Το να προσπαθεί κανείς στις μέρες μας να ξεκινήσει μία επιχείρηση αποτελεί πρόκληση και συνήθως έρχεται πακέτο με ένα… περιορισμένο budget. Το digital marketing είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια σας καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο, εύκολα, γρήγορα και σχετικά οικονομικά. Όλα όμως τα μέσα του διαδικτυακού μάρκετινγκ δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά για όλες τις επιχειρήσεις. Οι επιλογές σας είναι πολλές και ίσως να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Το παρακάτω άρθρο θα σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά, να θέσετε τις προτεραιότητές σας και να χαράξετε μία στρατηγική digital marketing.
Social Media, τα αγαπημένα όλων
Τα social media αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και ευνοϊκούς τρόπους για να προωθήσετε την επιχείρησή σας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας δίνουν την ευκαιρία να διατηρήσετε μία ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο, να επικοινωνείτε με τους πελάτες σας άμεσα και διαπροσωπικά, να προωθήσετε τα προϊόντα σας και να ενημερώνετε μαζικά το κοινό σας. Μία καλή παρουσία στα social media σημαίνει ενίσχυση του brand awareness, αύξηση των επισκεπτών/αναγνωστών/ πωλήσεών σας και καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.
Κλειδί στην επιτυχία σας θα αποτελέσει το να κάνετε το κοινό να αλληλεπιδρά μαζί σας και να διατηρήσετε το ενδιαφέρον του. Κάνετε τακτικά αναρτήσεις στη σελίδα σας, μείνετε συνεπείς και προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία “ταυτότητα” της επιχείρησής σας, να προσδώσετε έναν χαρακτήρα.
Κάτι που επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψιν, είναι την αύξηση του influencer marketing εδώ και μερικά χρόνια στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Αυτό είναι όταν “διάσημοι” των social media, άτομα που ασκούν επιρροή στον κόσμο, αναφέρουν την εταιρεία σας στα κοινωνικά δίκτυα, βοηθώντας σας να αναπτυχθείτε γρήγορα.
Η εμπειρία του πελάτη στο επίκεντρο
Όπως αναφραμε προηγουμένως, το σημαντικό της υπόθεσης είναι να χτίσετε ένα σταθερό κοινό. Είναι λογικό, το κοινό σας να θέλει να παραμείνει κοντά σας αν του προσφέρετε ένα ευχάριστο περιβάλλον και δεν χρειάζεται να δυσκολευτεί για να κάνει τη δουλειά του.
Οι digital marketing στρατηγικές σας θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένες έτσι ώστε να δελεάζουν το κοινό σας, να το καθοδηγούν και να το διευκολύνουν. Κάντε έρευνες και δοκιμές προκειμένου να καταλάβετε τι είναι πιο αποτελεσματικό κάθε φορά.
Κάποιες από τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβείτε αποτελούν η βελτίωση του User Interface σας, δηλαδή του σχεδιασμού της ιστοσελίδας σας, της εφαρμογής σας και άλλων προωθητικών μέσων σας, η βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας σας, η πλοήγηση στην ιστοσελίδα σας καθώς και η δημιουργία απλού, χρήσιμου και ποιοτικού περιεχομένου.
Διαβάστε εδώ περισσότερες συμβουλές για το User Experience της ιστοσελίδας σας.
Το περιεχόμενο έχει έρθει για να μείνει λέμε!
Όσο νέοι κι αν είστε στο χώρο του digital makreting, δεν μπορεί να μην έχετε ακούσει ότι το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς! Το είχε προβλέψει ο Bill Gates πριν δύο δεκαετίες, υιοθετήθηκε ως αντίληψη πριν από μερικά χρόνια και ακόμα και σήμερα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στρατηγικές του διαδικτυακού marketing.
Η δημιουργία πρωτότυπων άρθρων, blog post ή άλλου ενημερωτικού περιεχομένου ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην επιτυχία της επιχείρησής σας. Ένα καλό περιεχόμενο θα αυξήσει το engagement (αλληλεπίδραση) των χρηστών σας, την οργανική απήχηση (επισκέψεις μέσα από αναζητήσεις στο Google) αλλά και την εμπιστοσύνη των πελατών σας προς το εταιρικό σας σήμα. Κι αν το γράψιμο δεν είναι το… φόρτε σας ή δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο που απαιτείται, μπορείτε πάντα να αφιερώσετε ένα μικρό budget προκειμένου να αναλάβει κάποιος πιο έμπειρος το κομμάτι του Content.
Το βίντεο, η εύκολη λύση
Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος μετατρέπεται σε ένα όλο και πιο… φυγόπονο ον. Σε αυτή την εξελικτική του πορεία (προς την απόλυτη τεμπελιά), συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι προτιμά να δει ένα βίντεο παρά να διαβάσει ένα άρθρο. Έτσι, το video marketing γίνεται όλο και πιο δημοφιλές καθώς είναι πιο βολικό τόσο για το παραλήπτη, όσο και για τον πομπό του μηνύματος. Ο αναγνώστης/θεατής δεν χρειάζεται να διαβάσει ένα ολόκληρο άρθρο για να πάρει τις πληροφορίες που θέλει και η πηγή δεν χρειάζεται να εξηγήσει τα πάντα με λεπτομέρεια.
Σκεφτείτε να συμπεριλάβετε στις στρατηγικές σας το Facebook Live, το Youtube και τα Instagram Stories. Μπορείτε να δημιουργήσετε βίντεο ενημερωτικού περιεχομένου, χιουμοριστικά, χρηστικά ή να κάνετε webinars, αναλόγως της φύσης της επιχείρησής σας.
Πού πάτε χωρίς SEO, οέο;
Το Search Engine Optimization, δηλαδή η βελτιστοποίηση της σελίδας σας για τις μηχανές αναζήτησης, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της στρατηγικής σας αλλά και από τα πιο δύσκολα, για να το παλέψετε μόνοι σας. Το SEO θα κοιτάξει πολλά κριτήρια της ιστοσελίδας σας, τη δομή της, το περιεχόμενο, το design, τα meta tags, τις εικόνες, τα URLs, την ταχύτητά της, το κατά πόσο είναι φιλική για mobile συσκευές κ.α. (Δείτε εδώ 6 τάσεις του SEO για το 2018).
Θα πρέπει να διαβάσετε πολύ για το SEO προκειμένου να αντιληφθείτε τις πολύπλοκες πτυχές του αλλά και να ενημερώνεστε τακτικά καθώς οι “κανόνες” αλλάζουν συχνά – για την ακρίβεια η Google ανανεώνει περίπου 500 φορές το χρόνο τον αλγόριθμό της.
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής αν κάπου πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στο budget σας για διαδικτυακό marketing, τότε σας συνιστώ να το αφιερώσετε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να έχετε ένα αξιοπρεπές SEO και να μπορέσετε να ανεβείτε γρηγορότερα στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.
Χαράξτε μία στρατηγική
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στις start-up επιχειρήσεις είναι να ακολουθούν τον κανόνα “πάμε και βλέπουμε”. Αυτό δεν είναι απαραίτητα λάθος αλλά σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή λύση. Θα πρέπει να έχετε μία στρατηγική πριν προχωρήσετε σε μία συνολική διαδικτυακή στρατηγική προώθησης αλλά για κάθε επιμέρους καμπάνια σας. Κάτι που ίσως σας βοηθήσει να χαράξετε μία στρατηγική είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Καθορίστε τους στόχους σας (clicks, πωλήσεις, brand awareness)
- Βρείτε ποιο είναι το κοινό σας και μελετήστε το (ενδιαφέροντα, δημογραφικά στοιχεία)
- Καταλήξτε σε ένα προωθητικό μήνυμα
- Διαλέξτε είδος καμπάνιας (remarketing, PPC,
- Επιλέξτε τη σωστή πλατφόρμα προώθησης
- Προσελκύστε υποψήφιους πελάτες
- Πείστε τους να αγοράσουν
- Μετρήστε τα αποτελέσματα της καμπάνιας σας
- Βγάλτε συμπεράσματα
Συγγραφή Άρθρου: Μαρία Κρητικού