Συμβουλές για viral online content

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που κάνει το περιεχόμενο viral. Ποιο είναι το μυστικό εκείνων που καταφέρνουν να κάνουν το περιεχόμενο τους να αναμεταδίδεται συνέχεια;

Ο Jonah Berger, καθηγητής στο Wharton School of Business ειδικεύεται στο να βρίσκει τι είναι αυτό που κάνει ιδέες ή προϊόντα να γίνονται viral. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες, όπως Wall Street Journal, New York Times, The Economist.

Πρόσφατα, έκανε μία έρευνα για το τι είναι αυτό που κάνει viral το online content. Ας δούμε τα κύρια σημεία της έρευνας:

  • Το αισιόδοξο, θετικό περιεχόμενο μπορεί να γίνει πολύ πιο viral από ένα αρνητικό. Παράδοξο? Σίγουρα όταν διαβάζεται τα νέα, παρατηρείτε περισσότερα άσχημα παρά καλά.
  • Το περιεχόμενο που προκαλεί έντονα συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, γίνεται πιο viral από ένα αδιάφορο περιεχόμενο. Τι εννοούμε έντονα συναισθήματα; Θυμό, ανυπομονησία ή οτιδήποτε συνδέεται με τον φόβο της απώλειας.
  • Το πρακτικό, χρήσιμο περιεχόμενο συνήθως οι χρήστες θέλουν να το μοιραστούν. Για παράδειγμα, ένα ενημερωτικό άρθρο ή συμβουλές για ένα θέμα

Πως μπορείτε να δημιουργήσετε κι εσείς περιεχόμενο που θα γίνει viral;

Σκεφτείτε να αναφερθείτε σε ένα ευχάριστο θέμα. Εξαιτίας της κρίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν κακή διάθεση οπότε κάτι ευχάριστο θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον και θα τους κάνει να θέλουν να το μοιραστούν.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε περιεχόμενο για την επιχείρηση σας, επιλέξτε να εμβαθύνετε σε ένα χρήσιμο θέμα, γενικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα προκαλέσει έντονα συναισθήματα στο κοινό σας.

Πως μπορείτε να δημιουργήσετε πρακτικό περιεχόμενο;

Όταν έχετε γράψει ένα άρθρο για παράδειγμα, να θυμάστε ότι υπάρχει πάντα ένα ακόμα βήμα που πρέπει να γίνει. Ξαναδιαβάστε το άρθρο σας, και σκεφτείτε ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες που θέλετε να κάνει κάποιος αφού το διαβάσει. Εξηγήστε τους πως μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό που διάβασαν ή και ζητήστε τους να επικοινωνήσουν με εσάς.

Πως μπορείτε να προκαλέσετε έντονα συναισθήματα;

Ένα έντονο συναίσθημα, μπορεί να είτε θετικό είτε αρνητικό. Αρχικά πρέπει να εντοπίσετε το συναίσθημα που θέλετε να προκαλέσετε. Μερικά έντονα συναισθήματα που θεωρείτε ότι μπορεί να κάνουν το περιεχόμενο viral, είναι τα εξής:

  • Δέος, σεβασμός: Είναι ένα συναίσθημα στο οποίο δε μπορούν να αντισταθούν οι άνθρωποι, ούτε να το αφήσουν απαρατήρητο.
  • Θυμός: Προκαλώντας το θυμό, σίγουρα θα ασχοληθούν μαζί σας. Δείτε για παράδειγμα τις αντιδράσεις κάποιου όταν εναντιωθείτε στα πιστεύω του.
  • Ανυπομονησία: Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει. Όπως επίσης δεν αρέσει σε κανέναν να ανησυχεί ότι θα χάσει κάτι.
  • Φόβος: Είναι το μεγαλύτερο κίνητρο στον κόσμο. Όταν κάποιος είναι φοβισμένος, αναγκάζεται να λάβει δράση για να διώξει το φόβο
  • Χαρά: Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους; Πολλά πράγματα! Κάτι αστείο, κάτι που θα τους εμπνεύσει, ή οτιδήποτε θα τους κάνει να νιώσουν ασφαλείς.
  • Πόθος: Είτε αυτό είναι για χρήματα, για το άλλο φύλο, είτε οτιδήποτε προκαλεί πάθη!
  • Έκπληξη: Τι προκαλεί έκπληξη στους ανθρώπους? Οτιδήποτε δεν περιμένουν ή είναι πέρα απ’ τις προσδοκίες τους.

Οπότε κρατήστε δύο πράγματα. Για να κάνετε το περιεχόμενο σας viral, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις , δώστε χρήσιμο υλικό, συμβουλές, παραδείγματα και καθοδηγήστε το κοινό σας στις ενέργειες που θέλετε να ακολουθήσει.

Δεύτερον, μη γράφετε απλά ένα κείμενο μόνο και μόνο για να υπάρχει! Να θυμάστε ότι αυτό το κείμενο, αν θέλετε να ασχοληθούν μαζί του, πρέπει να τους δημιουργήσει κάποιο έντονο συναίσθημα.

Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *