Μάθετε για τις 4 νέες αλλαγές στο Instagram

To Instagram είναι super trendy. Όλοι το ξέρουμε αυτό και για αυτό όλοι οι πελάτες επιδιώκουν την παρουσία τους στο Instagram. Το Instagram ωστόσο αλλάζει κάποια πραγματάκια και αν θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο θα πρέπει να τα γνωρίζουμε. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε τώρα μέσα από αυτό το άρθρο.

Οι αλλαγές αφορούν τη χρονιά που διανύουμε (εντάξει… δύο μήνες έχουν περάσει όλοι κι όλοι…) και θα μας βοηθήσουν να αναπροσαρμόσουμε (αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, αυτό εξαρτάται και το προϊόν ή την υπηρεσία) τη στρατηγική μας.

Ποιες είναι οι αλλαγές;

Όπως όλοι ξέρουμε, στα social media τα πράγματα αλλάζουν συχνά. Και οι αλλαγές έχουν πάντα να κάνουν με την εμπειρία του χρήστη. Ωστόσο, τόσο οι χρήστες όσο και οι marketers πρέπει να εξοικειωθούν με τις αλλαγές και να τις ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους.

Έτσι, οι αλλαγές που ήδη βλέπουμε ή πρόκειται να δούμε φέτος είναι:

  1. Η εμπειρία χρήστη
  2. Η αυξημένη εστίαση σε βίντεο-περιεχόμενο
  3. Η δημιουργία εσόδων για influencers και δημιουργούς περιεχομένου
  4. Η ασφάλεια και οι έλεγχοι

Θα τις δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Καινούρια home page, με αγαπημένα και ξεχωριστό feed από following λογαριασμούς

Η εμπειρία του χρήστη είναι για το Instagram η πεμπτουσία της ύπαρξής του ως πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι η βασικότερη προτεραιότητά του. Και επάνω σε αυτή θα μας εμφανίσει πολλές αλλαγές μέσα στο 2022.

Αυτή τη στιγμή, οι μηχανικοί του Instagram δουλεύουν επάνω στη δυνατότητα να μπορεί να εξατομικεύσει ο χρήστης το πως βλέπει το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει (θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες viewing) και να μπορεί να παίξει, μπρος-πίσω, με αυτές. Κάθε χρήστης δηλαδή θα το βλέπει όπως τον εξυπηρετεί/ του αρέσει καλύτερα. Κάτι ανάλογο έχουμε ήδη δει στο Facebook.

Ποιες θα είναι αυτές οι δυνατότητες;

  • Στη home view θα βλέπει αυτά τα οποία ο αλγόριθμος πιστεύει ότι είναι πιο ενδιαφέρονται για το χρήστη και θα περιλαμβάνει και προτάσεις για λογαριασμούς που δεν ακολουθεί αλλά μπορεί να τον ενδιαφέρουν να τους ακολουθήσει.
  • Στη favorites view θα βλέπει ποστ από μία λίστα λογαριασμών τους οποίους θέλει να βλέπει οπωσδήποτε.
  • Στη following view θα υπάρχει ένα χρονολογικό feed με περιεχόμενο από λογαριασμούς που ακολουθεί και δεν θα υπάρχουν επιπλέον προτάσεις.

Πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τις παραπάνω αλλαγές ένας marketer;

Χρησιμοποιώντας το favorites feed δημιουργείτε μία λίστα λογαριασμών με περιεχόμενο που εκπαιδεύει και εμπνέει. Προσθέστε λογαριασμούς από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου σας και από εκδόσεις που παράγουν αξιόλογο και ενημερωτικό περιεχόμενο για τον κλάδο σας. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι θα βλέπετε σε τακτική βάση περιεχόμενο που σας εκπαιδεύει και σας ενημερώνει.

Με παρόμοιο τρόπο, δημιουργήστε μία λίστα με λογαριασμούς μαρκών που διαχειρίζεστε. Θα την χρησιμοποιήσετε με δύο στρατηγικούς τρόπους.

Κατ’ αρχήν, βεβαιωθείτε ότι στην favorites view θα συμπεριλάβετε λογαριασμούς που στρατηγικά θέλετε να συνδεθείτε μαζί τους.

Αν για παράδειγμα διαχειρίζεστε ένα μεσιτικό γραφείο τότε συμπεριλάβετε όλους τους μεσίτες του για βλέπετε τι ανεβάζουν και να μπορείτε να παρακολουθείτε και να αλληλεπιδράτε με αυτούς.

Προσθέστε κέντρα επιρροής ή δυνητικούς στρατηγικούς συνεργάτες για να είστε πάντα ενήμεροι για το περιεχόμενό τους και για να δημιουργήσετε νέες, καλύτερες τακτικές engagement.

Δεύτερον, χρησιμοποιήστε την favorites view σαν ένα φακό που θα σας δείξει τον ανταγωνισμό και τους ηγέτες της αγοράς. Παραμένει μία καλή ιδέα να παρακολουθείτε το τι κάνουν οι ανταγωνιστές σας, για δύο λόγους: για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων αλλά και για να πάρετε ιδέες.

Πλέον οι χρήστες έχουν περισσότερο έλεγχο του τι βλέπουν στο feed τους. Όπως έχουμε ξαναγράψει τα ποστ σας πρέπει να δημιουργούν αξία για αυτούς, να είναι διασκεδαστικά, να είναι εκπαιδευτικά ή να είναι και τα τρία μαζί! Αν τα ποστ σας είναι μόνο προωθητικά ή γενικότητες, τότε οι χρήστες δεν θα συμπεριλάβουν τον λογαριασμό σας στα favorites ή δεν θα επιλέξουν να σας ακολουθούν.

Πως θα του κάνετε να σας ακολουθήσουν;

Οι χρήστες του Instagram θέλουν να διασκεδάσουν, να μάθουν, να εμπνευστούν. Θέλουν σύντομες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Θέλουν υψηλής αισθητικής και πρωτότυπο περιεχόμενο.

Ως marketer, φτιάξτε ένα μείγμα από τα παραπάνω και δημιουργήστε περιεχόμενο με βάση αυτά. Δημιουργήστε αξιόλογα stories, reels, και feed posts χρησιμοποιώντας τις παρακάτω ιδέες:

  • Δείξτε τι γίνεται στα παρασκήνια, εννοώντας τι γίνεται στο τμήμα  παραγωγής, στην αποθήκη, στη διακίνηση των προϊόντων.
  • Περιγράψτε την καθημερινότητα του καταναλωτή-στόχος.
  • Απαντήστε σε FAQs σε πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον συμβουλή: χρησιμοποιήστε γραμματοσειρές και χρώματα της μάρκας και γράψτε κείμενα σύντομα και περιεκτικά.

Αυξημένη εστίαση σε βίντεο-περιεχόμενο

Το έχουμε γράψει ξανά πριν λίγες μέρες, το Instagram παύει να έχει σε προτεραιότητα τις φωτογραφίες και μετατοπίζεται στο video. Καθώς πολλοί έχουν μπερδευτεί με τις πολλές βίντεο-δυνατότητες του Instagram (IGTV, Reels ή απλώς feed video) καλό είναι να ξέρουμε ότι όλα τα video πλέον βρίσκονται σε ένα σημείο. Το μόνο που θα έχει σημασία είναι το format, όπου καλό είναι να υπάρχει ένα μείγμα.

Το Instagram επενδύει στα Reels και για αυτά θα χρειαστείτε μικρής διάρκειας βιντεάκια, τα οποία μπορεί να είναι: παρουσίαση τρόπου λειτουργίας προϊόντος, παρασκηνιακές λειτουργίες, περιεχόμενο από χρήστες, διαγωνισμούς και giveaways, επίδειξη τύπου «πριν και μετά» .

Τι γίνεται με τα μεγαλύτερα video τα οποία έχουν και αυτά τη χρησιμότητά τους;

Συνεχίζουν να υπάρχουν καθώς για κάποια προϊόντα, υπηρεσίες, κλάδους κλπ είναι απαραίτητα. Τι μπορούν να περιλαμβάνουν; Συνεντεύξεις, εκπαιδευτικό υλικό, λεπτομερείς παρουσιάσεις προϊόντων, case studies.

Επίσης, το Instagram δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να κάνει remix τα βίντεο και έτσι να δημιουργεί νέο περιεχόμενο.

Αυστηρές συνέπειες για όσους χρησιμοποιούν ανήθικες πρακτικές

Το Instagram δίνει τον έλεγχο στους χρήστες, για να ελέγχουν τι θα βλέπουν και να ελέγχουν ποιος τους βλέπει. Έτσι, λανσάρει δύο νέες λειτουργίες που απευθύνονται στο νεότερο ηλικιακά κοινό και στους εφήβους.

  • Η μία λειτουργία λέγεται «κάντε ένα διάλειμμα» και βοηθάει τον χρήστη να σταματήσει την παρακολούθηση μετά από έναν συγκεκριμένο και προκαθορισμένο χρόνο. Τους παρακινεί μάλιστα να κάνουν κάτι άλλο όπως να ακούσουν μουσική, να καταγράψουν τις σκέψεις τους, να πάρουν μία ανάσα…
  • Ενίσχυση των γονεϊκών παρεμβάσεων ώστε οι γονείς να έχουν έλεγχο σε αυτά που βλέπουν τα παιδιά τους.

Αυτές οι λειτουργίες, από την πλευρά των marketer, πρέπει να λειτουργήσουν ως καμπανάκια για το περιεχόμενο που δημιουργούν και ανεβάζουν το οποίο απευθύνεται σε δυνητικούς πελάτες. Καλό είναι να υπάρχει στο μυαλό όλων μας ότι το περιεχόμενο που φτιάχνουμε μπορεί να φτάσει και σε ευαίσθητες ηλικίες. Για αυτό πρέπει να είναι ειλικρινές και ξεκάθαρο χωρίς παραπλάνηση και χωρίς τη χρήση στερεοτύπων, χωρίς μομφές για ανταγωνιστές.

Για να υπογραμμίσει αυτή τη σημαντικότητα το Instagram ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει αυστηρότερες ποινές στους παραβάτες των ορίων που έχει θέσει. Τα ποστ που θα παραβιάζουν τους κανόνες θα χάνουν την προτεραιότητά τους και θα χάνουν ακροατήριο.

Επίσης, για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των πληροφοριών που διακινούνται, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν report οτιδήποτε περιλαμβάνει bullying, διασπορά μίσους ή παρότρυνση σε βία.

Δημιουργία εσόδων μέσω συνδρομητών

Για σκεφτείτε να μπορούσαν οι πελάτες σας να έχουν έσοδα από το περιεχόμενο marketing που δημιουργούν;

Ας δούμε ένα παράδειγμα: έστω ένας πελάτης που έχει συνεργασία με μία μάρκα που πληροί τις προϋποθέσεις, το πρόγραμμα συνεργατών Instagram (Instagram Affiliate Program) διευκολύνει τις αγορές μέσω ενός λογαριασμού creator και έτσι ο creator μπορεί να παίρνει προμήθεια σε κάθε πώληση.

Το Instagram κάνει επιπλέον αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι influencer και οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να παράξουν έσοδα τεστάροντας ένα είδος συνδρομής.

Με αυτή τη λειτουργία οι χρήστες θα μπορούν να πληρώνουν συνδρομή ώστε να έχουν πρόσβαση σε ξεχωριστό περιεχόμενο, ειδικά για συνδρομητές. Οι συνδρομητές αυτοί θα παίρνουν κι ένα ειδικό σήμα, δίπλα από το όνομά τους ώστε να ξεχωρίζουν στα σχόλια, στα μηνύματα και στα ποστ. Η πλατφόρμα επεξεργάζεται έναν τρόπο ώστε  να είναι δυνατή η μεταφορά λιστών συνδρομητών και σε άλλες πλατφόρμες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις λειτουργίες παραγωγής εσόδων, διδάσκοντας στους πελάτες σας πως να τις χρησιμοποιούν προς όφελός τους.

Οπότε βάλτε σε τάξη τα νέα δεδομένα, δείτε τι ταιριάζει στην επιχείρησή σας και ξεκινήστε (ή αναθεωρήστε) τα διαφημιστικά σας πλάνα.

Πηγή εικόνων: pexel.com, gim.com, 9to5mac.com, ahrefs.com

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *