Νέες αλλαγές στο Newsfeed του Facebook: τι σημαίνουν;

Ο τίτλος εναλλακτικά θα μπορούσε να είναι: Με το Facebook δεν βαριέσαι ποτέ! Κι αυτό γιατί πάντα βρίσκει τρόπους να ταράζει τα νερά των marketer και να μας κάνει να τρέχουμε…

Τί έγινε αυτή τη φορά; Ο Μαρκ (ο Ζούκερμπεργκ) ανακοίνωσε λιτά και ξαφνικά ότι το Facebook ανήκει στις παρέες και όχι στις μάρκες/ επιχειρήσεις/ προϊόντα/ υπηρεσίες κλπ. Δηλαδή; Δηλαδή επειδή το Facebook ως μέσο επικοινωνίας αρχίζει να έχει λιγότερο χώρο διαθέσιμο και κατά συνέπεια θα προκρίνει τα ποστ που:

  • προέρχονται από φίλους, συγγενείς, γκρουπ
  • έχουν πρωτότυπα και μακροσκελή σχόλια
  • έχουν πρωτότυπο και ενδιαφέρον περιεχόμενο
  • πληρώνουν (είναι διαφημιζόμενα)
  • αφορούν επιχειρήσεις αλλά λειτουργούν ως άνθρωποι (τα προγραμματισμένα είναι πολύ πιθανόν να υποφέρουν)

Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου;

Σημαίνει ότι η κάλυψη (reach) θα πέσει πάρα πολύ εκτός αν τα post «σκοτώνουν». Σημαίνει ότι για να φανεί ένα προϊόν/υπηρεσία θα πρέπει πραγματικά να έχει να πει κάτι και να το πει με ανθρώπινο τρόπο. Σημαίνει τέλος ότι οι marketers πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους.

Για παράδειγμα, η συχνότητα πλέον δεν θα είναι σημαντική καθώς θα μετράει η ποιότητα. Οπότε τα πολλά ποστ ανά ημέρα δεν θα βοηθούν. Ούτε η επανάληψη αναρτήσεων που είχαν επιτυχία.

Το μήνυμα από αυτού του τύπου τις ανακοινώσεις που κατά καιρούς κάνει το Facebook είναι το εξής: μην ποστάρετε για να ποστάρετε. Ποστάρετε όταν έχετε κάτι να πείτε, ποστάρετε με συναίσθημα και όχι με στρατηγική, δημιουργήστε σχέσεις. Για παράδειγμα, μην υπερβάλετε στη χρήση των βίντεο. Όχι βίντεο για το βίντεο, αλλά βίντεο γιατί εξυπηρετεί μία ανάγκη. ….

Αυτό με το συναίσθημα ακούγεται εξαιρετικά ειρωνικό: ένας αλγόριθμος αποφασίζει τι έχει συναίσθημα και τι όχι. Κι όμως, το ακροατήριο είναι… άνθρωποι…!

Με άλλα λόγια το Facebook μας λέει το εξής: καλά τα νούμερα και οι στρατηγικές αλλά όταν μιλάμε για αμφίδρομη επικοινωνία προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι άνθρωποι, τους οποίους μπορείς να τους πιάσεις με διάφορους τρόπους. Και ουσιαστικά αυτό που προτείνει είναι να βρούμε τη μέθοδο με την οποία θα βοηθήσουμε, θα εκπαιδεύσουμε και θα διασκεδάσουμε  το κοινό και μετά να αποφασίσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσουμε το μήνυμα.

Η ανάρτηση σηκώνει κουβέντα…

Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Οι αναρτήσεις (τα ποστ) να σηκώνουν κουβέντα, συζήτηση, επιχειρήματα, αντιπαράθεση. Όχι μονολεκτικές απαντήσεις ή βαρετά σχόλια. Τα ποστ που θα ενεργοποιούν τους χρήστες να απαντούν και να συζητούν είναι αυτά που θα φαίνονται περισσότερο. Αυτό κάνει λίγο δύσκολα τα πράγματα για τις επιχειρήσεις αλλά όπως γράφτηκε παραπάνω, τα πάντα είναι θέμα περιεχομένου!

like and share

Τακτικές ψαρέματος κλικ, like κλπ

Όλα αυτά τα ωραία κολπάκια που χρησιμοποιούσαμε (πατήστε εδώ, κάντε share τώρα, κάντε like και κερδίστε, κλπ) για να προσελκύσουμε το χρήστη, δεν θα «δουλεύουν».

Και τι θα δουλεύει;

Το καλοδουλεμένο περιεχόμενο και ίσως τα γκρουπ. Οπότε, θα ήταν ίσως χρήσιμο να ξανασκεφτούμε τη χρήση τους και τη χρησιμότητά τους.

Η διαφήμιση επηρεάζεται;

Σε πρώτη φάση δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Οι διαφημίσεις θα συνεχιστούν και μάλιστα οι επιτυχημένες διαφημίσεις που συγκεντρώνουν σχόλια και συζητήσεις, θα βοηθήσουν και την οργανική προβολή.  Ωστόσο, είναι πιθανό, αν περισσότερες επιχειρήσεις αποφασίσουν να διαφημιστούν στο Facebook, οι τιμές να ανέβουν.

Επίλογος

Πάντως, ας μην φρικάρουμε εντελώς. Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν αλλά δεν έχουν μπει σε ισχύ ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό μέγεθος του αντίκτυπου θα το δουμε όταν εφαρμοστούν.

 

Συγγραφή Άρθρου:Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *