Γιατί το Google Ads συχνά αντιμετωπίζεται ως Έξοδο

Συχνά ακούμε από κόσμο που επικοινωνούμε καθημερινά πως η διαφήμιση στο Google Ads είναι ακριβή. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τη διαφήμιση στο Google ως έξοδο και όχι ως επένδυση…

Η απάντηση μας είναι περιέργως πως έχουν δίκιο!

Δε φταίει όμως το εργαλείο που ονομάζεται Google Ads αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το εργαλείο.

 

 

Και μιας μιλάμε για εργαλεία ας δούμε ένα πρόσφατο παράδειγμα που μας έτυχε σε εργαλεία 🙂

Συζητώντας με πελάτη μας που πουλάει εργαλεία και του κάνουμε SEO, μας εκμυστηρεύτηκε πως το Google Ads που κάνει με μια άλλη εταιρία δεν έχει τα αποτελέσματα που θα ήθελε. Έχει περιορίσει το διαφημιστικό budget γιατί είναι έξοδο.

Όπως φαίνεται στην αναφορά που του έστειλαν από την άλλη εταιρία η πλειοψηφία των κλικ έρχεται από τις λέξεις-κλειδιά:

  • Αλυσοπριονα
  • Εργαλεια κηπου
  • Αεροσυμπιεστες

Ποιότητα Διαφήμισης

Κάνοντας λοιπόν μια αναζήτηση για αλυσοπρίονα εμφανίστηκε στην 4η θέση η διαφήμιση:

Αλυσοπρίονα

www.onomapelati.gr/

Ποιοτικά Βενζινοκίνητα & Ηλεκτρικά
Αλυσοπρίονα. Κάνε Αγορές Online!

 

Συνεπώς βγήκε η διαφήμιση με τίτλο Αλυσοπρίονα (σκέτο). Η περιγραφή «Ποιοτικά βενζινοκίνητα & ηλεκτρικά αλυσοπρίονα. Κάντε αγορές Online!” είναι απλά ικανοποιητική.

Επαναλαμβάνοντας την αναζήτηση στο Google, και αν η καμπάνια ήταν καλοστημένη θα έπρεπε να εμφανιστεί μια άλλη εναλλακτική διαφήμιση. Ο λόγος είναι πως τα Best Practices διεθνώς λένε πως φτιάχνουμε παραπάνω από μια διαφημίσεις και καθώς εναλλάσσονται αυτόματα οι διαφημίσεις από το Ads, μετράμε κατά πόσο συμφέρουσα είναι η κάθε εκδοχή της διαφήμισης.

Μόνο εφόσον τεστάρουμε δεκάδες διαφημίσεις και έχουμε αξιόπιστο στατιστικό δείγμα που να αποδεικνύει πως μια διαφήμιση είναι κερδοφόρα μπορούμε να περιορίσουμε το split testing (αλλά ποτέ δε το σταματάμε πλήρως).

Δυστυχώς στη περίπτωση του πελάτη εμφανίζονταν συνεχώς η ίδια διαφήμιση!

Με βάση τα στατιστικά και τα λεγόμενα του, η διαφήμιση αυτή ήταν ζημιογόνα και συνεπώς με κάθε κλικ στη διαφήμιση έχανε λεφτά.

Όπως φαίνεται στη ζήτηση για αλυσοπρίονα στο Google Ads Keyword Planner, υπάρχει ζήτηση για βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα και ηλεκτρικά αλυσοπρίονα.

Κάνοντας τις 2 αυτές σχετικές αναζητήσεις στο Google, εμφανίστηκε ξανά η ίδια διαφήμιση και όχι κάποια εξειδικευμένη σε βενζινοκίνητα ή ηλεκτρικά.

Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και στα εργαλεία κήπου και στους αεροσυμπιεστές.

Με λίγα λόγια για οτιδήποτε σχετικό με αλυσοπρίονα υπήρχε μία και μόνο διαφήμιση, η οποία για κάποιο λόγο κρίθηκε ιδανική για όλες τις περιστάσεις.

Είναι γεγονός πως ακόμα και ο καλύτερος διαφημιστής στον κόσμο δεν μπορεί να φτιάξει την τέλεια διαφήμιση με την πρώτη φορά! (βλ. Perry Marshall και άλλους αναγνωρισμένους ειδικούς στο Google Ads, και διαβάστε σχετικά στο Support Center της Google). Επίσης δεν είναι εξορισμού εφικτό μια διαφήμιση να καλύπτει «όλα τα γούστα».

Ποια είναι η ρίζα του προβλήματος;

Η ρίζα του προβλήματος είναι πως δεν υπάρχει έξυπνος στόχος για τη διαφημιστική καμπάνια. Ο πελάτης δεν είχε επίσης την σωστή καθοδήγηση για να πάρει σωστά αποφάσεις.

Η εταιρία που είχε φτιάξει τη καμπάνια είχε θέσει ως στόχο εντυπωσιασμού τις πολλές θεάσεις και κάμποσα κλικ με μέσο κόστος ανά κλικ (CPC) κοντά στο 0,25€. Κοινώς ο στόχος είναι να φέρει επισκεψιμότητα, όποια και αν είναι αυτή, είτε φέρνει πελάτες είτε όχι.

Δυστυχώς οι περισσότεροι μη πληροφορημένοι επιχειρηματίες θέλουν να βλέπουν κλικ και χαμηλό κόστος ανά κλικ (CPC).

Σημασία όμως δεν έχουν τα κλικ!

Ποιος είναι ο στόχος της διαφήμισης Google Ads και κάθε άλλης μορφής προωθητική ενέργεια;

Η απάντηση είναι πως ο έξυπνος στόχος της διαφήμισης είναι να παράγει R.O.I. δηλαδή αύξηση της κερδοφορίας. Θετικό R.O.I. (επιστροφή στην επένδυση) σημαίνει πως δίνουμε 1 ευρώ στη διαφήμιση και μας φέρνει πίσω πάνω από 1 ευρώ.

Σημασία δεν έχουν τα πολλά κλικ ή οι πολλές θεάσεις, αν αυτή η επισκεψιμότητα δε συμβάλει στην κερδοφορία.

Μια επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια που φέρνει κέρδος αποτελεί μια έξυπνη ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

Μια διαφημιστική καμπάνια που φέρνει κλικ και θεάσεις αποτελεί ΕΞΟΔΟ.

Αυτή είναι η διαφορά κρίσιμης σημασίας μεταξύ ενός Google Ads account φτιαγμένου από έναν έμπειρο επαγγελματία (και μια εταιρία με εξειδίκευση στο Google Ads) και ενός Ads account φτιαγμένου πρόχειρα από κάποιον που γνωρίζει τα «βασικά».

Google Ads & Eshops

Στην περίπτωση των Eshops τα παραπάνω αποκτούν άμεσο εφαρμόσιμο νόημα.

Οι ιδιοκτήτες Eshops σε σχέση με άλλους επιχειρηματίες που έχουν διαδικτυακή παρουσία έχουν ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται αυτόματα από το σύστημα του Eshop!

Μέσω του Google Ads Conversion Tracking (το οποίο είναι απαραίτητο να στηθεί πριν δαπανηθεί έστω και 1 cent στη διαφήμιση) έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε ακριβώς από ποια διαφήμιση, λέξη κλειδί ή placement ήρθε η παραγγελία, πόσα ξοδέψαμε και πόσα εισπράξαμε.

Στην περίπτωση των περισσότερων Eshops που αναλαμβάνουμε τη βελτιστοποίηση του Google Ads δυστυχώς δεν έχει εγκατασταθεί το Google Ads Conversion Tracking.

Με το μηχανισμό αυτό εγκατεστημένο μπορούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τη διαφημιστική καμπάνια δίνοντας έμφαση στα κερδοφόρα κομμάτια της και μειώνοντας συνεχώς τα μη κερδοφόρα (ζημιογόνα) κομμάτια. Επίσης μας βοηθά να πάρουμε αποφάσεις του στυλ ποια προϊόντα να προβάλουμε περισσότερο στο Eshop, αν θα αλλάξουμε τιμές, και αν θα αλλάξουμε το στοκ.

Ακόμα και στην περίπτωση Offline συναλλαγών που προέρχονται από το Google ο διαχειριστής του Eshop έχει τη νέα δυνατότητα να καταγράψει από πού ήρθε η συναλλαγή: https://support.google.com/adwords/answer/2998031?hl=en

Επίλογος

Συμπερασματικά λοιπόν στα χέρια ενός ειδικού είναι απίθανο το Google Ads να μη φέρει κερδοφορία, αν αξιοποιηθούν αποτελεσματικά όλες οι δυνατότητες που μας δίνει η Google.

Μια επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια Google Ads μπορεί να αποτελέσει μια καταπληκτική επένδυση για οποιαδήποτε επιχείρηση και ιδιαίτερα για Eshops όπου τα πάντα καταγράφονται στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *