Οι τάσεις στο digital marketing για το 2016

Το online marketing εξελίσσεται διαρκώς. Κάθε χρόνο νέες τεχνολογίες, νέες δυνατότητες, νέες εταιρείες και νέες προτιμήσεις των χρηστών υπαγορεύουν μια σειρά από αλλαγές στον κόσμο του online advertising. Όσοι ακολουθούν από νωρίς τις τάσεις αυτές έχουν προβάδισμα στον ανταγωνισμό και αναγνωρίζονται ως ηγετικές εταιρείες στο χώρο τους ενώ αυτοί που περιμένουν, έχουν το πλεονέκτημα του μικρότερου ρίσκου. Το 2016 φαίνεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαδικτυακή διαφήμιση καθώς καινοτόμες τεχνολογίες και νέες τάσεις κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Κι ακόμα κι αν είναι πολύ νωρίς για να υιοθετήσετε κάποιες από αυτές, καλό θα είναι να γνωρίζετε πώς διαμορφώνεται το τοπίο στο digital marketing.

To mobile θα κυριαρχήσει (for real)

Το 2015 ήταν μεγάλη χρονιά για το mobile. Η Google ανακοίνωσε ότι η κίνηση από mobile συσκευές ξεπέρασε αυτή των desktop σε 10 χώρες ενώ ανανέωσε τον αλγόριθμό της, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή της να αποκλείσει σταδιακά σελίδες που δεν είναι βελτιστοποιημένες για κινητές συσκευές. Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι το desktop θα πεθάνει, ωστόσο το γεγονός ότι η Google ποντάρει σε αυτήν την κηδεία, αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα για το digital marketing. Σύμφωνα με το eMarketer.com, το 2016 αναμένεται να ξοδευθούν παγκοσμίως 100 δισ. δολάρια στο mobile advertising, κάτι που θα αντιστοιχεί στο 50% των συνολικών δαπανών σε διαδικτυακές διαφημίσεις.

Η έκρηξη των εφαρμογών

Η Google έχει ήδη ξεκινήσει να εμφανίζει αποτελέσματα από εφαρμογές στις αναζητήσεις από κινητά, δυνατότητα που θα δώσει στα apps σημαντικά πλεονεκτήματα το 2016.

To App Indexing βοηθά τις εφαρμογές να εμφανίζονται στα αποτελέσματα του Google και οι χρήστες από κινητά που βρίσκουν αυτό που ψάχνουν σε κάποια εφαρμογή, μπορούν είτε να την κατεβάσουν είτε να την ανοίξουν (εφόσον την έχουν ήδη κατεβάσει). Σίγουρα, δεν έχουμε φτάσει (ακόμα;) στην εποχή που τα apps θα αντικαταστήσουν τις ιστοσελίδες αλλά το 2016 θα είναι καθοριστικό για όσους έχουν εφαρμογές και θα προβληματίσουν σοβαρά τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα app.

“Κοινωνικές” μηχανές αναζήτησης

Με το Facebook να κάνει ήδη δοκιμές για τη δική του μηχανή αναζήτηση, φαίνεται αναπόφευκτο να υπάρξουν τεράστιες δυνατότητες αναζήτησης στα social media.  Ένα προφανές όφελος που θα προκύψει για τους marketers θα είναι η αυτόματη ώθηση που θα πάρουν οι e-commerce εταιρείες. Το γεγονός ότι επιχειρήσεις θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα του Facebook καθώς και άλλες ενέργειες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, δείχνουν ότι το Facebook επιχειρεί να γίνει μία πλατφόρμα μέσα στην οποία ο χρήστης θα μπορεί να βρίσκει ένα κατάστημα, να κάνει τις αγορές του και να μιλάει με τους φίλους ή να κάνει αναρτήσεις για αυτά που αγόρασε. Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να γκουγκλάρει ένα e-shop αλλά μέσα στο ίδιο τo Facebook.

Οι βίντεο διαφημίσεις θα αυξηθούν

Τα video ads σίγουρα δεν είναι κάτι νέο, με κανάλια όπως το YouTube να φιλοξενούν δισεκατομμύρια βίντεο και διαφημιστικές πλατφόρμες όπως το Facebook, να προσφέρουν διαφημιστικές δυνατότητες με βίντεο. Ωστόσο τα γεγονότα ότι α) η Google έχει αρχίσει να δοκιμάζει video ads στα αποτελέσματα αναζητήσεων  β) το Facebook ανακοίνωσε ότι θα εμφανίζει διαφημίσεις με βίντεο στις εφαρμογές με τις οποίες συνεργάζεται μέσω του Audience Network γ) το Twitter να κάνει κινήσεις προς το native video advertising, δείχνουν μια τάση εμπιστοσύνης προς τα online video ads τόσο από μέρους των χρηστών όσο και των διαφημιστών που θα βλέπουν όλο και περισσότερες δυνατότητες βίντεο διαφημίσεων.

Η διαφήμιση στο διαδίκτυο θα γίνει πιο ανταγωνιστική

Το online advertising έχει δει τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και στο 2016. Και σύμφωνα με τους νόμους των οικονομικών, η αύξηση στη ζήτηση συχνά συνοδεύεται και από αύξηση στο κόστος. Το digital marketing θα παραμείνει βέβαια φθηνό σε σχέση με άλλους τρόπους διαφήμισης αλλά οι μικρότερες επιχειρήσεις ενδεχομένως να μην έχουν πολλά περιθώρια για λάθη, όταν πρόκειται για τον τρόπο που θα διαχειριστούν το budget τους στην διαδικτυακή διαφήμιση.

Η φορετή τεχνολογία και το IoT θα απασχολήσουν τους marketers

Έχουμε ακούσει πολλά για το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), δηλαδή για αντικείμενα και συσκευές με ενσωματωμένους αισθητήρες και τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο. Μπορεί το 2016 να μην είναι η χρονιά που το ψυγείο σας θα παραγγέλνει από μόνο του φρέσκο γάλα, αλλά οι έξυπνες φορετές συσκευές και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα αρχίσουν να μπαίνουν στις ζωές μας.

Το 2015 είδαμε το Apple Watch. Του χρόνου αναμένεται να εμφανιστούν περισσότερες και πιο “έξυπνες” φορετές συσκευές ενώ εν καιρώ θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο καθημερινών αντικειμένων με τη δυνατότητα να συλλέγουν δεδομένα από την καθημερινή ζωή των χρηστών τους. Αυτό σημαίνει ότι το IoT θα δώσει, κατά πάσα πιθανότητα, τη δυνατότητα στους marketers να στοχεύουν τις διαφημίσεις τους σε άτομα βάσει των καθημερινών τους δραστηριοτήτων!

Η εικονική πραγματικότητα θα γίνει πραγματικότητα

Δεκάδες συσκευές Virual Reality αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια, από τις οποίες κάποιες θα χρησιμοποιούνται στα video games και άλλες θα είναι γενικής χρήσης. Το Oculus Rift, αποτελεί την πιο αναμενόμενη συσκευή εικονικής πραγματικότητας και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2016. Τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, όπως αυτή θα  δημιουργήσουν νέα μέσα online διαφήμισης και να δώσουν πρωτοφανείς δυνατότητες τόσο για βιωματικές διαφημίσεις όσο και για personalization. Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα φανεί κατά πόσο και με ποιους τρόπους το virtual reality θα μπει στα διαφημστικά πλάνα των επιχειρήσεων.

 

Συντάκτης: Μαρία Κρητικού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *