Στρατηγική περιεχομένου για σελίδες LinkedIn

Το έχουμε ξαναγράψει: το LinkdedIn είναι από τα social media τα οποία συνεχώς κερδίζουν έδαφος και οι επιχειρήσεις οφείλουν να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό.

Θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα ενός στελέχους, που αφού έχασε τη δουλειά της σε μία μεγάλη επιχείρηση και μετά από ένα-δύο μήνες περισυλλογής και διαβάσματος βρήκε τη δουλειά των ονείρων της μέσα από το LinkedIn.

Αντί να στέλνει βιογραφικά τριγύρω ανακοίνωσε στη σελίδα της ότι θα βασιστεί στη δύναμη της κοινότητας για να βρει την επόμενή της δουλειά. Και άρχισε να ποστάρει τα προσόντα της και τις δεξιότητές της. Μέσα σε μία νύχτα το inbox της είχε ήδη πολλές προτάσεις για συνεντεύξεις! Μέσα σε δύο εβδομάδες και αφού είχε απορρίψει τέσσερις προτάσεις, βρήκε τη δουλειά των ονείρων της. Και το όνειρο δεν σταμάτησε εκεί. Μετά από περίπου ένα εξάμηνο έγινε συνέταιρος στη δουλειά αυτή και εντός του χρόνου την πήρε εξ’ ολοκλήρου. Αυτό και αν είναι όνειρο!

Το LinkedIn έχει τη φήμη του αυστηρού και σοβαρού κοινωνικού δικτύου αλλά η ανάγκη για επικοινωνία και συζητήσεις ουσίας παραμένει ισχυρή. Αυτό ήταν το συμπέρασμα που έβγαλε η εν λόγω κυρία μέσα από την επαφή με της με το δίκτυο. Αυτό που την εντυπωσίασε ήταν το πως από το τίποτα δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί και σύνδεσμοι οι οποίοι την οδήγησαν στο να γίνει επαγγελματίας του μέσου.

linkedin

Γιατί στο LinkedIn;

Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση όσον αφορά το LinkedIn. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι ένα μέσο για να βρίσκεις δουλειά. Παρά το γεγονός ότι παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για αυτή τη διαδικασία, το LinkedIn δίνει και άλλες διεξόδους χάρη σε δύο εργαλεία του: τις Σελίδες και το Video.

Branding και σελίδες

Οι επιχειρηματικές σελίδες στο LinkedIn δίνουν έμφαση στη μάρκα και όχι στους ανθρώπους πίσω από αυτή. Αυτό δίνει παλμό, παρουσία και ταυτότητα στη μάρκα ανεξαρτήτως ανθρώπων εντός της επιχείρησης, οι οποίοι θα μπορούσαν να φύγουν από αυτή ανά πάσα στιγμή παίρνοντας μαζί και κομμάτι της μάρκας σας.

Χάρη στις Σελίδες η παρουσία μιας επιχείρησης είναι περισσότερο διαχρονική και με ευκολότερη πρόσβαση στο περιεχόμενο σε σχέση με τα ατομικά προφίλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας, το 40% των χρηστών την ελέγχουν καθημερινά.

Αν υποθέσουμε ότι έχετε βελτιστοποιήσει το περιεχόμενο που ποστάρετε στο προσωπικό σας προφίλ με φωτογραφίες, video, hashtags, tags κλπ μένει προσβάσιμο για περίπου 24-72 ώρες, εκτός αν γίνει viral. Μετά αποθηκεύεται στα Activities τα οποία είναι δύσκολα προσβάσιμα και έτσι περνάει απαρατήρητο. Οι σελίδες από την άλλη εμφανίζουν το περιεχόμενο τους στο Content Tab το οποίο βρίσκεται πολύ κεντρικά.

Έχει παρατηρηθεί ότι εταιρείες ή μάρκες που ποστάρουν έως 20 φορές το μήνα, φτάνουν στο 60% του ακροατηρίου τους. Σε σύγκριση με το συνεχώς μειούμενο reach του Facebook αυτό ακούγεται υπέροχα ελπιδοφόρο.

Sales funnel

Η διαδικασία μέσω της οποίας ένας δυνητικός πελάτης έρχεται στη σελίδα σας στο LinkedIn είναι ουσιαστικά μία δίοδος όπου κάθε βήμα, όσον αφορά το branding, μετράει.

Έστω ότι κάποιος «καταναλώνει» ένα άρθρο που έχετε μοιραστεί και ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για εσάς. Βρίσκει τη σελίδα σας, βλέπει την εμπειρία σας, διαβάζει την περιγραφή της επιχείρησης. Αν όλα αυτά τα βρει αρκούντως ενδιαφέροντα και θέλει να μαθαίνει νέα για την επιχείρηση και τα προϊόντα της, τότε θα κάνει το κλικ και θα σας ακολουθήσει.

women holding linkedin logo

Βρείτε B2C ακροατήρια

Το LinkedIn είναι συνδεδεμένο με το B2B, αλλά μπορεί να δουλέψει εξ’ ίσου αποτελεσματικά και για το B2C, ειδικά αν το εν λόγω ακροατήριο αποτελείται από επαγγελματίες. Μερικά παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι: delivery γευμάτων, επαγγελματικά ταξίδια, μάρκες αποσκευών, ξενοδοχεία και άλλα.

Αυτό όμως δεν αποκλείει άλλου είδους επιχειρήσεις από το να πειραματιστούν με τη χρήση του LinkedIn. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που θα μπορούσαν να απευθυνθούν αποκλειστικά σε στελέχη: ρούχα, παπούτσια, εστιατόρια, ασφάλειες και πολλά ακόμα.

Δημιουργία στρατηγικής περιεχομένου για video

Ακόμα και με χαμηλό προϋπολογισμό μπορείτε να έχετε μεγάλο αντίκτυπο στο LinkedIn. Ένας τρόπος είναι επαναπροσδιορίζοντας το περιεχόμενο που χρησιμοποιείτε σε άλλα σημεία και χρησιμοποιώντας τις ίδιες πρακτικές με αυτές που θα χρησιμοποιούσατε σαν ένα προσωπικό brand.

Για να πάρετε μία εικόνα τι εννοούμε: μπορείτε να κόψετε τα μεγάλα video του site σας σε βιντεομπουκίτσες μερικών δευτερολέπτων για να τις ανεβάσετε στη σελίδα του LinkedIn. Η πλατφόρμα επιτρέπει μέχρι 10 λεπτά διάρκεια video αλλά η συμβουλή μας είναι να μην ξεπερνούν τα δύο λεπτά. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα θα ήταν τα εκπαιδευτικά video ή τυχόν συνεντεύξεις.

Μπορείτε να ετοιμάσετε το video σε όποιο format θέλετε: οριζόντιο, κάθετο ή τετράγωνο. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Καλό είναι ωστόσο να ξέρετε ότι το τετράγωνο video βλέπεται πιο εύκολα σε κινητές συσκευές. Αυτά όπως που πραγματικά παίζουν ρόλο είναι το περιεχόμενο, ο φωτισμός και ο ήχος.

Tip: ανεβάστε το video απ’ ευθείας στο LinkedIn, αποφύγετε δηλαδή να ποστάρετε link από το YouTube. Ο λόγος είναι ότι το video αποτελεί σχετικά καινούριο πεδίο για την πλατφόρμα και για αυτό προτιμά να εμφανίζει το δικό της, πρωτογενές υλικό σε σχέση με τα link που στέλνουν το χρήστη εκτός πλατφόρμας.

Tip 2: προτιμήστε το format MP4 γιατί δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής τίτλου, thumbnail και αρχείο SRT κάτι που βελτιώνει κατά πολύ τη δυναμική του ποστ.

in

Άλλες ιδέες περιεχομένου

Ένα καλό μίγμα από φωτογραφίες, άρθρα, video, pdf, απλό κείμενο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να θυμίσει περιοδικό.

Ένας καλός τρόπος για να επιτύχετε αλληλεπίδραση είναι να κάνετε ερωτήσεις (αυτό ισχύει και για τα άλλα κοινωνικά δίκτυα) και να δείχνετε διάθεση συζήτησης διότι όλοι θέλουν να πουν τη γνώμη τους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι οι χρήστες του LinkedIn διαφέρουν από τους χρήστες των άλλων social media ως προς το διαθέσιμο για σπατάλη χρόνο. Καθώς είναι επαγγελματίες, θέλουν να μάθουν εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν πολλά link. Γι’ αυτό τίτλοι ή κείμενα τύπου «πέντε τρόποι να…» είναι καλύτερο να αποφεύγονται. Καλύτερα να δίνετε μια περιληπτική περιγραφή του άρθρου ή τα κύρια σημεία του. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον μετατρέψετε σε δυνητικό πελάτη.

Τέλος, και σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά δίκτυα, στο LinkedIn μπορείτε να ανεβάσετε αρχεία τύπου pdf, ppt κλπ.

Κερδίζοντας σε μερίδιο ματιού

Κάντε το όπως στο Instagram. Δώστε δώρα ή δωρεάν προϊόντα / υπηρεσίες. Θα σας βοηθήσει να αλληλεπιδράσετε με τους χρήστες και να κερδίσετε μόνιμους followers.

Προσπαθήστε να πουσάρετε το περιεχόμενό σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το πετύχετε αυτό.

1.Κάντε share από την εταιρική σελίδα σε προσωπικά προφίλ εργαζομένων στην επιχείρηση. Στη συνέχεια παρακινήστε τους εργαζόμενους να σχολιάσουν επάνω στο ποστ. Οι εργαζόμενοι έχουν πολλές συνδέσεις (δεκαπλάσιες σύμφωνα με το LinkedIn) από ότι οι εταιρικές σελίδες με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η απήχηση του μηνύματος.

Ένας άλλος τρόπος να ενισχύσετε το μήνυμά σας είναι με τη χρήση ενός call to action για να ακολουθήσουν την εταιρική σας σελίδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα templates της πλατφόρμας και να το δημοσιεύσετε.

Χρησιμοποιήστε την υποστήριξη του LinkedIn. Μέσα στους στόχους του 2019 για το LinkedIn ήταν και η υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να κερδίσουν σε οργανική προβολή, χάρη σε ένα μαγικό αλγόριθμο που ονομάζεται Robin Hood και έχει στηθεί για να βοηθάει τις καινούριες σελίδες.

page or profile

Σελίδες ή προφίλ;

Και τα δύο! Είναι καλύτερα να υπάρχει μία επαγγελματική σελίδα και ένα ατομικό προφίλ διότι η αλληλόδραση είναι αποτελεσματικότερη.

Εξ’ άλλου η πλατφόρμα υποστηρίζει και τα δύο. Ακόμα και για επιχειρήσεις του ενός ατόμου, προτείνεται η χρήση τόσο της σελίδας όσο και του προφίλ. Ο λόγος είναι απλός: άλλη η χρήση της μιας και άλλη του άλλου.

Τα χαρακτηριστικά των σελίδων είναι πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα δεδομένου ότι η πλατφόρμα επενδύει σε αυτά. Θα μπορείτε για παράδειγμα να συνδέσετε ένα γκρουπ με μία σελίδα (όπως γίνεται και στο Facebook), να συνδεθείτε με ένα blog ώστε να διαβάζετε το περιεχόμενό του χωρίς να «βγείτε» από το LinkedIn.

Από τα παρακάτω, άλλα αναμένονται και άλλα είναι ήδη στον «αέρα»:

  • Εξατομικευμένα call to action δηλαδή αυτά που ξέρετε και από το Facebook.
  • Taglines για να μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα μικρό, επεξηγηματικό κείμενο κάτω από τον τίτλο.
  • Hashtags, ξέρετε τι είναι και τι κάνουν. Θα μπορείτε να συνδέσετε έως τρία hashtags στη σελίδα σας.
  • Περιγραφές σε διαφορετικές γλώσσες για να μπορείτε να πείτε το «ποιοι είμαστε» σε πολλές γλώσσες.
  • Ποστ σε σελίδα από κινητό: φαίνεται αυτονόητο αλλά δεν ήταν. Τώρα είναι και αυτονόητο και δυνατό.
  • Συστάσεις περιεχομένου: εμφανίζει προτάσεις περιεχομένου που μπορεί να ενδιαφέρει το ακροατήριο της σελίδας. Τις εμφανίζει στο διαχειριστή της σελίδας ο οποίος θα αποφασίσει τι θα κάνει περαιτέρω. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις περιπτώσεις που ο διαχειριστής παθαίνει writer’s block.
  • Πρόσκληση σε όλες τις συνδέσεις να ακολουθήσουν τη σελίδα σας. Δηλαδή ό,τι γίνεται και στο Facebook μόνο που το LinkedIn άργησε να το κάνει.
  • Λήψη update από τη σελίδα: οι εργαζόμενοι μιας επιχείρηση θα μπορούν να συνδεθούν με την εταιρική σελίδα ώστε να λαμβάνουν ενημερώσεις επάνω στις οποίες θα μπορούν να σχολιάσουν, να κάνουν like, να μοιραστούν.

Με αυτά τα πολλά ολοκληρώνεται η περιήγηση στον κόσμο του LinkedIn, της πλατφόρμας των επαγγελματιών με την ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *