Ποιες είναι οι δεξιότητες που απαιτούνται από τους marketer στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης;

Τα καταστροφολογικά σενάρια σε όλο τον κόσμο λένε ότι τα ρομπότ θα κάνουν επέλαση και ως πιο έξυπνα θα μας πάρουν τις δουλειές και στο τέλος θα κυριαρχήσουν στον πλανήτη.

Με βάση αυτή τη λογική, που σε ένα ποσοστό περιέχει αλήθειες, υπάρχει λόγος να μαθαίνουμε νέα πράγματα; Πόσο θα αλλάξει το marketing στην εποχή της ΤΝ (τεχνητής νοημοσύνης);

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η ΤΝ επιτρέπει στους υπολογιστές να μαθαίνουν από την εμπειρία, να αναλύουν τεράστιους όγκους δεδομένων και να βρίσκουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα που τους επιτρέπουν να διεκπαιρεώνουν απαιτητικά καθήκοντά, να αναγνωρίζουν ήχους, πρόσωπα, συναισθήματα, αντικείμενα, γλώσσες, να λύνουν προβλήματα και να προγραμματίζουν. Στον πυρήνα αυτών βρίσκονται οι έξυπνες μηχανές οι οποίες δημιουργούν συστήματα τα οποία μπορούν να αλλάξουν γνώμη για να επιτύχουν ένα στόχο.

Marketing

ΤΝ και marketing

Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη χρησιμοποιείται στο marketing και τα έσοδά της το 2018 φτάνουν τα 7,35 δις δολάρια ενώ εκτιμάται ότι το 2020 θα φτάσουν τα 17 δις δολάρια και το 2025 τα 90 δις δολάρια.

Επίσης, το 72% των καταξιωμένων marketer χρησιμοποιεί ήδη την ΤΝ. Παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα που κάνει και πράγματα που δεν κάνει. Οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το ότι θα μας υποκαταστήσει, αρκεί να καλλιεργήσουμε ή να βελτιώσουμε αυτά που δεν μπορεί να κάνει.

Όπως:

  • Βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης και της επικοινωνιακής δυνατότητας ώστε να θεμελιωθούν οι σχέσεις με τους πελάτες. Σχέσεις σημαντικές για την ανάπτυξη κάθε επιχείρησης.
  • Κατανόηση των αναγκών των πελατών μέσα από ποιοτική έρευνα. Είναι εύκολο να κατανοήσουμε πως μόνο η ανθρώπινη κρίση μπορεί να αντιληφθεί ποιοτικές έννοιες.
  • Συνεχής μάθηση των τεχνικών ανάλυσης δεδομένων και του ρόλου των εκάστοτε δεδομένων στις επιχειρηματικές αποφάσεις.
  • Εκμάθηση μαθηματικών και ανάλυσης δεδομένων. Όσο ο όγκος των δεδομένων αυξάνει και γίνεται πιο περίπλοκος τόσο θα αυξάνει και η ανάγκη για μαθηματικά μυαλά που θα μπορούν να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν μαθηματικές έννοιες και όρους. 
  • Δημιουργία περιεχομένου (οπτικού, γραπτού, ακουστικού κλπ) το οποίο θα αγαπηθεί από το κοινό στόχος και θα το οδηγήσει στη διαδικασία αγοράς. Η ψυχή της μάρκας είναι το περιεχόμενο που την περιβάλει. Και αυτό είναι συνήθως γεμάτο από συναίσθημα. Αν δεν ήταν, μία μάρκα οδοντόπαστας θα ήταν αρκετή για όλο τον κόσμο. Κι όμως, υπάρχουν τόσες πολλές…
  • Στάθμιση και διαχείριση των δεδομένων ιδωτικότητας των χρηστών. Η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων θα γίνεται όλο και πιο απαραίτητη και οι χρήστες όλο και περισσότερο θα την απαιτούν.
  • Ανάπτυξη δράσεων και χρήσεων για την ενσωμάτωση της ΤΝ στην λειτουργία της επιχείρησης με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση της λειτουργίας της.
  • Η ΤΝ αυτοματοποιεί εργασίες και όχι δουλειές. Για αυτό ο ρόλος του marketer γίνεται ξανά σημαντικός. Όχι για να ανανεώνει καμπάνιες στο Facebook αλλά για να βρίσκει νέες ιδέες, να βελτιστοποιεί, να σκέφτεται πιο στρατηγικά και να καταλήγει σε πολύτιμα συμπεράσματα.

Στο κέντρο του marketing βρίσκεται ο άνθρωπος και όλα αυτά που τον ξεχωρίζουν από τις μηχανές και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Στοιχεία όπως το συναίσθημα, το προαίσθημα και η κρίση καθιστούν ικανό τον άνθρωπο για περίπλοκες αποφάσεις κάτι που η ΤΝ δεν διαθέτει. Αυτά που κάνει η ΤΝ μοιάζον ασύλλητα (και είναι σε έναν βαθμό) αλλά αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο μας είναι απαραίτητη. Πάντα, τον τελευταίο λόγο, την κρίσιμη απόφαση θα την παίρνει ένας (οι περσσότεροι) άνθρωπος.

 

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *