Έχει το site σας φόρμα συμπλήρωσης ενδιαφέροντος; Αν ναι, τι ποσοστό αυτών που μπαίνουν στο site την συμπληρώνουν; Αν είναι γύρω στο 20% είστε στον μέσο όρο της αγοράς. Αυτό το ποσοστό ωστόσο, μας δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Και σίγουρα υπάρχουν τρόποι. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε έξι διαφορετικούς.
1. Εικόνες αντί για κείμενο
Πόσες φορές σας έχει τύχει να φύγετε από τη σελίδα συμπλήρωσης μιας φόρμας γιατί ήταν πάρα πολλά τα πεδία που έπρεπε να συμπληρώσετε; Ενώ από τη μία είναι χρήσιμο να συγκεντρώνετε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τους δυνητικούς πελάτες σας, συχνά αυτό γυρνά ως μπούμερανγκ και δρα αποτρεπτικά. Σκέφτειτε ότι αν συμπληρώνετε μία φόρμα για κατεβάσετε δωρεάν ένα ebook το μόνο στοιχείο που χρειάζεται να δώσετε είναι το όνομα και το email. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία απλώς κουράζουν και αποτρέπουν το χρήστη. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:
Μία λύση για να παρακάμψετε το πρόβλημα, που δημιουργούν τα 13 κλικ που απαιτούνται για τη συμπλήρωση της παραπάνω φόρμας, είναι να αντικαταστήσετε ερωτήσεις που χρειάζονται πληκτρολόγηση, με εικόνες που απλώς χρειάζονται ένα κλικ, όπως στο παράδειγμα που ακολουθεί.
Αναρωτηθείτε αν και πως μπορείτε να κάνετε τις φόρμες σας πιο διασκεδαστικές και πιο εύκολες και τολμήστε το!
2. Προετοιμάστε τις φόρμες
Οι έξυπνες φόρμες «γεμίζουν» από στοιχεία που ο χρήστης έχει ήδη ξανασυμπληρώσει. Ποια είναι αυτά: το όνομα, η τοποθεσία, το αν είναι ήδη πελάτης. Κι έτσι πληκτρολογώντας ένα γράμμα, εμφανίζονται γεμάτα αρκετά πεδία. Υπάρχει εταιρεία που χάρη σε αυτό το τρικ αύξησε τα leads της κατά 140%.
Εξ’ ίσου απλή διαδικασία είναι και φόρμες με sign up μέσω social media, όπως στην παρακάτω εικόνα.
Τα site που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο έχουν αύξηση στις καταχωρήσεις κατά 189%!!
3. Μία μόνο στήλη αρκεί
Η επιτυχία είναι στην απλότητα. Στο παράδειγμα της εικόνας που ακολουθεί θα δείτε ότι η φόρμα ζητάει αρκετά στοιχεία αλλά είναι τόσο απλή στην εμφάνιση που δεν λειτουργεί αποτρεπτικά. Οι μονόστηλες φόρμες γεμίζουν γρήγορα και εύκολα. Έτσι και ο χρήστης δεν καθυστερεί και η επιχείρηση λαμβάνει τα δεδομένα που χρειάζεται.
4. Μήπως να ξανασκεφτείτε το call to action
Είναι βέβαιο ότι ξέρετε τη σημαντικότητά τou. Αποφύγετε τις κοινότυπες λέξεις όπως «αγοράστε», «κατεβάστε» και «υποβάλετε». Είναι πλέον βαρετές. Και επειδή είναι βαρετές έχουν χάσει και την ισχύ τους. Αντί αυτών χρησιμοποιήστε λέξεις σχετικές με αυτό που τους ζητάτε να συμπληρώσουν ή να κάνουν. Ένα ωραίο παράδειγμα είναι αυτό του Netflix:
Για να μην ξεχνάμε τα βασικά, για ένα αποτελεσματικό call to action πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:
- Χρώματα
- Γραμματοσειρά
- Κείμενο
- Θέση
Ακόμα και μία αμελητέα αλλαγή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Παράδειγμα: η φράση «αρχίζω τη δωρεάν δοκιμή μου» έλαβε 90% περισσότερα κλικ από τη φράση «αρχίστε τη δωρεάν δοκιμή σας».
5. Συμπεριλάβετε εμφανώς την πολιτική απορρήτου
Το 92% των χρηστών ανησυχεί για την ιδιωτικότητά τους online. Μην χάνετε δυνητικούς πελάτες από αυτό. Δείξτε τους ξεκάθαρα την πολιτική απορρήτου.
Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο μιας και πλέον έχουμε μπει στην εποχή του GDPR. Για αυτό μπορείτε επιπλέον να τονίσετε:
- Τι θα κάνετε με τα στοιχεία που συγκεντρώνετε
- Τη δέσμευσή σας ότι θα φυλαχθούν επαρκώς
- Τι θα πάρουν σε αντάλλαγμα
6. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική
Δημιουργήστε μία αλληλουχία ερωτήσεων η οποία θα σας φέρει την επιθυμητή πληροφόρηση. Η λογική είναι ότι η επόμενη ερώτηση βασίζεται στην προηγούμενη απάντηση. Οπότε με ένα έξυπνο τρόπο μπορεί κανείς να συγκεντρώσει στοιχεία τόσο για το marketing όσο και για τις πωλήσεις.
Τελευταίο tip: βεβαιωθείτε ότι οι φόρμες δουλεύουν!
Οι φωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο άρθρο είναι από το wordstream.com
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία