Τα νέα “Reactions” του Facebook και τι σημαίνουν για τους marketers

Συντάκτρια: Μαρία Κρητικού

 

Οι χρήστες του Facebook παγκοσμίως έχουν πλέον περισσότερες επιλογές από το “απρόσωπο” Like για να αντιδράσουν σε μία ανάρτηση καθώς μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία σειρά από συναισθηματικές αντιδράσεις, τα λεγόμενα “Reactions” που είναι: Like, Love, Haha, Wow, Sad και Angry.

Γιατί αυτή η αλλαγή;

Σύμφωνα με τον product design director του Facebook, Geoff Teehan, δεν προορίζονται όλες οι αναρτήσεις για να αρέσουν. Υπάρχουν θλιβερές ή άλλες αναρτήσεις στις οποίες ο κόσμος θέλει να ανταποκριθεί αλλά το like “δεν κολλάει”.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα Reactions

facebook love

 

Τα νέα Reaction buttons (κουμπιά αντιδράσεων) είναι διαθέσιμα σε όλους. Για να τα χρησιμοποιήσει κανείς απλώς ακουμπάει το ποντίκι στο παραδοσιακό Like και εμφανίζονται τα συναισθηματικά εικονίδια που αντιπροσωπεύουν: Like, Love, Haha, Wow, Sad και Angry, που εκφράζουν αρέσκεια, αγάπη, ευθυμία, εντυπωσιασμό, λύπη και θυμό αντίστοιχα.

Κάτι που ίσως αναρωτιέστε είναι πώς μετράνε τα reactions στον αλγόριθμο του Facebook. Μετράνε τα “love” ως θετικότερη αντίδραση από τα “angry”; Ευτυχώς προς το παρόν τα Reactions μετρούν όλα όπως ακριβώς και τα Likes. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Facebook, “αν κάποιος χρησιμοποιήσει ένα reaction, το Facebook  θα συμπεράνει ότι ο χρήστης αυτός θέλει να δει περισσότερα από αυτό το post”. Με άλλα λόγια αν κάποιος αντιδράσει με ένα “Angry” σε μία ανάρτηση, το Facebook θα το μετρήσει ως Like στον αλγόριθμό του, στο να κρίνει δηλαδή κατά πόσο θα τοποθετήσει αυτήν την ανάρτηση στο News Feed κάποιου χρήστη.

Κάτι που επίσης είναι καλό να γνωρίζετε είναι πως -εκτός ότι δεν σας συμφέρει- δεν μπορείτε κιόλας να αφαιρέσετε ένα Reaction από ένα post σας. 

Πώς θα επηρεάσει όμως η νέα αυτή δυνατότητα τη συμπεριφορά των χρηστών, τις επιχειρήσεις και τους marketers;

Η νέα δυνατότητα των Reactions κάνει επίσης πιο εύκολη την αλληλεπίδραση με τις αναρτήσεις καθώς άτομα που δεν ήθελαν προηγουμένως να πατήσουν Like, ενδέχεται τώρα να βρίσκουν πιο ταιριαστή κάποια άλλη από τις επιλογές, κάτι που είναι καλό για τις επιχειρήσεις καθώς όπως είπαμε κάθε reaction μετράει προς το παρόν σαν ένα Like στον αλγόριθμο του Facebook.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι τα Reactions μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις. Πλέον οι marketeres είναι οπλισμένοι με πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς αντιδρά το κοινό τους στο περιεχόμενό τους, κάτι που ανοίγει το δρόμο για μελέτη στατιστικών και πειραματισμούς.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα στατιστικά για να βγάλετε ορισμένα συμπεράσματα;

 

α) Κάντε δοκιμές για να δείτε ποια είδη αναρτήσεων έχουν καλύτερη απόδοση

Αποδίδουν καλύτερα τα posts που έχουν περισσότερα “love”; Τότε ίσως θέλετε να κάνετε περισσότερες αναρτήσεις αυτού του είδους και να δημιουργήσετε τέτοιο περιεχόμενο. Έχουν περισσότερα shares τα posts που προκαλούν θυμό; Ίσως το να “προκαλείτε” με το περιεχόμενό σας να μην είναι τόσο κακή ιδέα.

β) Δοκιμάστε τη δύναμη της “αγάπης”

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, οι χρήστες των social media τείνουν να μιλούν για πράγματα που αγαπάνε. Δοκιμάστε τη θεωρία στην πράξη, τρέχοντας μία καμπάνια με “αγαπησιάρικο” περιεχόμενο για να δείτε πόσα “love” μπορείτε να συγκεντρώσετε.

γ) Λίστα με τους “Love”-ers

Τα άτομα που αντιδρούν με “love” σε αρκετές από τις αναρτήσεις σας είναι πολύ σημαντικά για εσάς καθώς λειτουργούν ως προωθητές εκ μέρους σας. Το Facebook προς το παρόν δεν δίνει τη δυνατότητα να στοχεύσετε σε αυτά τα άτομα. Καλό θα είναι όμως να καταγράψετε μία λίστα με τα άτομα που σας “αγαπούν” ξανά και ξανά, προκειμένου να την αξιοποιήσετε στο μέλλον ή και να αλληλεπιδράσετε μαζί τους.

δ) Μην απορρίπτετε τις αρνητικές αντιδράσεις

Παλιά, όταν κάποιο post προκαλούσε ένα αρνητικό συναίσθημα σε κάποιο χρήστη, τότε εκείνος συνήθως έκανε ένα αρνητικό σχόλιο. Πλέον οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν αρνητικά συναισθήματα με ένα κουμπί.

Σύντομα ίσως ανακαλύψουμε ότι αυτό έχει μεγάλη επίπτωση στην συμπεριφορά των χρηστών του Facebook, τόσο για τα αρνητικά όσο και για τα θετικά συναισθήματα. Η μεγαλύτερη επίπτωση είναι ότι οι marketers μπορούν να πάρουν ένα μεγάλο feedback που είναι όμως λιγότερο συγκεκριμένο. Παρατηρήστε πώς αλλάζει ο όγκος των σχολίων καθώς και στα είδη των αντιδράσεων που παίρνετε (ειδικά στις διαφημίσεις) σε σχέση με τα αρνητικά σχόλια που ενδέχεται να είχατε προηγουμένως.

ε) Το "Like” ίσως γίνει λιγότερο σημαντικό

Με τόσες επιλογές στο τραπέζι, ένα σκέτο Like σε ένα post αποτελεί ξαφνικά τη μικρότερη δυνατή αντίδραση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αρκετοί δεν θα συνεχίσουν να πατούν like το γενικότερο τοπίο όμως αναμένεται να αλλάξει. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οποιαδήποτε αντίδραση είναι καλύτερη από καμία αντίδραση.

 

Πώς να εκμεταλλευθείτε τα Reactions

α) Ενθαρρύνετε τους χρήστες σας να τα χρησιμοποιήσουν

Συνήθως ο κόσμος τείνει να αγαπάει τα καινούργια πράγματα και να τα υιοθετεί. Προσκαλέστε τους fans σας να  χρησιμοποιήσουν τη νέα δυνατότητα ή βάλτε τους να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο Reactions π.χ. “Πατήστε like αν σας αρέσει ο Μέσι ή Love αν προτιμάτε τον Ρονάλντο”.

β) Τρέξτε διαγωνισμούς

Απλώς ζητώντας ένα love, δεν θα κερδίσετε πολλά πράγματα. Ιδανικά μπορείτε να το συνδυάσετε με έναν διαγωνισμό. Μπορείτε για παράδειγμα να ζητήσετε από τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το κουμπί “love” και να μπουν στην κλήρωση για ένα δώρο.

γ) Μελετήστε τον ανταγωνισμό

Μπορείτε να επισκεφθείτε τις σελίδες των ανταγωνιστών σας και να κάνετε κλικ στα reactions προκειμένου να δείτε πώς  έχει αντιδράσει ο κόσμος στις αναρτήσεις τους.  Μπορεί για παράδειγμα να σκέφτεστε να αρχίσετε να αναρτάτε αποφθέγματα και κοιτάζοντας τον ανταγωνισμό που το κάνει ήδη να αποφασίσετε αν είναι καλή ιδέα ή όχι.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *