Η Επίδραση των Social Media στα Brands

Likefollowsharetweetpost είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο λεξιλόγιο μας. Τα γνωστά σε όλους “social media” έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και πλέον αποτελούν έναν νέο τρόπο επικοινωνίας αλλά και διαφήμισης. H ραγδαία ανάπτυξη του Pinterest, Facebook, Youtube, Twitter, LinkedIn, αλλά και άλλων καναλιών που έχουμε ακούσει αλλά δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ,  έχουν μεταφέρει χωρίς αμφιβολία τον κόσμο σε μια νέα εποχή.

Κάποτε σε ένα σεμινάριο που είχα παρακολουθήσει για τα Social Media άκουσα το εξής εντυπωσιακό:

“Αν το Facebook αυτή τη στιγμή ήταν χώρα θα ήταν η μεγαλύτερη δίπλα στην Κίνα και στην Ινδία”

photo via blogsession.co.uk

Ενημερωτικά και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Facebook, περίπου 1,23 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως επισκέπτονται τον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης κάθε μήνα.

Παράλληλα, το Facebook έκανε γνωστό ότι διαθέτει 945 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως φορητές συσκευές όπως smartphones και tablets.

Επιπλέον, η ημερήσια χρήση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Facebook, ανέρχεται σε 556 εκατομμύρια ξεχωριστούς λογαριασμούς χρηστών για το περασμένο Δεκέμβριο.

Όμως τι είναι τα social media και πότε ξεκίνησαν;

Τα Social media είναι ένα νέο είδος κοινωνικής δικτύωσης όπου οι χρήστες συζητούν, συμμετέχουν, μοιράζονται και δικτυώνονται κάτω από μια κοινή ομπρέλα που λέγεται διαδίκτυο.

Αν θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες θα ήταν κάπως έτσι:

  • Social News
  • User-Generated Content
  • Social Networking

Και η ιστορία τους δεν είναι τόσο πρόσφατη όπως όλοι φαντάζονται!

Αξίζει να δείτε αναλυτικά, μέσα από το παρακάτω χρονοδιάγραμμα, εικόνες και στοιχεία που δείχνουν την εξέλιξη των κοινωνικών δικτύων φτάνοντας στο σημερινό αποτέλεσμα.

Πως όμως αντέδρασαν τα brands σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο που λέγεται νέα κανάλια ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης;

Οι εταιρείες όπως όλα δείχνουν, έχουν καταλάβει πλέον ότι Facebook, το Twitter, το Instagram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο αυτά δεν έχουν κατανοήσει ότι τα social media δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς στα νέα δίκτυα προβολής και προώθησης δεν ισχύουν οι κανόνες των παραδοσιακών media, όπου ο τελικός καταναλωτής αντιμετωπίζεται μόνο ως ένας παθητικός δέκτης διαφημιστικών μηνυμάτων. Επίσης, το social media marketing δεν ήρθε να αντικαταστήσει το παραδοσιακό marketing αλλά να δράσει συμπληρωματικά στην συνολική στρατηγική  που πρέπει να διαθέτει ένα επιτυχημένο brand.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές επιχειρήσεις ακόμα και σήμερα βρίσκονται στο δίλλημα αν θα πρέπει να εμπλακούν στα όσα γίνονται ή γράφονται στα social media για αυτές ή τα προϊόντα τους. Πολλές από αυτές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρόνο αλλά ούτε χρήματα για να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικτυακές συζητήσεις των καταναλωτών ή τους φαντάζει πολύ περίεργος και δυσνόητος ο νέος τρόπος επικοινωνίας. Δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι τα κοινωνικά δίκτυα επικοινωνίας παρέχουν απλόχερα την δυνατότητα στις επιχειρήσεις (μικρές ή μεγάλες) να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και πιστότητας με το αγοραστικό κοινό κάτι που θα πρέπει να είναι το ζητούμενο για κάθε επιχείρηση που θέλει να είναι βιώσιμη.

Τελικά είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα των social media σε μια μικρή επιχείρηση σε σχέση με μια μεγάλη;

Social Media Marketing – Μεγάλες Επιχειρήσεις

To social media αποτελεί ένα νέο κανάλι επικοινωνίας με μεγάλο εύρος δυνητικών πελάτων που θα είναι λάθος για τα μεγάλα brands να μη συμμετάσχουν. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν την δυνατότητα να συνδυάσουν τις offline με τις online ενέργειες προβολής και προώθησης, παρέχοντας στην εταιρεία τους ένα ολοκληρωμένο και απόλυτα στοχευμένο πλάνο επικοινωνίας και marketing. Ο ανοιχτός διάλογος φέρνει πιο κοντά την εταιρεία με τον τελικό καταναλωτή ισχυροποιώντας με αυτό τον τρόπο το brand loyalty των πελατών.

Τι παρέχει η online προβολή που δεν παρέχει η offline:

  • Δημιουργία διαπροσωπικής σχέσης και φιλικής εικόνας της εταιρείας προς τους πελάτες.
  • Άμεση, γρήγορη και καθημερινή επικοινωνία με το social media κοινό
  • Αλληλεπίδραση με το πελατολόγιο ή με τους δυνητικούς πελάτες της εταιρείας
  • Ενίσχυση του word of mouth της επιχείρησης (διαφήμιση από στόμα σε στόμα διαφήμισης)
  • Μεγαλύτερη – στόχευση (Targeted Advertising) με μετρήσιμα αποτελέσματα
  • Μεγάλο Feedback για την ψυχολογία του καταναλωτή και τις καταναλωτικές τάσεις χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά σε επόμενες δράσεις.
  • Value for money αποτελέσματα

Best practices – Social Media Marketing

Ενθαρρυντικές οι ενέργειες ορισμένων brands που έχουν ξεφύγει από τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό και έχουν κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό την χρησιμότητα των social media για brand awareness και social networking. Επισυνάπτουμε τα 10 καλύτερα social best practices της περασμένης χρονιάς:

https://www.slideshare.net/bengrossman/10-social-best-practices-from-the-best-social-brands-of-2013

Social Media Marketing  – Μικρές επιχειρήσεις

Η μεγαλύτερη πρόκληση στα social media των μικρών επιχειρήσεων είναι να μπορέσει να απαντήσει στο ερώτημα των καταναλωτών: Γιατί να αγοράσω από εσένα; Τι διαφορετικό έχεις να μου προσφέρεις από ένα μεγάλο brand;

Tα social media προσφέρουν απεριόριστη ευχέρεια στις τοπικές επιχείρησες να προσεγγίσουν κοινό το οποίο δεν γνωρίζει καν την παρουσία τους στην τοπική αγορά. Αρκεί αυτό που προσφέρουν να είναι ξεκάθαρό και στο σύνολο του να διαθέτει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

 

Startups & Social Media

Υπάρχει μία ταύτιση των startup εταιρειών με τα social media, οι οποίες χρησιμοποιούνται είτε ως αντικείμενο ανάπτυξης επιχειρηματικότητας, είτε ως μέσον προώθησης ιδεών και υπηρεσιών. Χωρίς αμφιβολία τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελούν το νέο μέσον επικοινωνίας, προσφέροντας νέες δυνατότητες προβολής.

Έτσι λοιπόν, στην υπάρχουσα κρίση και στην δυσκολία των νέων να βρουν μια εργασία, η ιδέα της δημιουργίας μιας μικρής εταιρείας με καινοτομικό χαρακτήρα, αποτελεί μία ευκαιρία για κάποιον που έχει μια πρωτότυπη πρόταση, που μπορεί να την υποστηρίξει και να την υλοποιήσει χρησιμοποιώντας νέα διαφημιστικά κανάλια που απαιτούν μικρότερο κόστος. Επίσης, μια start up εταιρεία προτού ξεκινήσει θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια εκτενή έρευνα αγοράς πάνω στο αντικείμενο, στο οποίο θα στηριχθεί και στην συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο ως προς τον τρόπο που θα χτιστεί η ιδέα και πως θα την επικοινωνήσει στο “κοινό στόχος”.

Ολοκληρώνω το παρακάτω άρθρο τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα social media έχουν μπει βαθιά στη ζωή μας.  Εσύ μικρή ή μεγάλη επιχείρηση τι περιμένεις;

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *