Μετριούνται οι influencers;

Οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν τους influencers ως στοιχείο της στρατηγικής marketing. Και πάντα αντιμετώπιζαν δυσκολίες ως προς την μέτρηση της αποτελεσματικότητας της δράσης τους.

Από τότε που η δράση των influencers έχει γίνει ηλεκτρονική τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο εύκολα ως προς τις μετρήσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πάντα μη μετρήσιμες παράμετροι. Ας σταθούμε όμως στις μετρήσεις γιατί αυτές είναι που… μετράνε.

#1 Κάλυψη, εμφανίσεις και επισκεψιμότητα από παραπομπές

Η κάλυψη είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες για την απόδοση της επένδυσης (ROI) αφού μας δείχνει πόσα άτομα δυνητικά είδαν το μήνυμα. Για να την μετρήσετε, μπορείτε να δείτε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Τον αριθμό των ακολούθων που έχει ο influencer
  • Τον αριθμό των εμφανίσεων που πέτυχε το μήνυμά σας στο κοινό-στόχος
  • Τον αριθμό των ατόμων που έρχονται στο site σας
  • Αυτά τα στοιχεία είναι εύκολα διαθέσιμα από τα προφίλ των influencer.

#2 Engagement, Clicks, Likes, Reactions, Shares

Όταν ο στόχος είναι το engagement, μπορείτε να μετρήσετε ακόμα και το κόστος ανά engagement. Για να το πετύχετε θα πρέπει να σταθείτε σε δείκτες όπως:

  • Τα κλικ μετράνε το επίπεδο ενδιαφέροντος του κοινού-στόχος. Παράλληλα χρειάζεστε μια καλή αναλογία μεταξύ κλικ, likes και shares.
  • Ο αριθμός των like δημιουργεί «θόρυβο» γύρω από το αναρτημένο περιεχόμενο ενώ μπορεί παράλληλα να δώσει ώθηση στην κατάταξή σας στο Facebook.
  • Το Facebook θεωρεί ότι τα Reactions (αντιδράσεις) έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια και εμπλοκή από την πλευρά του χρήστη σε σχέση με ένα απλό like.
  • Ο αριθμός των Shares (κοινοποιήσεις) υποδεικνύει ποιότητα. Αν ο κόσμος επιλέγει να μοιραστεί το περιεχόμενό σας με τους δικούς του ανθρώπους τότε είναι πιθανό να το κάνει και με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.
  • Τα σχόλια κάτω από μία ανάρτηση δείχνουν πόσο άρεσε το περιεχόμενο που αναρτήσατε και κατ΄επέκταση θετική προδιάθεση απεναντί του.
  • Οι αναφορές στη μάρκα δείχνουν τον βαθμό στον οποίο το περιεχόμενο σχολιάζεται και η μάρκα μεγεθύνεται.

#3 Υπολογίστε την ανάπτυξη του κοινού-στόχος μέσα από τα δημογραφικά που παρέχει το Google Analytics

Βεβαιωθείτε ότι ο influencer που επιλέγετε είναι κατάλληλος για τη μάρκα/ προϊόν σας παρακολουθώντας τα Google Analytics του. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές στη στρατηγική σας και να μεγιστοποιήσετε την απόδοση της επένδυσης (ROI). Ένας influencer που κατανοεί το κοινό σας μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά μαζί σας για να δημιουργήσει περιεχόμενο που εντυπωσιάζει.

#4 Ποσοτικόποιήστε τα leads που έρχονται μέσω της Αναφοράς «Επισκόπηση Απόκτησης» των Google Analytics

Όσο κι αν θέλετε να πουσάρετε το visibility και να έχετε δεσμευσμένο ακροατήριο, πρέπει πάντα να έχετε κατά νου το ROI. Ο στόχος του influencer είναι να φέρει δυνητικούς πελάτες στην επιχείρηση σας και να προσπαθήσει να τους μετατρέψει από δυνητικούς σε πελάτες.

Πόσοι από τους ακολούθους σας είναι έτοιμοι να αγοράσουν; Για να το βρείτε θα πρέπει να ανακαύψετε τους influencers και τα κανάλια marketing που φέρνουν τους περισσότερους δυνητικούς πελάτες (leads).

Αν φερ’ ειπείν δέχεστε περισσότερους δυνητικούς πελάτες από το Facebook σε σχέση με το Twitter τότε πρέπει οι influencers σας να παράξουν περισσότερο και ποιοτικότερο περιεχόμενο για το Facebook.

Πως θα μετρήσετε την απόδοση του influencer; Ξεκινήστε με τα Google Analytics. Τα βήματα έχουν ως εξής: Acquisition Overview  Channels Social και θα δείτε ποια είναι τα κορυφαία σε παραγωγή δυνητικών πελατών.

 

google analytics acquisition channels social

#5 Ανάλυση της προέλευσης των πωλήσεων

Οι πιο επιτυχημένες προωθήσεις μέσω influencer είναι αυτές που φέρνουν πωλήσεις. Η δημιουργία affiliate link είναι ο πιο εύκολος τρόπος να παρατηρήσετε το ROI από την πλευρά των πωλήσεων, καθώς οι διαδρομές των link μπορούν να σας δείξουν το ποσοστό των κλικ.

Ένας άλλος, καλός τρόπος είναι οι κωδικοί promo που προσφέρετε. Ανατρέχοντας στη λίστα των κωδικών βλέπετε πόσοι έχουν εξαργυρωθεί και σε τι ποσοστό αναλογούν.

promo code

 

Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε παραμέτρους UTM στα URL σας ώστε να παρακολουθείτε την καμπάνια του influencer μέσω των Google Analytics.

 

Συγγραφή Άρθρου:Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *