Πώς να ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να κοινοποιήσουν το περιεχόμενό σας

Οι ημέρες που οι εταιρείες έσπαζαν τα κεφάλια τους για να βρουν νέους τρόπους να βομβαρδίσουν τους πελάτες τους με μηνύματα σχετικά με το πόσο φανταστικά είναι τα προϊόντα τους, έχουν (ευτυχώς) παρέλθει (ας ελπίσουμε) οριστικά. Αυτά τα μηνύματα έχουν πλέον αποκτήσει με την αξία τους τον τίλο των “spam”.

Οι χρήστες του διαδικτύου εμπιστεύονται πολύ περισσότερο για τις αγορές τους μία σύσταση από έναν άλλο καταναλωτή παρά μία διαφήμιση. Επομένως αυτό που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε να μιλάτε στους πελάτες σας και να τους αφήσετε να μιλήσουν εκείνοι για εσάς. Δημιουργήστε αξιοσημείωτο και χρήσιμο περιεχόμενο και ενθαρρύνετέ τους να δείξουν την αγάπη τους για εσάς, κοινοποιώντας το στα social media. Παρακάτω θα βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να ενσωματώσετε τα social σε όλες τις μάρκετινγκ προσπάθειές σας, να δώσετε κίνητρο στους φαν σας και να δημιουργήσετε νέους.

Οι χρήστες παίζει

Όλοι λατρεύουν τον ανταγωνισμό και ιδίως το να κερδίζουν. Μπορείτε να εκμεταλλευθείτε αυτό το ένστικτο για να κάνετε τους επισκέπτες σας να κοινοποιήσουν το περιεχόμενό σας. Ζητήστε τους να ψηφίσουν για κάτι ή να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό.

Η Best Price για παράδειγμα ενθάρρυνε πέρσι τους χρήστες της να συμμετάσχουν στον Χριστουγεννιάτικο διαγωνισμό της “Ήσουν καλό παιδί φέτος;” προσθέτοντας προϊόντα που επιθυμούν στη λίστα με τα αγαπημένα τους. Τέσσερις από αυτούς κέρδισαν δώρα από τη λίστα τους αξίας 2.000 ευρώ. Παράλληλα, όσοι είχαν εισέλθει με το λογαριασμό τους στο Facebook μπορούσαν να δουν τη δραστηριότητα των φίλων τους και να προσκαλέσουν άλλους να συμμετάσχουν. Ο διαγωνισμός είχε 11.219 συμμετοχές, η σελίδα του διαγωνισμού είχε 9.100 shares ενώ 410.331 προϊόντα προστέθηκαν σε wishlists.

“Μόλις ψώνισα και θέλω να το φωνάξω”

Οι περισσότεροι καταστηματάρχες εστιάζουν όλες τους τις προσπάθειες στο να κάνουν τους πελάτες να πατήσουν το κουμπί “αγορά”. Μόλις γίνει αυτό αισθάνονται ότι η δουλειά τους έχει τελειώσει. Όχι τόσο γρήγορα. Αν δεν ζητάτε από τους νέους πελάτες σας να μοιραστούν τα προϊόντα που μόλις αγόρασαν, χάνετε μια πολύ καλή ευκαιρία να φέρετε νέους πελάτες.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consumer Psychology, καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποστηρίζουν ότι τα ψώνια μπορούν να ανακουφίσουν από τη θλίψη, να βελτιώσουν τη διάθεση των ανθρώπων και να τους κάνουν πιο ευτυχισμένους. Επιπλέον, αρκετές δημοσιεύσεις ισχυρίζονται ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι θετικές ή χαρούμενες αναρτήσεις εξαπλώνονται γρηγορότερα από τις ουδέτερες ή τις αρνητικές. Μπορείτε λοιπόν να αδράξετε την ευκαιρία, κάνοντας τους ευχαριστημένους πελάτες σας να διαδώσουν τα ευχάριστα μαντάτα του “μόλις ψώνισα”.

Η Amazon, για παράδειγμα, ζητάει από τους πελάτες της να κοινοποιήσουν τι αγόρασαν, αμέσως μετά την αγορά μέσω Facebook, Twitter ή email έχοντας ήδη συμπληρωμένα τα meta data και επομένως ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να πατήσει ένα κουμπί.

Επίκληση στον αλτρουισμό

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κοινοποιήσουν κάτι αν πιστεύουν ότι κάτι καλό θα βγει από αυτό. Για την ακρίβεια, η κύρια κινητήρια δύναμη που ωθεί τους ανθρώπους να συμμετέχουν ενεργά (engagement) σε εκστρατείες marketing στα social media είναι η ανάγκη να βοηθήσουν σε κάτι ή κάποιους, σύμφωνα με έρευνα από το πρακτορείο social media Kurio, που βασίστηκε σε 2.000 καμπάνιες που έχουν κερδίσει στα βραβεία Cannes Lions στο διάστημα 2012-2015.

Δώστε τους κάτι σε αποκλειστικότητα

Κάθε πελάτης θέλει να αισθάνεται ξεχωριστός και ο μόνος τρόπος για να τον κάνετε να αισθανθεί έτσι είναι δίνοντάς του κάτι σε αποκλειστικότητα. Ο μουσικός Pitbull χρησιμοποίησε τα social media για να προωθήσει το CD του Planet Pit. Η κατάσταση είχε ως εξής: Αν κοινοποιούσες ένα μήνυμα από την ιστοσελίδα του στο Facebook ή το Twitter, μπορούσες να ακούσεις το CD online πριν κυκλοφορήσει προς πώληση. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Για κάθε τρία άτομα που έρχονταν από το προφίλ του στην ιστοσελίδα του, ξεκλείδωνες και τρία μπόνους κομμάτια.

Προσθέστε social buttons στις σελίδες προϊόντων

Όσον αφορά στο να ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να μοιραστούν τα προϊόντα σας προτού τα αγοράσουν, ξεκινήστε με την προσθήκη social buttons (κουμπιά για κοινοποιήσεις ή likes) στα προϊόντα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτό κάποιο plugin για να χρησιμοποιήσετε κουμπιά που ταιριάζουν με το design της ιστοσελίδας σας. Τα κουμπιά σας θα πρέπει να είναι ευδιάκριτα αλλά όχι υπερβολικά έντονα.

Δημιουργήστε περιεχόμενο που να αξίζει

Αν γνωρίζετε το κοινό σας, τότε ξέρετε τι τους ενδιαφέρει και τι όχι. Εκμεταλλευθείτε αυτή τη γνώση και χρησιμοποιήστε περιεχόμενο γύρω από αυτήν. Το κοινό σας θα κοινοποιήσει το περιεχόμενό σας αν πρόκειται για κάτι που αξίζει. Για παράδειγμα η Red Bull δημιουργεί εκπληκτικά video και αντί να τα χρησιμοποιεί για διαφημίσεις απλώς τα ποστάρει στη σελίδα του στο Facebook.

Δώστε έμφαση στο οπτικό περιεχόμενο

Έρευνες δείχνουν ότι το οπτικό περιεχόμενο αποτελεί την πιο αποτελεσματική μορφή content marketing. Επιπλέον τα tweets που περιλαμβάνουν εικόνες λαμβάνουν 18% περισσότερα clicks, 89% περισσότερα favourites και 150% περισσότερα Retweets. Με απλά λόγια, δημιουργώντας φωτογραφίες, infographics, video και memes αυξάνετε σημαντικά την πιθανότητα να κοινοποιηθεί το περιεχόμενό σας.

Φανείτε χρήσιμοι

Οι χρήστες του διαδικτύου έχουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα, σε ορισμένα από τα οποία η εταιρεία σας μπορεί να βοηθήσει. Ένας από τους πιο γρήγορους και εύκολους τρόπους για να αυξήσετε τις κοινοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα είναι να δημιουργήσετε περιεχόμενο που βοηθάει το κοινό σας.

Δημιουργήστε ένα “Πώς να” άρθρο, μία λίστα ή μοιραστείτε τις γνώσεις σας. Προχωρήστε το ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας οπτικό υλικό ή δημιουργώντας ένα βίντεο. Για παράδειγμα η εταιρεία Lowes, δημιουργεί στο Vine βίντεο που δίνουν έξυπνες λύσεις για το σπίτι.

Κάντε ερωτήσεις

Σε συνέχεια του παραπάνω επιχειρήματος, οι χρήστες απολαμβάνουν επίσης να δίνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις, ειδικά αν έχουν πλάκα. Η δημιουργία περιεχομένου που κάνει ερωτήσεις στο κοινό σχετικά με τις γνώσεις ή τις σκέψεις του σε ένα θέμα, φέρνει αλληλεπίδραση που με τη σειρά της φέρνει κοινοποιήσεις.

Για παράδειγμα τα Starbucks ζήτησαν από τους followers στο Twitter να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση: “Ανακατεμένος ή όχι;”. Το tweet είχε μεγάλη απήχηση αφού ο κόσμος αγαπά το προϊόν και θέλησε να μοιραστεί τις σκέψεις του με άλλους. Το tweet περιείχε επίσης οπτικό περιεχόμενο καθώς και τα σχετικά hashtags.

 

Συντάκτης: Μαρία Κρητικού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *