Διαφήμιση Ξενοδοχείου – Τι πρέπει να κάνετε

H φετινή τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει δυναμικά για την ελληνική αγορά και το άρθρο αυτό μπορεί να θεωρηθεί έως και καθυστερημένο (με την έννοια του χρόνου), ωστόσο με δεδομένο ότι η σεζόν πλέον έχει μεγάλη διάρκεια και ότι πολλές περιοχές και πόλεις της Ελλάδας έχουν και φθινοπωρινό/ χειμερινό τουρισμό, στο άρθρο θα βρείτε πολύτιμες συμβουλές που θα σας καθοδηγήσουν στο πως να διαφημίσετε ένα ξενοδοχείο, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο να κάνετε όλο το χρόνο.

Η διαφήμιση ενός ξενοδοχείου είναι απαραίτητη για το ίδιο λόγο για τον οποίο είναι και οποιουδήποτε άλλου προϊόντος. Δηλαδή για μία σειρά από λόγους μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω:

  • Για να χτίσει τη μάρκα του
  • Για να πετύχει τους στόχους του
  • Για να κοινοποιήσει τις αξίες του
  • Για να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές του
  • Για να προβάλει τις προσφορές του

Αυτό που ουσιαστικά κάνει τη μεγάλη διαφορά, όταν μιλάμε για ξενοδοχεία, σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα, είναι ότι αναφερόμαστε σε υπηρεσία. Και όπως όλοι όσοι έχουμε κάνει marketing ξέρουμε, το marketing υπηρεσιών είναι μία κατηγορία από μόνο του.

Τι κάνει καλό ένα «καλό ξενοδοχείο»;

  1. Η καλή του φήμη
  2. Η αισθητική των χώρων του και των δωματίων του
  3. Οι υπηρεσίες / εμπειρίες που προσφέρει στον επισκέπτη
  4. Οι παροχές του

Όλα τα παραπάνω είναι δομικά στοιχεία της προσωπικότητας θα λέγαμε του ξενοδοχείου και δεν αφορούν τόσο τη διαφήμιση αλλά αποτελούν υλικό διαφήμισης.

Αφού λοιπόν βρήκαμε τι θα διαφημίσουμε πάμε να δούμε με ποιον ή ποιους τρόπους θα το διαφημίσουμε.

Κοινωνικά δίκτυα

Επιβάλλεται η χρήση τους διότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη διαφήμιση όσο και για τη δωρεάν προβολή περιεχομένου. Αλλά ας σταθούμε στη διαφήμιση. Εικόνα, video και κείμενο μπορούν να δημιουργήσουν ένα συνδυασμό περιεχομένου ώστε να προβληθούν τα πάντα. Χώροι, υπηρεσίες, εμπειρίες, άνθρωποι, events, τα πάντα. Όλες οι πλατφόρμες είναι κατάλληλες αρκεί η διαφήμιση που θα χρησιμοποιηθεί να είναι προσαρμοσμένη στο κοινό της εκάστοτε πλατφόρμας.

Διαφήμιση μέσω περιεχομένου που παράγουν οι χρήστες

Οι ευχαριστημένοι χρήστες είναι μία καλή πηγή περιεχομένου διαφήμισης π.χ. φωτογραφίες που κοινοποιούν στο προφίλ τους. Το να τους διευκολύνετε ώστε να δημιουργήσουν τέτοιο περιεχόμενο προσφέροντάς τους αυτή τη δυνατότητα μπορεί να είναι μία πολύ αποδοτική στρατηγική όσον αφορά το branding.

Όπως αυτός ο τοίχος σε γνωστό ξενοδοχείο στην Ανάβυσσο για παράδειγμα.

Φωτογραφία: Vincci Evereden Resort Hotel

Διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης

Αυτό είναι ένα πολύπλοκο θέμα καθώς η Google (ως κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης) έχει ειδικό ταξιδιωτικό κομμάτι με πτήσεις, ξενοδοχεία, πλατφόρμες ενοικιάσεων κλπ και ένα ξενοδοχείο που θέλει να ξεχωρίζει πρέπει να εμφανίζεται στα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης. Για να το επιτύχει αυτό θα χρειαστεί να επενδύσει σε PPC διαφήμιση.

Η διαφήμιση PPC αν συνδυαστεί με καλή δουλειά στο SEO μπορεί να αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα, να εμφανίζει το ξενοδοχείο στην πρώτη σελίδα. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της Google. Πολύ δε περισσότερο όταν στην πρώτη σελίδα κυριαρχούν τα αποτελέσματα των πλατφορμών ενοικίασης.

Εικόνα: screenshot Google

Διαφήμιση στο δίκτυο εμφάνισης

Το δίκτυο της Google διαθέτει κι άλλα σημεία όπου μπορεί να διαφημιστεί κανείς και σίγουρα δεν πρέπει να παραβλέψουμε το δίκτυο εμφάνισης όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η εικόνα ενώ η εν λόγω διαφήμιση εμφανίζεται σε συνεργαζόμενα site.

Newsletter/ email marketing

Ποιος είναι ο καλύτερος πελάτης; Ο επαναλαμβανόμενος πελάτης!

Που είναι εύκολο να βρούμε επαναλαμβανόμενους πελάτες; Στις υπηρεσίες!

Είναι το ξενοδοχείο μια τέτοιου είδους υπηρεσία; Είναι!

Και η επικοινωνία μέσω email είναι ο κατ’ εξοχήν τρόπος για να επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε, στο κοινό που θέλετε, τη στιγμή που θέλετε, με ελάχιστο κόστος. Το κλειδί σε αυτό το είδος διαφήμισης είναι η στόχευση. Επειδή απευθύνεστε σε κοινό που ήδη γνωρίζετε, ξέρετε και τι θα ήταν αυτό που θα τους κινητοποιούσε οπότε μπορείτε να επιτύχετε πολύ καλά αποτελέσματα.

Influencer marketing

Το ξενοδοχειακό περιβάλλον αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για έναν influencer και είναι σχεδόν περιττό να το αναλύσουμε περαιτέρω. Αυτό που πάντα είναι tricky σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η επιλογή του influencer και η σοβαρότητα με την οποία θα αντιμετωπίσει το project. Έχουμε δει πολλά παραδείγματα συνεργασιών να καταλήγουν άδοξα γιατί ο influencer μπήκε στο στόχαστρο των media για Χ-Ψ λόγους και οι εταιρείες να αποσύρουν τη συνεργασία για να πάψει η σύνδεση με το όνομά τους.

Website

Last but not least, που λένε οι αγαπημένοι μας Άγγλοι. Το website ενός ξενοδοχείου είναι η αρχή και το τέλος. Είναι, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, ο οδηγός για όλες τις παραπάνω ενέργειες. Εκεί θα γίνουν κρατήσεις, εκεί θα αντλήσει κάποιος έμπνευση για ένα ταξίδι ή για μία διαμονή και θα δει φωτογραφίες, εκεί θα δει ένα event ή μια εμπειρία που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον, εκεί θα πάρει πληροφορίες.

Σε ποιον ταξιδιώτη στοχεύετε;

Αφού είδαμε τους βασικούς τρόπους διαφήμισης ας δούμε τώρα και τους βασικούς τύπους πελατών. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει αυτούς που τώρα ξεκινούν να καταλάβουν σε ποια κατηγορία πελατών απευθύνεται το ξενοδοχείο τους ώστε να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιεχόμενο και καμπάνιες.

Έχουμε λοιπόν:

  1. Τους ταξιδιώτες που αναζητούν ευκαιρίες και θέλουν το καλύτερο από το ταξίδι τους. Συχνά ταξιδεύουν με παιδιά και ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 25-34. Βασίζονται στις κριτικές, προτιμούν τις παραλιακές περιοχές και όλη τους η έρευνα γίνεται από κινητό.
  2. Τους ταξιδιώτες πολυτελείας που εστιάζουν στην αναψυχή και είναι διατεθειμένη να ξοδέψουν για να την πετύχουν. Ταξιδεύουν σε ζευγάρια και είναι ηλικίας 25-49 ετών. Προτιμούν τόσο τις πόλεις όσο και τις παραλιακές περιοχές και δίνουν βάση στις κριτικές.
  3. Τους κοινωνικούς ταξιδιώτες που τους αρέσει να μοιράζονται και να ταξιδεύουν με παρέες. Συχνά δε και με παιδιά για αυτό και εκτιμούν ιδιαίτερα τις υπηρεσίες για παιδιά και babysitting. Δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις γνώμες και στις συστάσεις των φίλων και των άλλων ταξιδιωτών και συνήθως ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 25-49.
  4. Τους ανεξάρτητους ταξιδιώτες που τους αρέσει να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του ταξιδιού τους και για αυτό ταξιδεύουν μόνοι. Αναζητούν την περιπέτεια καθώς και νέες εμπειρίες, είναι νέοι και τους αρέσει να μοιράζονται περιεχόμενο στα social media.
  5. Τους ερευνητές ταξιδιώτες που είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία. Θέλουν το ταξίδι τους να είναι η τελειότερη εμπειρία και για αυτό ερευνούν τα πάντα από πριν. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, επισκέψεις, χώρους, προορισμούς, εισιτήρια, δραστηριότητες, δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Βασίζονται πολύ στο Trip Advisor (και άλλα παρεμφερή site), ταξιδεύουν σε ζευγάρια, είναι μεταξύ 25-49 ετών, έχουν υψηλό εισόδημα και περνούν πολλές ώρες στο laptop τους.
  6. Τους συνήθεις ταξιδιώτες που ψάχνουν για απλότητα και ευκολία που συχνά πάνε στους ίδιους και στους ίδιους προορισμούς. Πιο πολύ τους ενδιαφέρει η χαλάρωση παρά οι δραστηριότητες και συνήθως ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 35-64, ενώ είναι συνήθως χαμηλότερων εισοδημάτων.

Κλείνουμε με μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά:

  • 52% των χρηστών των κοινωνικών δικτύων είπαν ότι εμπνεύστηκαν για τα ταξίδια τους από τις ταξιδιωτικές φωτογραφίες των φίλων τους
  • 76% ποστάρουν φωτογραφίες από τις διακοπές τους στα κοινωνικά δίκτυα
  • Κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής έρευνας 55% έκανε like σε σελίδες που σχετίζονταν με το ταξίδι που σχεδίαζαν
  • 69% των διαφημίσεων χρησιμοποιούν εικόνα ενώ 18% χρησιμοποιούν video.

Στο επόμενο άρθρο θα πούμε κι άλλα για το ξενοδοχειακό marketing

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλήθη Ευτυχία

Φωτογραφία προφίλ: pexels.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *