Ένα πολύ, μα πάρα πολύ, συνηθισμένο πρόβλημα τελευταία είναι η απόρριψη διαφημίσεων από το Facebook.
Το έχετε αντιμετωπίσει; Αν ναι σίγουρα έχετε αναρωτηθεί για το ποιος είναι ο τρόπος αντίδρασης. Σίγουρα θα θέλετε να μάθετε πως να κάνετε αίτημα για αναθεώρηση και σίγουρα θα θέλετε να μάθετε πως να λύσετε το πρόβλημα.
Αν δεν το έχετε αντιμετωπίσει, είναι πολύ πιθανόν να σας συμβεί στο μέλλον, καθώς συμβαίνει όλο και περισσότερο και καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι.
Μάθετε γιατί
Αν απορριφθεί η διαφήμισή σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε το λόγο για τον οποίο απορρίφθηκε. Συνήθως οι αιτίες είναι δύο. Είτε γιατί υπάρχει κάποιο προφανές λάθος το οποίο θα εντοπίσετε πατώντας το κουμπί edit στο ads manager, είτε γιατί υπάρχει κάποια παράβαση που αφορά στις πολιτικές της πλατφόρμας, κάτι που σας το εμφανίζει αμέσως.
Αν ο λόγος απόρριψης δεν σας φαίνεται αρκετά προφανής τότε θα ήταν χρήσιμο να ρίξετε μια ματιά στις πολιτικές του Facebook. Μερικοί από τους σημαντικότερους περιορισμούς αφορούν σε: φάρμακα, καπνό, τζόγο, όπλα. Ωστόσο υπάρχουν περιορισμοί και όσον αφορά την πολιτική, τη στέγαση, τα χρηματοοικονομικά και την εργασία.
Ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος που το Facebook «κόβει» διαφημίσεις είναι τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Στο Facebook δεν αρέσει να απευθύνεστε στο ακροατήριο της διαφήμισης με προσωπικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Βρείτε Χριστιανούς στην περιοχή σας» αλλά δεν μπορείτε να πείτε «δεν μπορείτε να πείτε «Βρείτε κι άλλους Χριστιανούς» διότι συνάγεται ότι κι εσείς είστε Χριστιανός. Πρόκειται για πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή όσον αφορά τον τρόπο έκφρασης.
Ένας τρόπος να το ξεπεράσετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε ιστορίες ή testimonials πελατών σας στο κείμενο της διαφήμισης ώστε να περιγράψετε τον τύπο στον οποίο το προϊόν σας απευθύνεται χωρίς να χρειαστεί να περιγράψετε προσωπικά χαρακτηριστικά.
Κάντε αίτημα επανεξέτασης
Αν πρέπει να αμφισβητήσετε την απόρριψη μιας διαφήμισης, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνετε.
Ο πιο εύκολος είναι να πάτε στην καμπάνια, στο επίπεδο της διαφήμισης, να πατήσετε το edit και να κλικάρετε το κουμπί request review.
Αν για τον οποιονδήποτε λόγο το κουμπί request review δεν εμφανίζεται ή έχετε ήδη υποβάλει αίτημα για αναθεώρηση μία φορά, τότε το επόμενο βήμα είναι να πάτε στο Facebook Business Help (https://business.facebook.com/business/help). Εκεί είναι πιθανόν, αλλά όχι 100% σίγουρο, ότι η επιλογή chat θα είναι διαθέσιμη ώστε να μπορέσετε να συνομιλήσετε με κάποιον. Αν το chat δεν είναι διαθέσιμο τότε θα πρέπει να στείλετε email.
Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να έχετε διαθέσιμες ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την υπό αμφισβήτηση διαφήμιση, ώστε τα πράγματα να κινηθούν γρήγορα.
Τι θα χρειαστείτε;
- το ID του λογαριασμού σας στο business
- το ID της απορριφθείσας διαφήμισης
Επίσης, θα πρέπει να τους πείτε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι κακώς κόπηκε η διαφήμιση και τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι η διαφήμιση συμβαδίζει με τους όρους χρήσης του Facebook.
Δείτε την κατάσταση του αιτήματός σας
Από την στιγμή που έχετε καταχωρήσει αίτημα επανεξέτασης της διαφήμισης είτε μέσω chat είτε μέσω email, μπορείτε να δείτε το status του στο σχετικό inbox, το οποίο θα το βρείτε μέσω της υποστήριξης του Facebook (support). Αν δεν βλέπετε κάτι εκεί τότε ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το Messenger για το follow up. Αν σε διάστημα δύο-τριών ημερών δεν έχετε ανταπόκριση, τότε καλό είναι να κάνετε μία κρούση για να πιέσετε την κατάσταση.
Επίλογος
Όπως γράψαμε και στην αρχή του άρθρου, οι απορρίψεις διαφημίσεων είναι όλο και πιο συχνές. Δεν φταίτε απαραίτητα εσείς. Το Facebook αλλάζει διαρκώς και είναι δύσκολο να παρακολουθείτε όλες τις αλλαγές και εξελίξεις.
Αν κάποιο από τα προϊόντα που πουλάτε ή διαφημίζετε ανήκει σε μια γκρι κατηγορία, τότε, πριν ξεκινήσετε να στήνετε τη διαφήμισή σας, διαβάστε προσεκτικά τους όρους και τις πολιτικές του Facebook. Στόχος σας είναι να φτιάξετε μία αποτελεσματική διαφήμιση χωρίς να χάσετε χρόνο σε απορρίψεις και διαδικασίες επανεξέτασης.
Αν πάλι μπλέξετε σε μια τέτοια περιπέτεια, να θυμάστε ότι μόνο το Facebook μπορεί να σας βοηθήσει.
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία