Ο Αλγόριθμος του Instagram και πως να τον αποκρυπτογραφήσετε!

Σίγουρα ξέρετε ή τουλάχιστον μαντεύετε ότι υπάρχει κάποιος αλγόριθμος για το Instagram. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι είναι διαφορετικός από αυτόν του Facebook. Γιατί ο αλγόριθμος του Instagram είναι πιο προσωπικός. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι φαν του Instagram θα δουν κάτι επειδή τους αρέσει και όχι επειδή είναι δημοφιλές (αντίθετα το Facebook προωθεί τα δημοφιλή ποστ προσπαθώντας να τα δείξει σε όσο περισσότερους γίνεται). Και το Instagram κάνει τα πάντα για να διατηρήσει αυτή τη διαφορά.

Η ποιότητα του περιεχομένου που ποστάρει κάνεις στα social media είναι εξαιρετικά σημαντική. Στο Instagram λοιπόν είναι ακόμα πιο σημαντική. Ακριβώς γιατί ο χρήστης βλέπει περισσότερο από αυτό που του αρέσει. Όσο πιο πολύ του αρέσει, τόσο πιο πολύ βλέπει. Είναι απλό. Με άλλα λόγια στο Instagram η ποιότητα μετράει! Ξεχάστε την ποσότητα. Τα καλά ποστ «σταματάνε» τους χρήστες από το συνεχές σκρολάρισμα και ανταμείβονται με like και περισσότερο engagement.

Instagram post

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο αλγορίθμων είναι το πως σορτάρεται το περιεχόμενο. Στο Facebook ανακατεύεται ξανά και ξανά ενώ στο Instagram όχι. Το Instagram σορτάρει με βάση τη συχνότητα που ποστάρει ο χρήστης και το πόσο συχνά μπαίνει στην εφαρμογή. Αν, για παράδειγμα, ένας χρήστης μπει στην εφαρμογή το πρωί και μετά ξανά το βράδυ, η βραδυνή επίσκεψη θα περιέχει μόνο το περιεχόμενο που ανέβηκε στο διάστημα ανάμεσα στο πρωί και το βράδυ. Το υπόλοιπο θα παραμείνει ως είχε.

Αυτό πρακτικά, βοηθάει ιδιαίτερα τους διαφημιζόμενους γιατί τα ποστ τους δεν πάνε χαμένα. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι χρήστες ασχολούνται με τα ποιοτικά ποστ, αυτά που είναι όμορφα, πρωτότυπα, ενδιαφέροντα. Για αυτό και δεν χρειάζονται πολλά σε ποσότητα (σας φτάνουν τρία ποστ την εβδομάδα).

Business profiles

Ένας λογαριασμός Instagram μπορεί να συνδεθεί με μία σελίδα στο Facebook και να μετατραπεί σε business profile. Με αυτόν τον τρόπο ο λογαριασμός στο Instagram κερδίζει αυτόματα ένα έξτρα κουμπί, αυτό που λέει “contact” το οποίο δίνει τη δυνατότητα για περισσότερα leads.

Μέχρι στιγμής ο αλγόριθμος του Instagram δεν ξεχωρίζει τα ατομικά προφίλ από τα business προφίλ, ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει, γιατί φυσικά «το χρήμα ουδείς εμίσησε», ώστε και το Instagram να προσελκύσει περισσότερη διαφήμιση. Το κουμπί “Contact” μπορεί να συμπεριλάβει το email, το τηλέφωνο ή και τα δύο.

Instagram post

Τα στοιχεία από τα Insights είναι διαθέσιμα μόνο στα business προφίλ. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σας πείσει να κάνετε τη μετατροπή.

Πατώντας στο εικονίδιο με το γράφημα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αρκετά δεδομένα μεταξύ των οποίων τα impressions και το reach. Μπορείτε να δείτε αν ανέβηκαν ή κατέβηκαν, να τα συγκρίνετε με την προηγούμενη εβδομάδα, να δείτε ποιοι έψαξαν το προφίλ σας, πόσοι κλίκαραν τα λινκ σας και πόσοι followers είναι δραστήριοι και πότε.

Προσοχή όμως τα στατιστικά του Instagram διαρκούν μόλις μία εβδομάδα, οπότε καλό είναι να τα ελέγχετε κάθε εβδομάδα.

Και μερικές μικρές συμβουλές…

  • Οι χρήστες του Instagram σκρολάρουν με τρελή ταχύτητα και όπως είπαμε σταματάνε μόνο στο ενδιαφέρον περιεχόμενο.
  • Ετοιμάστε ένα ενδιαφέρον περιεχόμενο και έχετέ το stand-by για ανέβασμα. Τα καλά γραφικά είναι απαραίτητα.
  • Μην βάζετε μεγάλες περιγραφές (οι τρεις πρώτες γραμμές είναι αυτές που κάνουν τη δουλειά) ούτε άπειρα hashtags (περισσότερα από δέκα [10] είναι υπερβολή).
  • Χρησιμοποιήστε τα emojis για να κερδίσετε σε εμφάνιση και σε μήκος χαρακτήρων.
  • Μην προσθέτετε κενές γραμμές γιατί το Instagram τις αφαιρεί αυτόματα.
  • Μην ποστάρετε περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Βάλτε περιγραφή επάνω στην εικόνα σας ειδικά αν πρόκειται να ποστάρετε εντός ενός άλπουμ.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *