Πως να βελτιστοποιήσετε την κατανομή του διαφημιστικού σας budget μεταξύ Facebook και Instagram

Σίγουρα χρησιμοποιείτε και τις δύο πλατφόρμες για διαφήμιση. Το θέμα είναι πόσα χρήματα δίνετε στη μία και πόσα στην άλλη.

Σας συμφέρει η αυτόματη κατανομή του budget;

Όταν διαφημίζετε μέσω Facebook έχετε τέσσερις mega επιλογές: Facebook, Instagram, Messenger και Audience Network. Συχνά, οι μικρές επιχειρήσεις επαφίενται στην αυτόματη κατανομή του budget, αυτήν που προτείνει ο αλγόριθμος. Και πράγματι τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην έχετε έστω λίγο αναρωτηθεί αν και πόσο αποδίδει η διαφήμιση στο Instagram ή τι θα γινόταν αν δίνατε μεγαλύτερο μερίδιο δαπάνης σε αυτό.

Πως θα μάθετε;

Κάντε μία δοκιμή. Ένα split test σε μία καμπάνια με δύο ίδια σετ διαφημίσεων και μοιρασμένο budget 50/50 μεταξύ Facebook και Instagram.

Πως να φτιάξετε το split test 

Ξεκινήστε δημιουργώντας μία νέα καμπάνια. Θυμηθείτε ότι το split test λειτουργεί με τους 10 παρακάτω στόχους: Κίνηση, Εγκαταστάσεις εφαρμογών, Δημιουργία leads, Μετατροπές, Βίντεο προβολές, Πωλήσεις καταλόγου, Κάλυψη, Δέσμευση, Μηνύματα και Αναγνωρισιμότητα μάρκας. Μπορείτε για παράδειγμα να επιλέξετε την «Κίνηση». Δώστε όνομα στην καμπάνια σας και ανοίξετε το Split test. Για τη συνέχεια, θα ρωτηθείτε σε ποιο τμήμα της διαφήμισης θέλετε να γίνει η δοκιμή. Έχετε τέσσερις επιλογές:  Δημιουργικό, Βελτίωση Απόδοσης, Ακροατήριο και Τοποθέτηση, την οποία και θα επιλέξετε.

Αμέσως το Facebook σας ετοιμάζει τα δύο σετ, στα οποία μπορείτε να παρέμβετε κατά βούληση. Μην επιλέξετε την αυτόματη, επιλέξετε αυτή που σας δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης και θα αποκαλυφθούν οι επιλογές σας. Στο πρώτο διαφημιστικό σετ επιλέξτε μόνο το Facebook και στο δεύτερο μόνο το Instagram.

split test placement ad set

Αν κάνετε παρεμβάσεις όσον αφορά το mobile φροντίστε να είναι οι ίδιες και για τα δύο σετ. Έφτασε η ώρα να επιλέξετε ακροατήριο και προϋπολογισμό. Προτιμήστε τον ημερήσιο προϋπολογισμό και μην ξεπεράσετε τα 5 ευρώ ανά ημέρα (μπορείτε να ξεκινήσετε από δύο ευρώ/ημέρα). Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε από τις κατανομές. Επιλέξτε την κανονική, ώστε το budget σας να μοιραστεί 50/50 στα δύο κανάλια. Τώρα πρέπει να επιλέξετε το διάστημα που θα «τρέξει» η δοκιμή. Μία εβδομάδα είναι αρκετή για να σας δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, οπότε μετά από επτά μέρες δείτε τη σύγκριση.

split test placement

Ανάλυση αποτελεσμάτων

Αν το κόστος ανά αποτέλεσμα είναι μικρότερο για το Instagram τότε την επόμενη φορά θυμηθείτε να βάλετε περισσότερο budget σε αυτό. Αν το κόστος ανά αποτέλεσμα είναι μικρότερο στο Facebook τότε αυτό θα πρέπει να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο. Αν τα αποτελέσματα είναι πολύ κοντινά, τότε σκεφτείτε να παρατείνετε τη δοκιμή για λίγες μέρες ακόμα.

facebook split test placement results

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται βουνό (και είναι για μερικούς) η εταιρεία μας είναι εδώ για να σας προσφέρει όποια βοήθεια ζητήσετε.

Πηγή φωτογραφιών: Social Media Examiner

Συγγραφή Κειμένου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *