Γιατί είναι σημαντικό το User Generated Content

Η παραγωγή περιεχομένου για το site σας και για τα social media είναι τεράστια σε όγκο και σε χρήμα υπόθεση.

Επομένως καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ΚΑΙ το περιεχόμενο που παράγεται από αυτούς που χρησιμοποιούν το site σας.

Αυτή η λύση έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα καθώς αφήνει τη μάρκα/προϊόν στα χέρια ξένων ανθρώπων αλλά έχει και δύο σημαντικά πλεονεκτήματα, την αύξηση της συναισθηματικής εμπλοκής του χρήστη με τη μάρκα/προϊόν και τη σημαντική αύξηση της ποσότητας περιεχομένου που παρουσιάζετε.

Αλλά σε αυτό το σημείο, ας κάνουμε μία σύντομη περιγραφή του τι ακριβώς εννοούμε περιεχόμενο που παράγεται από τους χρήστες (user generated content).

Η ιστορία ξεκίνησε, με αδέξιο ομολογουμένως τρόπο από την πλευρά των μαρκών/προϊόντων, το 2005 όταν τα social media έκαναν την εμφάνισή τους. Από τότε μέχρι σήμερα έχει περάσει μεγάλο διάστημα και οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές αφού πλέον όλοι είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας του νέου αυτού τρόπου επικοινωνίας.

Κι έτσι φτάσαμε στην εποχή που οι καταναλωτές του προϊόντος παράγουν περιεχόμενο για λογαριασμό του προϊόντος. Ένα καλό παράδειγμα, αποτελεί αυτό της Coca Cola (ποια άλλη…) όπου έδωσε τη δυνατότητα στους καταναλωτές της να δημιουργήσουν ένα μπουκάλι με το όνομά τους. Στη συνέχεια τους κάλεσε να φωτογραφηθούν με αυτό και να ανεβάσουν τη φωτό στα social media. Ε, όπως καταλαβαίνετε, έγινε χαμός!

share a coke

Και κάπως έτσι ο καταναλωτής μετατρέπεται πρεσβευτής του προϊόντος.

Τι περιεχόμενο μπορούν να παράξουν οι χρήστες;

Οι χρήστες/ καταναλωτές μπορούν να παράξουν:

  • Κριτικές
  • Αναρτήσεις σε φόρουμ ή ερωταπαντήσεις
  • Testimonials
  • Αναρτήσεις σε blog
  • Αναρτήσεις στα social media
  •  Wiki’s

user generated content

Γιατί είναι πιο ισχυρό το περιεχόμενο που παράγουν οι χρήστες;

Η απάντηση ξεκινάει από το γεγονός ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να «πιάσεις» τον καταναλωτή μέσα από τις κλασσικές μορφές διαφήμισης. Οι άνθρωποι του marketing πρέπει να γίνονται ολοένα και πιο δημιουργικοί γιατί οι χρήστες του internet πάσχουν από το σύνδρομο «δεν βλέπω τα banner” κατά 86%! Που σημαίνει ότι μια ιστορία είναι καλύτερος τρόπος επικοινωνίας. Και με δεδομένο ότι «οι άνθρωποι εμπιστεύονται τους ανθρώπους», ο καταλληλότερος για να πει μια ιστορία (σχετική με το προϊόν πάντα) είναι αυτός που το χρησιμοποιεί. Και αυτό αυτόματα προάγει τους χρήστες σε παραγωγούς πολύτιμου περιεχομένου.

 

Τα οφέλη της παραγωγής περιεχομένου από τους χρήστες, για την επιχείρηση

  • Ενθαρρύνει τις συναλλαγές κατά 4,6%.
  • Ενθαρρύνει τη δέσμευση με τη μάρκα/προϊόν κατά 28%.
  • Αυθεντικό και πρωτότυπο περιεχόμενο το οποίο οι υπόλοιποι χρήστες εμπιστεύονται κατά 76%.
  • Βοηθάει στο χτίσιμο πιστότητας στη μάρκα/ προϊόν αφού 78% των καταναλωτών εμπιστεύονται τη γνώμη των φίλων τους.
  • Βελτιώνει το SEO αφού 25% των αποτελεσμάτων αναζήτησης συνδέονται με περιεχόμενο που έχει αναρτηθεί από τους χρήστες.

 

Πώς ξεκινάει μια τέτοια προσπάθεια;

Ξεκινάει γνωρίζοντας καλά τον καταναλωτή σας, τον τύπο του, τα χαρακτηριστικά του, τις προτιμήσεις του, ποια μέσα καταναλώνει, γιατί, ποιές ώρες κλπ. Αν τους βρείτε και τους πλησιάσετε θα ανταποκριθούν.

Ανοίξτε τους δρόμους. Δώστε τους τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με την επιχείρησή σας. Στείλτε τους email μετά από μία συναλλαγή, ζητήστε τους να περιγράψουν την εμπειρία τους…

Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη των social media. Κοινοποιήστε, κάντε like κλπ στο περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί από τους χρήστες και που δεν είναι αναρτημένο σε αυτά.

Αφήστε ελεύθερη τη δημιουργικότητά σας. Σκεφτείτε, αντιγράψτε, πειραματιστείτε και θα βρείτε τι είναι αυτό που δουλεύει καλύτερα για εσάς.

Τέλος, δώστε τους κάτι σε αντάλλαγμα. Στο κάτω κάτω διαφήμιση σας κάνουν. Ευχαριστήστε τους!

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *