο πολύ βίντεο παρά φωτογραφίες με «γατάκια» και πάει λέγοντας…

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”776″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”414″,”style”:”width: 480px; height: 414px;480″}}]]

Οι Marketers στην προσπάθεια τους να κάνουν «Game The System» (θυμίζει λίγο SEO?…) εφευρίσκαν κατά καιρούς νέα κόλπα για να αυξήσουν το Reach των Posts τους για να μη χρειάζεται να πληρώσουν διαφήμιση. (χμμμ… περισσότερα εμπόδια => μεγαλύτερη ανάγκη για διαφήμιση).

Άρχισαν λοιπόν να πειραματίζονται με διαφόρων ειδών Posts για να καταλάβουν τι φιλτράρει λιγότερο το Facebook. Στην αρχή είδαν πως απέδιδαν πολύ καλά οι φωτογραφίες. Μετά οι περίεργες πολύχρωμες ή αστείες φωτογραφίες. Μετά τα Memes και τα Facebook like gates όπου έπρεπε να κάνεις Like για να δεις το περιεχόμενο. Μετά από κάθε νέο κόλπο έβγαινε μια αλλαγή του αλγορίθμου του Facebook για να τιμωρήσει αυτές τις τακτικές.

Και σειρά είχαν και τα Facebook Penalties…

Ίσως έχετε παρατηρήσει πάνω από 50% μείωση του Reach των Posts σας το τελευταίο διάστημα.

Ο λόγος;

Στις 15 Νοεμβρίου 2014 το Facebook ανακοίνωσε επίσημα ότι θα μειώσει την παρουσία των Promotional Posts στο Timeline των χρηστών. Η αιτιολογία είναι πολύ απλή: «Δεν αρέσει στους Χρήστες μας». Συγκεκριμένα αναφέρουν πως μετά από έρευνα που διεξήγαγαν οι χρήστες πιστεύουν πως είναι υπερβολικά επιθετικά (promotional):

  1. Posts that solely push people to buy a product or install an app
  2. Posts that push people to enter promotions and sweepstakes with no real context
  3. Posts that reuse the exact same content from ads

Στη σχετική ανακοίνωση του Facebook στη σελίδα https://www.facebook.com/business/news/update-to-facebook-news-feed το Facebook προειδοποιεί πως από τον Ιανουάριο του 2015 (σε λίγες μέρες δηλαδή) τα νέα θα είναι πολύ σκούρα εάν γράφετε Posts όπου λέτε στη Facebook σελίδα σας αγοράστε το τάδε προϊόν, μόνο τόσα ευρώ, έκπτωση, μπείτε στην κλήρωση ή διαγωνισμό, ή απλά βάζετε το ίδιο περιεχόμενο σε organic Posts και διαφημίσεις.

Με βάση τη μίνι-έρευνα που διεξήγαμε αυτό περιλαμβάνει πρακτικά όλες τις Facebook σελίδες επιχειρήσεων (αν η δική σας είναι εξαίρεση, με χαρά θα θέλαμε να κάνουμε ένα σχετικό Case Study για εσάς).

Τα καλά νέα είναι (εδώ είναι που χρυσώνουν το χάπι) πως θα φέρουν νέες δυνατότητες στις Facebook σελίδες ώστε να γίνουν πιο χρήσιμες και να αυξηθεί η αλληλεπίδραση με τους Fans.

Και η ερώτηση είναι;

«Τόσο καιρό γιατί μάζευα συνέχεια Fans και έδινα όλα αυτά τα Δώρα σε διαγωνισμούς;»

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”777″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”468″,”style”:”width: 301px; height: 293px;480″}}]]

Και η απάντηση είναι:

«Ποιος ο λόγος με την εμμονή στον αριθμό των Fans?»

Πριν από 1 χρόνο είχαμε πει σε σεμινάριο της GIM πως ένα από τα πιο σημαντικά νούμερα είναι το Engagement (πόσο ασχολούνται με τη σελίδα σας). Όλες οι εξελίξεις στο Facebook δείχνουν πως είχαμε δίκιο. Σταματήστε να ασχολείστε με την ποσότητα και δώστε έμφαση στην ποιότητα (πάλι κάτι μας θυμίζει σε SEO αυτό…).

Μειώστε τον αριθμό των Promotional Posts στη Facebook σελίδα σας και γράψτε πιο κοινωνικά Posts με περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα, με σκοπό να ανοίξετε το διάλογο με τους Fans σας. Μπείτε στα Insights (στατιστικά) και δείτε τι είδους Posts αρέσουν στους Fans σας, ποια ήταν τα πιο δημοφιλή Posts και ποιες ήταν οι καλύτερες ώρες. Δώστε έμφαση σε όλα αυτά ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο Likeable και να αυξήστε το organic Reach των Posts σας.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”778″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”237″,”style”:”width: 480px; height: 237px;480″}}]]

Βέβαια, κακά τα ψέματα… Το Facebook Marketing έγινε ανεπιστρεπτί πολύ πιο Sophisticated και η ανάγκη για διαφήμιση ώστε να αυξηθεί το Reach έγινε και αυτή πολύ πιο έντονη από παλιά.

Ευτυχώς υπάρχουν και εδώ καλά νέα…

Πριν από 1-2 χρόνια η διαφήμιση στο Facebook ήταν πολύ πιο απλή αλλά και λιγότερο αποτελεσματική. Τώρα με όλες τις νέες δυνατότητες έξυπνης στόχευσης της διαφήμισης, τα σύνθετα Remarketing Rules, τα Conversion Pixels, τα Custom Audiences και τα Audience Insights η διαφήμιση στο Facebook σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο cost effective από τη διαφήμιση στο Google.

Ιδιαίτερα σε Niche που έχουν να κάνουν με mainstream προϊόντα, ρούχα και παπούτσια, χειροποίητα προϊόντα, τρόφιμα και προϊόντα/υπηρεσίες που απευθύνονται σε πολύ εξειδικευμένα target groups (π.χ. νέες μαμάδες) σχεδόν πάντα το Facebook νικά σε αποτελεσματικότητα το Google AdWords (δεν πίστευα ότι θα έφτανε η ημέρα αυτή τόσο γρήγορα).

Αυτά τα νέα λοιπόν. Καλά και κακά όπως πάντα, ανάλογα με το πώς θα το δει κανείς. Οι ανταγωνιστές σας μπορεί να υποφέρουν… εσείς τι θα κάνετε; Θα κλείσω λοιπόν αυτό το άρθρο με ένα Meme (μικρή ειρωνεία) του Winston Churchill…

lolstart773″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”700700″}}]]

 

Σημείωση: Διαβάστε περισσότερα στο δωρεάν βιβλίο της GIM για τα Social Media

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *