Τι να αποφύγετε στις καμπάνιες των εορτών

It’s the most wonderful time of the year! Όχι μόνο σύμφωνα με το τραγούδι αλλά γενικώς είναι η πιο μαγευτική εποχή του χρόνου. Μιλάμε φυσικά για την εορταστική περίοδο. Η οποία πλησιάζει. Και μαζί της πλησιάζει, αν δεν έχει ήδη φτάσει και η διαφημιστική περίοδος.

Όπως θα ξέρετε ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου των λιανεμπόρων γίνεται κατά την εορταστική περίοδο και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη και αστοχίες.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που αφορούν σε εορταστικές καμπάνιες, τα οποία φυσικά καλό είναι να αποφύγετε. Αν ήδη έχετε ξεκινήσει τις καμπάνιες σας, προλαβαίνετε να τα διορθώσετε. Αν δεν έχετε ξεκινήσει προλαβαίνετε γενικώς.

Πάμε;

Καλό είναι να ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να:

  1. Διαφημίσετε το site σας γενικώς. Προτιμήστε να κατευθύνετε τους χρήστες σε σελίδες προορισμού που έχετε φτιάξει ειδικά για αυτή την περίοδο, μέσα από τις οποίες μπορείτε να επικοινωνήσετε συγκεκριμένες προσφορές και προϊόντα. Οι σελίδες προορισμού θα πρέπει να συμβαδίζουν σε εμφάνιση με αυτές του υπόλοιπου site ώστε να μην ξενίσουν τον χρήστη αλλά ταυτόχρονα να έχουν κάτι από την εορταστική ατμόσφαιρα της εποχής.
  2. Αγνοήσετε τις προσαρμογές που απαιτούνται για τη φωνητική αναζήτηση. Οι προσωπικοί βοηθοί γίνονται πιο απαραίτητοι σε περιόδους μεγάλου φόρτου και η εορταστική περίοδος είναι μία από αυτές. Η αλήθεια είναι ότι η φωνητική αναζήτηση δεν έχει ξεπεράσει τη συμβατική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αγνοήσετε. Φροντίστε λοιπόν ώστε να υπάρχουν απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις και πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο χρήσης του προϊόντος.
  3. Αγνοήσετε γιορτές που αφορούν σε παγκόσμιες μέρες, Black Fridays κλπ. Έχουν κι αυτές το κοινό τους!
  4. Μείνετε χωρίς απόθεμα προϊόντων. Φαντάζεστε τι καταστροφή θα είναι να έρχονται οι παραγγελίες βροχή και να μην έχετε προϊόν να τις εξυπηρετήσετε; 
  5. Χάσετε ευκαιρίες για cross sell και up sell. Η εορταστική περίοδος αποτελεί μοναδική ευκαιρία τόσο για αύξηση του τζίρου σας (up sell και cross sell) όσο και για αύξηση της προβολής της προϊοντικής σας γκάμας (cross sell). Επομένως, ευκαιρίες να προβάλετε συνδυαστικές αγορές δεν πρέπει να πάνε χαμένες.
  6. Μην στήσετε διαφημίσεις remarketing. Έχει αποδειχθεί ότι οι χρήστες που είναι κάπως εξοικειωμένοι με το site σας αποτελούν εύκολο στόχο. Η ευκαιρία που προσφέρει το remarketing είναι διπλή. Αφ’ ενός μπορεί να σας φέρει πίσω εγκαταλελειμμένα καλάθια και αφ’ ετέρου μπορεί να κρατήσει τη μάρκα σας ψηλά στο μυαλό του χρήστη.

Πριν περάσουμε στα tips που αφορούν τις καλές πρακτικές, δηλαδή αυτά που καλό είναι να κάνετε, ας δούμε και ένα έξτρα tip.

Αυτό το tip αφορά όσους απευθύνονται σε διεθνές ακροατήριο. Καθώς δεν γιορτάζει όλος ο πλανήτης ταυτόχρονα ή καλύτερα δεν γιορτάζει τα ίδια πράγματα ταυτόχρονα (π.χ. δεν γιορτάζουν όλοι Χριστούγεννα αλλά οι περισσότεροι από τα σχεδόν 8 δις του πλανήτη γιορτάζουν την πρωτοχρονιά), τα μηνύματά σας πρέπει να τους καλύπτουν όλους.

Καλό είναι να ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ:

  1. Την εμπειρία καταναλωτή και την απρόσκοπτη διαδικασία check out. Λάθη, παραλείψεις, καθυστερήσεις και προβλήματα μπορεί (δηλαδή είναι σχεδόν σίγουρο) να αποβούν μοιραία. Ο χρήστης δεν συγχωρεί. Φεύγει. Κάντε ελέγχους, διπλούς και τριπλούς ώστε να είστε σίγουροι ότι όλα δουλεύουν ρολόι.
  2. Βελτιστοποιήστε τη σελίδα σας για κινητά. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές, περίπου 50%, είναι καρφωμένοι στο κινητό τους. Είναι κρίμα να τους χάνετε γιατί το site σας δεν είναι προσαρμοσμένο σωστά. Και δεν είναι μόνο οι χρήστες που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν. Είναι και η Google, η οποία δίνει προτεραιότητα στα site που έχουν βελτιστοποιηθεί για κινητά. 
  3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ή ότι θα έχετε επάρκεια προσωπικού για να ανταπεξέλθετε στον φόρτο εργασίας που θα προκύψει. Αυτό ισχύει και για ηλεκτρονικά και για φυσικά καταστήματα. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα λύσουν τα προβλήματα, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις, θα βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστεί.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το site σας θα αντέξει μεγάλο όγκο χρηστών και μεγάλο όγκο πληρωμών ταυτόχρονα. Αν η καμπάνια σας δουλεύει αποτελεσματικά τότε και το site σας θα πρέπει να δουλεύει εξ’ ίσου αποτελεσματικά και να μην τους προδώσει. Επίσης, αν συνεργάζεστε με άλλες επιχειρήσεις και οι παραδόσεις σας εξαρτώνται από τρίτους, κάντε ό,τι είναι απαραίτητο για να παραδοθούν οι παραγγελίες εγκαίρως.
  5. Την κατανομή του διαφημιστικού σας προϋπολογισμού. Αν τον εξαντλήσετε πολύ νωρίς, θα χάσετε αυτούς που αγοράζουν τελευταία στιγμή. Έχοντας ως δεδομένα τα στοιχεία πωλήσεων των προηγούμενων ετών, μπορείτε να κάνετε μία κατανομή που θα σας φτάσει για όλη την εορταστική περίοδο, φροντίζοντας να αυξάνετε τα ποσά σας όσο κοντεύουν οι γιορτές. Εννοείται ότι οι καμπάνιες σας θα χρειαστούν παρακολούθηση και μάλιστα καθημερινή. Κάντε διορθώσεις ή τροποποιήσεις και αν βλέπετε ότι κάποια από αυτές «δεν τραβάει» διακόψτε την ή αντικαταστήστε την.
  6. Κάντε εξειδικευμένες προωθητικές ενέργειες. Πλέον έχετε τόσα πολλά δεδομένα στη διάθεσή σας που είναι κρίμα να μην τα αξιοποιήσετε. Βασικά είναι κρίμα να ξοδεύετε χρήματα σε γενικότητες ενώ οι στοχευμένες ενέργειες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές. Εξ’ άλλου, αυτό είναι κάτι που το περιμένουν και οι καταναλωτές. Οπότε κάντε τους τη χάρη και δώστε τους αυτό που θέλουν. Κάντε όσο γίνεται προσωποποιημένες διαφημίσεις, αλλάξτε συχνά τα δημιουργικά σας, ρίξτε μια κλεφτή ματιά στους ανταγωνιστές σας και κάντε προτάσεις που βασίζονται σε παλαιότερες αγορές (όπου αυτό είναι εφικτό. Αν κάποιος αγόρασε αυτοκίνητο πέρυσι, δεν θα πάρει και φέτος). 

Πολλά από όσα γράψαμε παραπάνω είναι σχεδόν αυτονόητα. Ειδικά όσοι βρίσκονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και στο λιανεμπόριο, για χρόνια τα έχουν κάποια στιγμή αντιμετωπίσει. Οι νεώτεροι όμως οφείλουν να μάθουν από την εμπειρία των παλαιότερων και να αποφύγουν τις κακοτοπιές.

Αξιοποιήστε λοιπόν την παραπάνω γνώση και εμπειρία και καλές πωλήσεις στις επόμενες μέρες! 

Πηγή εικόνων: greekinternetmarketing.com, pexels.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *