12 tips για να αποφύγετε το φάκελο “promotions” του Gmail

Είστε marketer, κουράζεστε πολύ να σκεφτείτε, να υλοποιήσετε και να πληρώσετε τις προωθητικές σας ενέργειες και φτάνοντας στα newsletter πέφτετε επάνω στο Gmail.

Όσοι κάνετε μαζικές αποστολές newsletter αλλά και όσοι είστε χρήστες του Gmail, σίγουρα ξέρετε ότι τα newsletter «προσγειώνονται» κατ’ ευθείαν στον φάκελο Promotions. Που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να διαβαστεί από τον παραλήπτη, και μάλιστα εγκαίρως, μειώνονται κατά πολύ.

Και τι γίνεται θα αναρωτιέστε; Υπάρχει λύση;

Υπάρχει είναι η αλήθεια και περνάει τόσο από το χέρι του χρήστη όσο και από το δικό σας.

Ο χρήστης για να λαμβάνει τα newsletter σας στον φάκελο primary, θα πρέπει να σετάρει κατ’ αυτόν τον τρόπο το Gmail του, και αυτό είναι κάτι που μπορείτε μεν να ζητήσετε αλλά δεν μπορείτε να ελέγξετε.

Υπάρχουν ωστόσο και πράγματα που μπορείτε να κάνετε και στα οποία έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Δεν είναι ένα και δύο αλλά περισσότερα. Δώδεκα για την ακρίβεια και θα τα δούμε αναλυτικά, ένα προς ένα.

1.Αποφύγετε τον βομβαρδισμό με email.

Αντ’ αυτού στείλτε επιλεκτικά. Χωρίστε τη λίστα σας σε επιμέρους κοινά και στείλτε μικρότερες ποσότητες μηνυμάτων.

Όταν κάνετε μια μαζική αποστολή, το Gmail καταλαβαίνει αμέσως ότι πρόκειται για τέτοια και κατηγοριοποιεί στα promotions ή ακόμα και στα spam.

Μπορείτε ακόμα, εφ’ όσον έχετε τμηματοποιήσει τη λίστα σας να κάνετε μικρές και πιο προσωποποιημένες αποστολές από το Gmail σας. Σας δίνει μάλιστα και τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε την εξέλιξη αυτών των αποστολών (ανοίχτηκαν ή όχι).

2.Αποφύγετε τα πολλά link

Αυτό που διαχωρίζει τα email που χρησιμοποιούνται για λόγους marketing από αυτά των απλών συζητήσεων, είναι τα link. Όσο πιο πολλά link τόσο πιο σίγουρη η μεταφορά του email στα promotions. Βάλτε ένα και καλό!

3.Βελτιώστε τη φήμη σας ως αποστολέας

Η φήμη που έχει ο πάροχος που χρησιμοποιείτε για τα email σας παίζει ρόλο. Τι ρόλο; Αν είναι κακή μπορεί να επηρεάσει το αν αυτά θα πάνε στα κυρίως εισερχόμενα ή στα promotions. Κι επειδή το φίλτρο της Google είναι πολύ καλό συνιστάται η αυθεντικοποίηση του email σας.

Τώρα, πριν από την αποστολή, μπορείτε να ελέγξετε τον δείκτη spam ώστε να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

4.HTML vs κειμένου

Αν το newsletter σας είναι φτιαγμένο σε html δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να εμφανιστεί στα κυρίως εισερχόμενα. Ο αλγόριθμος αμέσως καταλαβαίνει ότι έχει σταλεί από μηχανή και όχι από άνθρωπο.

Ένας καλός τρόπος για να ξεγελάσετε τον αλγόριθμο είναι να φτιάξετε το email έτσι ώστε να δείχνει φτιαγμένο στο χέρι και προορισμένο για προσωπική επικοινωνία. Χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο html γίνεται. Τόσο όσο είναι απολύτως απαραίτητο για να ομορφύνετε το μήνυμα.

5.Προσωποποιήστε το email σας

Ακόμα κι αν στέλνετε ταυτόχρονα σε πολλούς παραλήπτες μπορείτε να το κάνετε να φαίνεται σαν να το στέλνετε σε κάθε έναν μεμονωμένα. Αυτό έχει δύο θετικά. Το πρώτο είναι ότι θα αποφύγετε τον φάκελο promotions. Το δεύτερο είναι ότι δημιουργείτε μια αίσθηση οικειότητας και άρα αυξάνετε την πιθανότητα αλληλεπίδρασης.

Οι έρευνες μάλιστα λένε ότι οι αυξημένες αυτές πιθανότητες φθάνουν το +50%.

6.Αποφύγετε λέξεις που μπορεί να υποδηλώνουν spam
Λέξεις όπως «δωρεάν, δείγμα, προσφορά, έκπτωση, κέρδισε, καλύτερες τιμές, χωρίς πιστωτική κάρτα» είναι λέξεις σιγουράκια για φάκελο spam ή στην καλύτερη περίπτωση για φάκελο promotions.

Τι να γράψετε; Να περιγράψετε! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πείτε αυτό που θέλετε αποφεύγοντας τις επικίνδυνες λέξεις.

7.Σωστή μορφοποίηση

Αποφύγετε τα πολλά σχέδια, τις διαφορετικές γραμματοσειρές και την ποικιλία αυτών. Κρατήστε επαγγελματικό ύφος και μορφοποίηση. Βοηθά τόσο στην αποφυγή του φίλτρου του Gmail όσο και στην εντύπωση που δίνετε ως επιχείρηση.

8.Υποσέλιδο

 Βεβαιωθείτε ότι το υποσέλιδο περιλαμβάνει τις απολύτως-απολύτως απαραίτητες πληροφορίες. Όσο πιο φορτωμένο υποσέλιδο έχετε τόσο πιο εύκολο να θεωρηθεί προωθητικό.

9.Απευθυνθείτε στους συνδρομητές σας

Όταν μετακινούμε ένα email από το φάκελο promotions στο πρωτεύον, τότε το Gmail μας εκπαιδεύεται και όλα τα email από τον συγκεκριμένο αποστολέα πηγαίνουν εκεί που θέλουμε.

Οπότε, στείλτε ένα email στους συνδρομητές σας και ζητήστε τους να κάνουν αυτή τη διαδικασία αν θέλουν να βλέπουν αυτά που τους στέλνετε.

10.Στείλτε αξιόλογο περιεχόμενο

Βρισκόμαστε ακόμα στην εποχή όπου το περιεχόμενο παίζει ρόλο. Οι Αμερικανοί που ξέρουν το λένε πιο σχηματικά και γλαφυρά: Content is King! Και είναι! Για αυτό δημιουργήστε και στείλτε χρήσιμο και αξιόλογο περιεχόμενο στους συνδρομητές σας. Αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των χρηστών που επιλέγουν να βλέπουν περιεχόμενο από εσάς. Τα οφέλη αυτής της πρακτικής είναι μακροπρόθεσμα αλλά είναι πολλαπλασιαστικά.

Tip: η τμηματοποίηση της λίστας παραληπτών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ακόμα καλύτερο περιεχόμενο.

11.Στείλτε σύντομα email

Αποφύγετε την έκθεση ιδεών. Προσπαθήστε τα email σας να έχουν ουσία και να είναι σύντομα. Όσο πιο πολύ θυμίζουν ένα email που θα στέλνατε σε έναν συνεργάτη τόσο πιο πιθανό να καταλήξουν στον κυρίως φάκελο. Έχει παρατηρηθεί ότι email με τίτλους τεσσάρων έως δέκα λέξεων και κυρίως κείμενο έως 300 λέξεις έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να ανοιχθούν.

12.Επιλέξτε τον κατάλληλη ώρα αποστολής

Όπως σωστά καταλαβαίνετε από τον τίτλο, η ώρα που θα στείλετε ένα email παίζει ρόλο στον αν θα ανοιχθεί ή όχι. Φυσικά αυτό διαφέρει από κλάδο σε κλάδο. Ωστόσο αν έχετε βρει (αν όχι ψάξτε να βρείτε) τη σωστή ώρα για τον κλάδο σας μείνετε σε αυτή.

Ένας γενικός κανόνας λέει ότι αν είστε στο B2B οι εργάσιμες μέρες και ώρες είναι καλύτερες. Αν είστε στο B2C τότε τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα δουλεύουν καλύτερα.

 

Ποια είναι τα οφέλη του κυρίως φακέλου για τα email

Το να πηγαίνουν τα προωθητικά email σας στον κύριο φάκελο είναι σχεδόν προφανή αλλά μια επανάληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Πρώτον: αυξημένο ποσοστό ανοίγματος. Στον κυρίως φάκελο γίνεται όλη η δουλειά. Οι φάκελοι social και promotions παραμελούνται από τους χρήστες συστηματικά οπότε η πιθανότητα να πάει χαμένο το email σας είναι μεγάλη.

Δεύτερον: μεγαλύτερο ποσοστό μετατροπών. Όσο πιο πολλά από τα email που στέλνετε ανοίγονται τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μετατροπής.

Τρίτον: αυξημένη αξιοπιστία. Ο παραλήπτης που λαμβάνει προωθητικά email στον κυρίως φάκελο αντιλαμβάνεται ότι κάτι διαφορετικό υπάρχει στην εν λόγω επιχείρηση και έτσι δίνει περισσότερη σημασία.

Όπως βλέπετε, τα οφέλη δεν είναι ασήμαντα. Αξίζει να προσπαθήσετε!

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *