Σημαντικά Google Analytics Metrics

Είναι γεγονός πως η πλατφόρμα του Google Analytics δίνει τόσο μεγάλη πληθώρα απο στατιστικά, που ο νέος χρήστης μπορεί πολύ εύκολα να χαθεί! Συνολικές εμφανίσεις, μοναδικές επισκέψεις, ποσοστό εγκατάλειψης, αριθμός πωλήσεων…

Συνήθως λοιπόν τι γίνεται;

Χάνουμε το συνολικό νόημα απο το σύνολο αυτών των μετρήσεων, αγνοούμε τα σημαντικά και εστιάζουμε σε δευτερεύουσας σημασίας λεπτομέρειες. Είναι πολύ πιο χρήσιμο να επικεντρωθούμε μονο σε ένα-δύο απο αυτά είτε είναι η αύξηση των επισκέψεων είτε των πωλήσεων που έχει η ιστοσελίδα!

Σύμφωνα με την Nielsen Norman Group, εταιρία που ειδικεύεται στην ερεύνα οnline χρηστών, η πιo σημαντική μέτρηση στα Google Analytics που πρέπει να έχουν πάντα υπόψη του και οι marketers αλλά και οι ιδιοκτήτες online επιχειρήσεων είναι το Ποσοστό Μετατροπής (Conversion Rate), δηλαδή το ποσοστό των επισκεπτών που ανταποκρίνονται σε κάποιο call to action της ιστοσελίδας. Το επιθυμητό Call To Action μπορεί να είναι να συμπληρώσει ο χρήστης μια φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να κάνει κλίκ σε κάποιο άρθρο, ή να αγοράσει κάποιο προιόν.

crunchbase google analytics

Το ποσοστό αυτό δείχνει με το πιο ακριβή τρόπο την αποτελεσματικότητα που έχει η ιστοσελίδα στο να κάνει τους επισκέπτες να κάνουν την οποιαδήποτε ένεργεια!

Για να βρείτε το Conversion Rate απλά διαιρείτε τον αριθμό των επισκεπτών που έκαναν κάποια ενέργεια πάνω στην ιστοσελίδα με τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών.

Το σημαντικό όμως είναι δεν απλά να βρείτε το ποσοστό μετατροπής αλλά να βρείτε πώς θα το κάνετε να αυξηθεί! Υπάρχουν τρεις βασικές μετρήσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό και που αν βελτιωθούν μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πιο επιτυχημένο site:

1. Η Κατάταξη στις Μηχανές Αναζήτησης

Είναι πολύ σημαντικό το site σας να εμφανίζεται στα οργανικά αποτελέσματα της πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησεις μιας και οι έρευνες έχουν δείξει οτι οι χρήστες θα κάνουν κλικ στα site που βρίσκονται στην πρώτη σελίδα και συνήθως τα πρώτα 3-4 αποτελέσματα! Μόνο 1-2% μπαίνει στο κόπο να κοιτάξει τα αποτελέσμα στην δεύτερη σελίδα. Εντατική δουλειά πάνω στο SEO θα βοηθήσει στο εμφανιστεί η ιστοσελίδα σας στην πρώτη σελίδα. Συνιστάται να συνδέσετε το Google Webmaster Tools με το Google Analytics για ακόμα καλύτερη πληροφόρηση.

2. To Loyalty των Xρηστών

Είναι μια μέτρηση που δείχνει τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες της σελίδας σας. Τα Google Analytics τους αναφέρουν ως unique παλιούς visitors σε σύγκριση με τους unique νέους visitors της ιστοσελίδας. Όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των νέων Unique σε σχέση με το συνολικό αριθμό των επισκέψεων τόσο πιο loyal είναι το κοινό σας (δηλαδή τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των παλιών επαναλαμβανόμενων επισκεπτών)! Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο Metric για E-Shops όπου είναι γνωστό πως οι παλιοί πελάτες έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να ξαναγοράσουν. Θα πρέπει να σας ενδιαφέρει να έχετε loyal επισκέπτες μιας και είναι πολύ πιο εύκολο να πουλήσετε το προιόν σε αυτούς παρά σε κάποιους επισκέπτες που δεν σας ξέρουν και έρχονται στην σελίδα σας για πρώτη φορά!  

3. Ποσοστό Εγκαταλείψης και Διάρκεια Eπίσκεψης ενός site

Ποσοστό Εγκατάλειψης ή αλλιώς Bounce Rate είναι το ποσοστό των χρηστών που έρχονται στην στο site σας και φεύγουν αμέσως μόλις δούν μόνο μια σελίδα.  Δώστε μεγάλη σημασία σε αυτή τη μέτρηση που μπορεί απλά να σας λέει οτι στους χρήστες δεν αρέσει η σελίδα σας ή είναι δυσκολο να περιηγηθούν μέσα σε αυτή. Έχετε πάντα υπόψη οτι έχει μεγάλη σημασία το πόσες σελίδες κοιτάει ένα χρήστης και για πόση διάρκεια μένει μέσα στην σελίδα σας! Οσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό εγκατάλειψης και όσο μεγαλύτερος ο χρόνος παραμονής στο site σας αυτό σημαίνει οτι μάλλον έχετε αρχίσει να κάνετε καλή δουλειά και να βρίσκουν οι επισκέπτες την σελίδα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα!

Φυσικά, ακόμα και αν λάβετε υπόψη όλες αυτές τις μετρήσεις σοβαρά, ο βασικότερος παράγοντας για να αυξηθεί το ποσοστό μετατρόπης είναι το ίδιο το προϊόν ή η υπηρεσία  που προσφέρετε να είναι το προιόν που ο κόσμος θέλει και αναζητά!

 

Υπάρχουν πολλά ακόμα χρήσιμα Google Analytics Metrics. Ποιο είναι το αγαπημένο σας?

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *