Όσο ακόμα βρισκόμαστε στην επήρεια του κορωνοϊού τόσο η αυξητική τάση στις ηλεκτρονικές (και όχι μόνο) αγορές θα διατηρείται. Αυτό επιτείνεται και από το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγή εποχής γιατί έρχεται χειμώνας και υπάρχουν νέες ανάγκες.
Στο σημερινό άρθρο δεν θα συζητήσουμε τι χάνει κανείς αν δεν έχει ηλεκτρονικό κατάστημα αλλά τι μπορεί να κερδίσει από το Google Shopping (προφανώς, προϋπόθεση για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτή την υπηρεσία της Google, είναι να έχει ηλεκτρονικό κατάστημα).
Ως γνωστόν, το Google είναι το νούμερο 1 σημείο, όπου γίνονται καθημερινά εκατομμύρια αναζητήσεις που αφορούν την αγορά προϊόντων.
Το Google Shopping είναι η πρόταση της Google για αναζήτηση, παρατήρηση και σύγκριση προϊόντων μεταξύ διαφόρων λιανεμπόρων και μαρκών. Αυτά σε γενικές γραμμές διότι το Google Shopping είναι πολύ περισσότερα. Και ναι, φυσικά, υπάρχουν και διαφημίσεις. Και πρόκειται για την πιο επικερδή ευκαιρία για τα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Η διαφήμιση πληρώνεται με pay per click. Ο χρήστης που κλικάρει στη διαφήμιση μεταφέρεται στη σελίδα του καταστήματος με το εν λόγω προϊόν. Οι διαφημίσεις Shopping εμφανίζονται συνήθως πάνω – πάνω, πριν από οποιοδήποτε αποτέλεσμα αναζήτησης. Προφανώς εμφανίζονται όταν υπάρχει μία σχετική αναζήτηση. Αν κάποιος ψάξει π.χ. «βιομηχανικό πάρκο Λαυρίου» προφανώς δεν θα εμφανιστούν προϊόντα.
Ας δούμε λίγο πως δουλεύει όλο αυτό. Όπως είναι μάλλον αναμενόμενο στο επίκεντρο βρίσκονται οι λέξεις-κλειδιά και οι λέξεις που χρησιμοποιεί αυτός που κάνει την αναζήτηση. Αυτό είναι κάτι που ισχύει για οτιδήποτε εμφανίζεται στο Google. Στις διαφημίσεις Shopping όμως το bidding δεν αφορά λέξεις-κλειδιά αλλά προϊόντα!
Και έτσι ανάλογα με το ποσό που έχει ορίσει ο διαφημιζόμενος, εμφανίζονται ή δεν εμφανίζονται τα προϊόντα του.
Και πως εμφανίζεται κανείς στις διαφημίσεις Shopping;
Εδώ η διαδικασία δεν ξεκινά από το περιβάλλον Google Ads αλλά από το Google Merchant Center, όπου ο ενδιαφερόμενος ανεβάζει λίστα προϊόντων είτε χειροκίνητα (δεν συνιστάται) είτε σε μόνιμη ροή.
Ας δούμε όμως τώρα γιατί συμφέρει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα να είναι παρόν στο Google Shopping.
Βασικός στόχος αυτού του τύπου διαφημίσεων είναι να προσελκύσει καταναλωτές.
Όσον αφορά τα τεχνικά υπάρχει ελευθερία δημιουργίας, σεταρίσματος, καθορισμού budget, βελτιστοποίησης κλπ.
Τι μπορεί να επιτύχει κανείς με τις διαφημίσεις Shopping;
Κατ’ αρχάς μεγάλα ποσοστά κάλυψης. Το Google είναι το πρώτο σημείο στο οποίο ψάχνει κάποιος για να αγοράσει αυτό που θέλει. Ξέρετε ποιο είναι το δεύτερο; Το Amazon.
Δεύτερον, πελάτες υψηλής ποιότητας (όχι με την έννοια της αξίας πελάτη αλλά της βεβαιότητας ότι ο χρήστης θα μετατραπεί σε πελάτη). Ο χρήστης που ξέρει τι θέλει και το θέλει τώρα, θα βρει αυτό που ψάχνει σε αυτές τις διαφημίσεις και θα κλικάρει για να το πάρει.
Τρίτον, υψηλό ROI. Αφού ο χρήστης ξέρει τι θέλει και μπαίνει για να το αγοράσει, οι διαφημίσεις αυτές έχουν υψηλό ρυθμό απόδοσης σε σχέση με τη δαπάνη.
Αν μάλιστα ο διαφημιζόμενος χρησιμοποιήσει συνδυαστικά και άλλα είδη διαφημίσεων της Google, τότε περικυκλώνει τον χρήστη και αυξάνει εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα.
Τι πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν πριν ξεκινήσετε
Άλλα πράγματα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν μια μεγάλη, πολυεθνική εταιρεία και άλλα μία μικρότερη τοπική επιχείρηση. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές.
- Στόχος δεν είναι η εφ’ άπαξ αγορά αλλά η μετατροπή του αγοραστή σε πελάτη. Δηλαδή σε κάποιον που θα ξαναέλθει στο κατάστημά σας για τις αγορές του. Αυτό προφανώς έχει να κάνει και με την ικανοποίηση του πελάτη αλλά έχει να κάνει και με το μέγεθος του κοινού που έρχεται σε επαφή με την επιχείρηση. Και όσο αυξάνει η κίνηση που φτάνει στο κατάστημα αυξάνεται και η δυνατότητα για remarketing.
- Προσοχή στη σχέση κόστους διαφήμισης και εισοδήματος που προέρχεται από αυτήν. Η κερδοφορία θα πρέπει να είναι ο στόχος σας εκτός αν έχετε λόγο να θέλετε κάτι διαφορετικό, δηλαδή αν θέλετε τζίρο ανεξαρτήτως εξόδων (σπάνια περίπτωση).
- Επιλέξτε με προσοχή τα προϊόντα στα οποία θα εστιάσετε. Υπενθυμίζουμε ότι το Shopping δεν δουλεύει με λέξεις-κλειδιά αλλά με προϊόντα-κλειδιά.
(Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε και τη σαρωτική επιτυχία του πρόσφατου λανσαρίσματος ενός νέου –στην ελληνική αγορά- ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς στην αναζήτηση εμφανίζεται μόνο αυτό!).
Τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε
Τα εξής τρία πράγματα: Google Ads, Google Analytics, Merchant Center και όλα αυτά κάτω από τον ίδιο λογαριασμό Gmail (για να συνεργάζονται). To κομμάτι του merchant center ίσως σας φανεί λίγο πιο περίπλοκο στο σετάρισμα αλλά εδώ είμαστε εμείς.
Εκεί που πραγματικά πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή είναι στο feed των προϊόντων, δηλαδή στον κατάλογο. Οι διαφημίσεις Shopping «ταϊζονται» από τις πληροφορίες των προϊόντων. Οπότε όσο καλύτερα είναι δομημένο το site σας και κατ’ επέκταση ο κατάλογος που ανεβάζετε τόσο καλύτερη η πληροφόρηση που μεταδίδει η Google και πληρέστερη η εικόνα που θα έχει ο χρήστης.
Τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τον προϊοντικό κατάλογο είναι:
- Τίτλος
- Περιγραφή
- Χαρακτηριστικά. Γράψτε τα βασικά χαρακτηριστικά πρώτα στη σειρά.
- Κωδικός προϊόντος
- Τύπος προϊόντος
- Φωτογραφίες. Μία δεν είναι αρκετή. Χρειάζονται φωτογραφίες από κάθε πλευρά του προϊόντος.
- Διαθεσιμότητα
- Κατάσταση (καινούριο, μεταχειρισμένο, ανακατασκευασμένο)
Σημειώστε ότι υπάρχει περίπτωση κάποια από τα προϊόντα σας να μην «περάσουν» από τη Google, π.χ. προϊόντα καπνού. Αν ο κατάλογός σας περιλαμβάνει μόνο τέτοια τότε υπάρχει θέμα. Αν όμως έχετε έναν κατάλογο μεικτό τότε τα υπόλοιπα προϊόντα του καταλόγου συνεχίζουν ακάθεκτα.
Όταν ο κατάλογός σας ανέβει στη Google μπορείτε να ξεκινήσετε το σετάρισμα της καμπάνιας σας. Μπορείτε να επιλέξετε μία έξυπνη (smart) καμπάνια ή μία standard καμπάνια.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές σχετικά με την standard καμπάνια:
- Επιλέξτε manual CPC και αποφύγετε το enhanced CPC
- Αν πρόκειται να «τρέξετε» περισσότερες από μία καμπάνιες ταυτόχρονα, τότε η προτεραιότητα της καμπάνιας είναι κάτι που σας αφορά. Αν όχι, επιλέξτε το medium.
- Αν ο προϋπολογισμός σας το επιτρέπει τότε επιλέξτε να εμφανίζεται η καμπάνια σας και σε άλλα δίκτυα, π.χ. YouTube, Gmail, αναζήτηση κλπ.
- Οι καμπάνιες μπορούν να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή οπότε μην αγχωθείτε με την καταληκτική ημερομηνία.
- Επιλέξτε όλους τους τύπους συσκευής για να προβάλλεται η διαφήμισή σας.
- Φτιάξτε γκρουπ διαφημίσεων ανά κατηγορία και ομάδα προϊόντων.
Πατήστε το κουμπί, λανσάρετε την καμπάνια και ετοιμαστείτε για παρακολούθηση και διορθωτικές ενέργειες. Αυτές οι τελευταίες πάντα χρειάζονται.
Και τώρα μερικές συμβουλές για τις καμπάνιες Smart, για τις οποίες η Google χρησιμοποιεί πολλή τεχνητή νοημοσύνη για να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα. Εδώ τα πράγματα είναι «στον αυτόματο».
- Αν έχετε budget λιγότερο από 15 ευρώ την ημέρα, μην μπείτε στον κόπο. Οι smart δεν δουλεύουν για λιγότερο.
- Χρειάζονται μία περίοδο χάρητος ή καλύτερα μάθησης, περίπου 15 ημερών. Άρα τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα ορατά.
- Το ύψος του bidding και η στόχευση καθορίζονται από τη Google και όχι από εσάς. Χμμ…
Συμπέρασμα
Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι το αν θα χρησιμοποιήσετε διαφημίσεις Shopping εξαρτάται από τη στρατηγική σας. Η διαφήμιση από μόνη της δεν θα κάνει θαύματα. Ωστόσο το γεγονός ότι μιλάμε για το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι του κλάδου διαφήμισης της Google πρέπει να μας πει πολλά.
Ξεκινήστε!
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία