Γίνε Expert στο Google Analytics

Το Google Analytics είναι η ευρέως διαδεδομένη πλατφόρμα της Google, που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους ιδιοκτήτες online επιχειρήσεων για να λάβουν στατιστικά στοιχεία για την ιστοσελίδα τους. Το Google Analytics, επιτρέπει την μέτρηση στοιχείων οπώς οι πωλήσεις και δείχνει πώς οι επισκέπτες έφτασαν και πως χρησιμοποιούν μια ιστοσελίδα.

onbile google analyticsΣτα Analytics ένας εξειδικευμένος Σύμβουλος Internet Marketing θα βρει όλα όσα χρειάζεστε για:

  • καλύτερο Content Marketing
  • μείωση του Bounce Rate
  • αξιοποίηση των Κοινωνικών Δικτύων
  • βελτίωση της εμπειρίας σε χρήστες Κινητών Συσκευών
  • βελτίωση τη απόδοσης Perfomance Marketing μεθόδων όπως το Google AdWords και το Affiliate Marketing
  • και βελτιώση του συνολικού Conversion Rate

Ας δούμε κάποια σημαντικά κομμάτια του Google Analytics, που θα σας βοηθήσουν να γίνετε σιγά σιγά Experts στην ανάλυση των Analytics…

Search Engine Optimization (SEO)

Η βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης είναι ένας βασικός παράγοντας που θα φέρει επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας! Ενα απο τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε είναι οι λέξεις- κλειδιά που φέρνουν το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης στο site.

Απο τα Google Analytics κάνοντας κλικ στην επιλογή Απόκτηση> Λέξεις-Κλειδιά> Οργανικό θα βρείτε μια λίστα με λέξεις-κλειδιά από αύξουσα σε φθίνουσα σειρά ως προς το πόσες επισκέψεις έχουν λάβει. Ετσι θα γνωρίζετε ποιές λέξεις κλειδιά φέρνουν αποτελέσματα και επισκεψιμότητα και ποιές όχι. Θα δείτε επίσης το μέσο αριθμό των σελίδων που προβάλλονται από κάθε λέξη-κλειδί, μέση διάρκεια που μένει ο επισκέπτης στο site, καθώς και το bounce rate.

Θα δείτε επίσης ότι πολλές φορές η ιστοσελίδα εμφανίστηκε σε αναζητήσεις χρηστών με λέξεις- κλειδιά που δεν περιμένατε! Όλα αυτά τα δεδομένα θα βοηθήσουν να δημιουργήσετε σχετικό περιεχόμενο που θα αυξήσει την κίνηση στο site σας και θα βοηθήσουν στην μελλοντική σας online στρατηγική.

Ένα σημαντικό μέρος των not provided keywords μπορείτε να το δείτε αν συνδέσετε τα Google Webmaster Tools.

Περιεχόμενο – Content

Μια ακόμα πολύ χρήσιμη επιλογή  στο Google Analytics  ειναι και το Content, όπου μπορείτε να δείτε  πόσες προβολές λαμβάνει κάθε κομμάτι του περιεχομένου της σελίδας σας.

Κάνοντας κλικ στο Συμπεριφορά> Περιεχόμενο ιστοτόπου> Όλες οι σελίδες θα δείτε μια επισκόπηση που δείχνει τι απήχηση ένα συγκεκριμένο προϊόν, ένα άρθρο, το blog ή μια σελίδα σας έχει. Δείχνει επίσης τον αριθμό των μοναδικών προβολών σελίδας, το μέσο χρόνο για την σελίδα, καθώς και άλλες πληροφορίες. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ποιο από το περιεχόμενο του site σας είναι πιο δημοφιλές στο κοινό σας και που πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας!

Ποσοστό ΕγκατάλειψηςBounce Rate

Εξίσου μεγάλη σημασία έχει και το ποσοστό αναπήδησης ( Bounce Rate ) που δείχνει ποιο είναι το ποσοστό των επισκεπτών που βλέπουν μόνο μια ιστοσελίδα και μετά φεύγουν από το Site. Στο Κοινό> Επισκόπηση μπορείτε να δείτε το συνολικό Bounce Rate του site σας. Αν δείτε για παράδειγμα ότι έχετε ένα bounce rate γύρω στο 70%  τότε οι σελίδες προφανώς και χρειάζονται βελτίωση μιας και οι επισκέπτες δεν βρίσκουν κάτι αρκετά ενδιαφέρον για να τους κρατήσει. Από την άλλη πλευρά, ένα χαμηλό ποσοστό αναπήδησης του 40 τοις εκατό ή λιγότερο δείχνει ότι οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν και δείχνουν ενδιαφέρον στο περιεχόμενο της σελίδας σας. Μπορείτε να βρείτε τις ιστοσελίδες με του υψηλότερο Bounce Rate αν πάτε στο Συμπεριφορά> Περιεχόμενο ιστοτόπου> Όλες οι σελίδες και κάνετε ταξινόμηση κλικάροντας τη στήλη ποσοστό εγκατάλειψης.

Ενδιαφέρουσα αναφορά είναι και οι «Σελίδες Εξόδου».

Social Media

Εάν η επιχείρησή σας χρησιμοποιεί κάποιο Site κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, Twitter, Google+ ή Pinterest, το Google Analytics μπορεί να παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις του κάθε δικτύου!  Κάνοντας κλικ Απόκτηση> Κοινωνικό δίκτυο> Επισκόπηση> θα σας δείξει γρήγορα πόσες επισκέψεις κάθε δίκτυο φέρνει στη σελίδα σας και το συνολικό ποσοστό σε σχέση με τα άλλα δίκτυα . Έτσι αν δείτε ότι για παράδειγμα οι περισσότεροι επισκέπτες της σελίδας έρχονται απο το Facebook και όχι απο το Twitter τότε θα δώσετε περισσότερο βάση στο Facebook προσπαθώντας παράλληλα να βελτιώσετε την παρουσία σας στο twitter.  

Κινητά

Το Google Analytics  σας παρέχει την δυνατότητα να δείτε πόσοι επισκέπτες φθάνουν μέσω desktop / laptop PCs, smartphones και tablets. Αυτή η πληροφορία μπορεί να βρεθεί κάνοντας κλικ στο Κοινό> Κινητά> Επισκόπηση. Μόλις φτάσετε σε αυτή την οθόνη, θα δείτε πόσοι συνολικά επισκέψεις προέρχονται από κάθε είδος συσκευής! Αν λοιπόν παρατηρήσετε οτι ένα μεγάλος αριθμός επισκέψεων έρχεται μέσα απο κάποιο smartphone καλό θα είναι να δημιουργήσετε μια εκδοχή mobile friendly, μια εναλλακτική δηλαδή έκδοση της σελίδας που να είναι εύκολο για το χρήστη να περιηγηθεί και να κάνει κάποια αγορά ή ακόμα να δημιουργήσετε ένα  ξεχωριστό app. Εναλλακτικά μπορείτε να αξιοποιήσετε την τεχνολογία του Responsive Design.

In-Page Analytics

Τέλος, το χαρακτηριστικό που μπορεί να παρέχει μια σφαιρική άποψη που δείχνει τις προτιμήσεις των επισκεπτών κατά την πλοήγηση στο site σας αλλα και την γενικότερη συμπεριφορά τους είναι το In Page Analytics. Αυτό μπορεί να βρεθεί κάνοντας κλικ στο Συμπεριφορά> Ανάλυση στη σελίδα σας και ένα screenshot της ιστοσελίδας σας θα εμφανιστεί και εκεί θα δείτε ποιο αναλυτικά ποιές σελίδες σας έχουν την καλύτερη ανταπόκριση  απο τους επισκέπτες. Δώστε σημασία σε αυτες τις πληροφορίες γιατι μπορεί να χρειάζετε να διορθώσετε η να εμπλουτίσετε με περιεχόμενο κάποια σελίδα σας που δέχετε περισσότερες επισκέψεις απο τις άλλες η να βελτιώσετε την γενικότερη πλοήγηση μέσα στην σελιδά σας για τους χρήστες σας!

Πολυκαναλικές Διοχετεύσεις

Αν καταγράφετε τις μετατροπές στο Site σας (και αν δεν το κάνετε ξεκινήστε το άμεσα) μια από τις καλύτερες αναφορές στο Google Analytics είναι οι πολυκαναλικές διοχετεύσεις. Ο λόγος είναι επειδή οι περισσότερες μετατροπές γίνονται συνήθως αφού έχουν γίνει παραπάνω από μια επαφές με τον υποψήφιο πελάτη σας. Για παράδειγμα ο χρήστης μπορεί να δει τη διαφήμιση σας στο Google AdWords να μπει στο Site, να φύγει, να σας ξαναδεί στο Facebook, να γραφτεί στο Newsletter σας, να φύγει, και μετά από 1 μήνα να ξαναμπεί από ένα link στο Newsletter σας και να εκμεταλλευτεί την προσφορά σας για ένα προϊόν.

Η αναφορά που θα σας «ανοίξει τα μάτια» για αυτό το φαινόμενο είναι οι Πολυκαναλικές ιοχετεύσεις που βρίσκονται στο Μετατροπές> Πολυκαναλικές διοχετεύσεις> Περιεχόμενο.

Εξίσου σημαντικές αναφορές που θα μελετήσουμε άλλη φορά, είναι οι αναφορές Οπτικοποίηση διοχέτευσης και η Ροή στόχου που βρίσκονται και αυτές στην κατηγορία αναφορών Μετατροπές.
 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *