Πότε πρέπει να σταματήσετε μία καμπάνια Facebook;

Η κόπωση σε μία καμπάνια είναι δεδομένη. Το πότε θα επέλθει δεν το ξέρει κανείς. Το πως θα την αναγνωρίσει κάποιος είναι απλό. Ας το δούμε παρακάτω αναλυτικά.

Η κόπωση έρχεται όταν η διαφήμιση «παίζει» τόσο συχνά ώστε να μην προκαλεί πλέον καμία αντίδραση στο ακροατήριο.

ad fatigue

Πηγή: Social Media Examiner

Ακριβώς για αυτό το λόγο η καμπάνιες μας χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση. Δεν τις κάνουμε και τις ξεχνάμε. Η κόπωση αυτή επηρεάζει σημαντικούς δείκτες όπως το κόστος ανά αποτέλεσμα επιβαρύνοντας το return on ad spend (ROAS), δηλαδή την αποτελεσματικότητα της διαφημιστικής δαπάνης.

Για να αναγνωρίσουμε την διαφημιστική κόπωση χρειάζεται να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στο ROAS και στη συνέχεια να αναλύσουμε τους εξής δείκτες: κόστος, συνάφεια, συχνότητα και κόστος ανά χιλιάδα.

 

Πως θα υπολογίσετε το ROAS

Για να γίνει αυτό πρέπει να το προσθέσετε στις αναφορές που βλέπετε (Ads manager dashboard à Customize columns à επιλέξτε Website à Conversion Value: Website (Facebook pixel) à επιλέξτε Website purchase ROAS. Τέλος πατήστε Apply για να σώσετε την επιλογή.

Σε άλλη περίπτωση μπορείτε να βρείτε το ROAS υπολογίζοντας τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που παράχθηκε από την καμπάνια και του ποσού που ξοδέψατε. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, δηλαδή τα έσοδα λιγότερα από τα έξοδα, αυτό σημαίνει ότι η απόδοση της καμπάνιας φθίνει και κάτι πρέπει να γίνει.

facebook duplicate ad

Πηγή: Social Media Examiner

Πως θα «ξεκουράσετε» μία καμπάνια

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να δώσετε νέα ζωή σε μία καμπάνια.

Ο πρώτος είναι να αλλάξετε το δημιουργικό ή να φρεσκάρετε το κείμενο που τη συνοδεύει.

Πρτιμήστε να αλλάξετε πρώτα το δημιουργικό γιατί αυτό βλέπουν πρώτα οι δυνητικοί πελάτες σας και αυτό τραβάει την προσοχή τους. Δύο απλές αλλαγές είναι να χρησιμοποιήσετε περισσότερες εικόνες αντί για μία ή να χρησιμοποιήσετε ένα slide show ή ένα video αντί για στατική εικόνα.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι να στοχεύσετε σε ένα νέο κοινό.

Κρατήστε ίδια όλα τα δημιουργικά στοιχεία και προσθέστε ένα νέο κοινό-στόχος.

Ένας τρίτος τρόπος είναι να αλλάξετε το σκοπό της καμπάνιας. Αυτό συμβαίνει το πρώτο επίπεδο σχεδιασμού μιας καμπάνιας και μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε σε ένα διαφορετικό τμήμα του κοινού μας. Αν προχωρήσετε σε αυτή την επιλογή, καλό θα είναι να κρατήσετε ίδια όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.

Τέλος, μπορείτε να αντικαταστήσετε την προσφορά σας.

Αυτό θα ιντριγκάρει εκ νέου το κοινό σας και….   

Σε κάθε περίπτωση, για να υλοποιήσετε τις παραπάνω αλλαγές καλό θα είναι να κάνετε duplicate την καμπάνια, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε με την πρωτότυπη.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *