Πες ταχύτητα… η Google σε γυρεύει…

Σας έχουμε νέα από τη Google. Πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε μια μεγάλη αλλαγή στους παράγοντες που ρυθμίζουν την κατάταξη στις κινητές συσκευές (smartphones, tablets).

Ξεκινώντας από τον Ιούλιο (έχουμε λίγους μήνες ακόμα περιθώριο) η ταχύτητα ενός site θα παίζει τεράστιο ρόλο στις αναζητήσεις από κινητές συσκευές. Μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι «αφού διαφημίζομαι δεν πειράζει, ξεπερνάω το σκόπελο». Δεν είναι έτσι.

Κάνοντας μια σύντομη παρένθεση, θα πάμε λίγο πίσω, στο 2016, όταν οι αναζητήσεις σε κινητές συσκευές πέρασαν σε όγκο αυτές για σταθερές συσκευές, γεγονός που αποτέλεσε το σημείο καμπής. Και τώρα ας δούμε τα νεώτερα.

Ταχύτητα

Ναι, η ταχύτητα μιας σελίδας πάντα (από το 2009) έπαιζε ρόλο στην κατάταξη αλλά όχι στο mobile. Τουλάχιστον όχι επισήμως. Πλέον, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, η ταχύτητα μιας σελίδας θα αποτελεί παράγοντα που θα επηρεάζει την τελική κατάταξη, όσον αφορά τις αναζητήσεις από κινητά.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείστε και η ταχύτητα των ανταγωνιστικών site θα παίξουν το ρόλο τους.

Πριν στενοχωρηθείτε, απογοητευτείτε ή νευριάσετε, σκεφτείτε ότι μπορείτε να διαγνώσετε, χάρη στο εργαλείο της Google, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το site σας και να προβείτε σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες.

 

Μην περιμένετε τον Ιούλιο… 

Αφού ελέγξετε την κατάσταση του site σας, μπορείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές.

Για παράδειγμα:

  1. Κάντε μετάβαση σε AMP (Accelated Mobile Pages). Πρόκειτια για ένα κώδικα που ξεγυμνώνει το site, διατηρώντας τα απαραίτητα, που το κάνει να φορτώνει πάρα πολύ γρήγορα.
  2. Οι αναζητήσεις σε κινητά διαφέρουν από αυτές σε σταθερά. Είναι πιο σύντομες, πιο απλές, πιο άμεσες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείτε το λόγο, το σκοπό για τον οποίο κάνει κανείς μια αναζήτηση και η σελίδα σας να απαντάει σε αυτόν. Θυμηθείτε επίσης ότι το 40% των αναζητήσεων έχουν τοπικό χαρακτήρα!
  3. Τρέξτε ένα διαγνωστικό για τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχει η κάθε επιμέρους σελίδα σας, ειδικά για κινητά και δείτε τι είναι αυτό που πρέπει να βελτιώσετε.

mobile page speed landing

Θα επηρεαστεί ο λογαριασμός Adwords;

Η εμπειρία του χρήστη είναι σημαντικό κομμάτι για τη Google για αυτό προσμετράται στο δείκτη ποιότητας μιας διαφήμισης, μαζί με την ταχύτητα.

content marketing vs inbound marketing

Άρα, αν ένα site δεν φορτώνει γρήγορα, ακόμα κι αν το περιεχόμενό του είναι αυτό που αναζητά ο χρήστης, τότε: είτε δεν εμφανίζεται η διαφήμιση είτε θα κοστίζει περισσότερο. Υπάρχουν τέσσερις παράμετροι που επηρεάζουν την εμπειρία του χρήστη στη σελίδα προορισμού:

  • Το καλό και σωστό περιεχόμενο: η σελίδα προορισμού πρέπει να περιλαμβάνει τις λέξεις-κλειδιά που υπάρχουν και στη διαφήμιση
  • Ξεκάθαρο μήνυμα
  • Εύκολη πλοήγηση
  • Γρήγορη φόρτωση, γρήγορη κίνηση εντός του site

Πώς θα μετρήσετε την εμπειρία του χρήστη στη σελίδα προορισμού της διαφήμισης;

Επιλέξτε τις λέξεις-κλειδιά (keywords) στο Adwords. Περάστε με το ποντίκι σας επάνω από κάθε λέξη μέχρι να σας ανοίξει ένα παράθυρο (βλ. φωτό)

adwords keyword level insights

και δείτε το τελικό σκορ. Αν γράφει «μέσο» ή «πάνω από το μέσο» τότε είστε σε καλό δρόμο. Αν γράφει «κάτω από το μέσο» τότε ανατρέξτε στους παράγοντες που το επηρεάζουν. Αν οι λέξεις-κλειδιά που θα δείτε είναι κατάλληλες για τη δραστηριότητα/ προϊόν σας, τότε φταίει η ταχύτητα.

Και είπαμε τι να κάνετε για να την βελτιώσετε… 

 

Συγγραφή Άρθρου:Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *