Πως να υπολογίσετε το κόστος του SEO και να επιλέξετε έξυπνα

TIP: Μη χάσετε το βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου

Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το διαδικτυακό τοπίο στην Ελλάδα και να μεγαλώνει η ζήτηση για Marketing και ιδιαίτερα βελτιστοποίηση SEO.

Η ζήτηση για συμβατικά μη βελτιστοποιημένα sites έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Υπάρχουν πολλές εταιρίες στην Ελλάδα που λένε πως κάνουν SEO (βελτιστοποίηση για το Google). Υπάρχουν επίσης πολλά blogs που έχουν tips και συμβουλές για το πως θα κάνετε το SEO μόνοι σας στο website σας.

Αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης και του ανταγωνισμού είναι πως πολλές εταιρείες για να κερδίσουν τη δουλειά τάζουν “λαγούς με πετραχήλια”.

Πάμε λίγο να δούμε τι θα πρέπει να γνωρίζετε όταν πάτε εσείς οι ίδιοι να κάνετε το SEO ή να προσλάβετε κάποιον ειδικό. Επίσης θα σας πω τρόπους ώστε να κρατάτε το κόστος σε λογικά επίπεδα.

Disclaimer:

Αν θέλετε να διαβάσετε ένα κείμενο με λογοτεχνικά χαρίσματα σε επίσημη γλώσσα χωρίς ορθογραφικά λάθη, τότε το παρακάτω κείμενο δεν είναι για σας. Αν αντιθέτως θέλετε να μάθετε SEO και να κάνετε έξυπνες επιλογές για την προώθηση της επιχείρησης σας online, το παρακάτω κείμενο θα το λατρέψετε…

SEO – Do’s and Don’ts

Βασικοί παράγοντες SEO

Οι πιο βασικοί παράγοντες για να βγει το site σας στη 1η σελίδα, από τους 120+ παράγοντες του Google, είναι οι εξής:

On-Page (μέσα στο site σας)

α) ο τίτλος (title που φαίνεται στον Browser στο πάνω μέρος, εκεί που λέει Explorer, Firefox ή στο όνομα καρτέλας στο Chrome)

β) το όνομα του site δηλαδή το domain (καλό είναι να έχει τις λέξεις κλειδιά μέσα)

Off-Page

Ο πιο βασικός off-page παράγοντας είναι η ισχύς και η ποιότητα των link που παραπέμπουν προς το site σας.

Αξιοπιστία

Τέλος ένας άλλος βασικός παράγοντας για τις κατατάξεις σας, που θα τον βάλω σε δική του κατηγορία, είναι το trust rank, δηλαδή κατά πόσο σας εμπιστεύεται το Google και σας θεωρεί αξιόπιστους. Το trust rank επηρεάζεται πολύ από την παλαιότητα του domain σας.

Οπότε ένα βασικό DO είναι να επικεντρωθείτε στη βελτιστοποίηση των παραπάνω βασικών παραγόντων.

Πάμε τώρα να δούμε τα βασικά λάθη που κάνει ένα μη ενημερωμένος επιχειρηματίας-καταναλωτής.

Πολλές λέξεις-κλειδιά
Ας υποθέσουμε ότι ζητά κάποιος SEO να βγαίνει 1η σελίδα του Google για 20 λέξεις κλειδιά. Καταλαβαίνετε πως 20 λέξεις κλειδιά δε χωρούν σε ένα τίτλο οπότε πρέπει να μοιραστούν σε πολλές σελίδες, ή να γίνει περισσότερη δουλειά με χτίσιμο ΠΟΛΛΩΝ links (off-page).  Αν από τις 20 λέξεις-κλειδιά οι 3 δίνουν τα βασικά κέρδη γιατί να ξοδεύετε πεταμένα λεφτά σε SEO που δεν είναι πραγματική επένδυση. Δεν υπάρχει πιστεύω αυτή η πολυτέλεια για σπατάλη. Δώστε λοιπόν έμφαση στις κυριότερες λέξεις-κλειδιά όταν αγοράζετε SEO. Τις λέξεις που πραγματικά φέρνουν πελάτες.
Γρήγορα αποτελέσματα με καινούριο domain
Ένα καινούριο domain δεν έχει trust-rank και δεν θεωρείται αξιόπιστο από το Google. Θα πρέπει ιδανικά να είναι πάνω από 3 μηνών. Αν έχετε domain παλιό, τριετίας και πάνω ακόμα καλύτερα! Ένας γρήγορος τρόπος να αυξηθεί το trust-rank είναι να σας κάνουν link άλλα sites που έχουν υψηλό trust-rank (experts sites, authority sites, sites που θεωρούνται “γκουρού” στον τομέα τους). Εναλλακτικά βρείτε μήπως κάποιος πουλάει ένα παλιό domain που σας κάνει το όνομα του (ιδανικά με κατάληξη gr αν πουλάτε Ελλάδα).
Μόνιμα αποτελέσματα
Ο αλγόριθμος της Google αλλάζει κάθε μέρα. Ο ανταγωνισμός σας κινείται κάθε μέρα (εκτός και αν είστε πολύ τεχεροί και ο ανταγωνισμός “κοιμάται”). Οπότε αν το σκεφτείτε λιγό θα καταλάβετε πως και εσείς θα πρέπει κάθε μέρα ιδανικά να προσαρμόζεστε σε αυτό το νέο σκηνικό. Αυτό μπορεί να γίνει με το να αποκτήσει το site σας περισσότερο ποιοτικό περιεχόμενο, να το προωθήσετε σε κοινωνικά δίκτυα, να βελτιωθεί τεχνικά ώστε να φορτώνει πιο γρήγορα, να σας βάλουν link από άλλα sites (γνωστοί, συνεργάτες, blogs…). Κοινώς όσοι σας υπόσχονται μόνιμα αποτελέσματα μάλλον δε λένε όλη την αλήθεια… Τίποτα δεν είναι μόνιμο εκτός αν μόνιμα προωθείτε το site, το οποίο συνεπάγεται μηνιαίο κόστος σε χρόνο (και χρήμα). Αν αγοράσετε SEO δείτε τι προσφορά μπορούν να σας κάνουν για τη συντήρηση του site σας στη 1η σελίδα.
Google Adwords vs SEO
Δυστυχώς χάρη σε κακές μεθόδους marketing και παραπληροφόρηση, καθώς και βομβαρδισμό από διαφημιστικά μηνύματα έχει γίνει σύγχυση για το τι είναι SEO και τι είναι Adwords. Στην πρώτη σελίδα εμφανίζεστε είτε οργανικά με μεθόδους SEO (πρώτα 10 αποτελέσματα – κεντρική στήλη), ή πληρώνοντας για κάθε κλικ που σας κάνουν στο Google. Στην περίπτωση αυτή δε μιλάμε για SEO αλλά για διαφήμιση Adwords. Στο Adwords δεν εμφανίζεστε στα πρώτα δέκα αποτελέσματα αλλά δεξιά από τα αποτελέσματα. Ενίοτε μπορεί να εμφανιστείτε και πάνω από τα 10 αποτελέσματα μέσα σε κάποιο έγχρωμο φόντο. Το κακό είναι ότι στη διαφήμιση πρέπει να πληρώνετε κάθε μήνα το Google και μόλις σταματήσετε τη διαφήμιση εξαφανίζεστε. Ιδανικά πρέπει να συνδυάζεται η διαφήμιση με το SEO για πολλούς λόγους, αλλά αυτό είναι θέμα άλλου newsletter.
Black Hat

Εδώ μπαίνουμε σε πιο σκοτεινά μονοπάτια… Στην προσπάθεια τους κάποιες εταιρείες να σας ανεβάσουν ψηλά, γρήγορα, χρησιμοποιούν κάποιες “περίεργες” μεθόδους που προσπαθούν να ξεγελάσουν το Google. Λοιπόν… Θα το πω μια φορά ακόμα: ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΤΕ ΤΟ GOOGLE. Το Google είναι πανέξυπνο. Όσοι προσπάθησαν να ξεγελάσουν το Google αργά ή γρήγορα την πάτησαν και εξαφανίστηκαν από το χάρτι. Εκεί που συνήθως παρατηρείται πιο έντονα αυτό το φαινόμενο είναι στα αποτελέσματα για τη φράση “κατασκευή ιστοσελίδων” που γίνεται μια πραγματική “σφαγή” κάθε μέρα.

Αν αγοράσετε SEO καλό είναι να ζητήσετε γραπτή εγγύηση πως δε θα χρησιμοποιήσουν τεχνικές Black Hat.

Εγγύηση Ικανοποίησης
Όταν πρώτη φορά άκουσα για αυτήν τη εγγύηση νόμιζα πως μου κάνουν πλάκα. Και όμως… υπάρχουν κάποιοι που πουλάνε SEO με εγγύηση ικανοποίησης κάτι που είναι εξαιρετικά ασαφές. Προτιμήστε εταιρείες που έχουν την εμπειρία, και μπορούν να σας δείξουν αποτελέσματα από άλλα SEO Projects και ιδανικά του ίδιου κλάδου με το δικό σας.

 

Ποια Είναι Η Αξία Του Organic Traffic από SEO

{youtube}rwfHP9GQ9Qo{/youtube}

Youtube: Κόστος SEO

 

Ελπίζω να σας βοήθησα να κάνετε έξυπνες αγορές SEO.
Δεν θα σας πω για το πόσο καλό SEO κάνουμε, για την προσφορά που έχουμε που λήγει σε λίγες ώρες για να σας πιέσουμε να μας επιλέξετε. Είμαστε πάντα εδώ για όσους το επιθυμούν.
Για απορίες, γνώμες και σχόλια μπορείτε να σχολιάσετε παρακάτω!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *