Facebook Shops και Shops στο Instagram

Το Facebook είναι το κατ’ εξοχήν εργαλείο σύνδεσης. Με τους φίλους, με την οικογένεια, με τη δουλειά, με τα προϊόντα και τις εταιρείες που αγαπάμε!

Έτσι, πριν από λίγες μέρες η Facebook, η οποία έχει διασυνδέσει όλο τον πλανήτη, ανακοίνωσε αλλαγές στη διαδικασία ηλεκτρονικών αγορών μέσα από τις πλατφόρμες της, σκοπεύοντας να κάνει τη ζωή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημαντικά ευκολότερη. Ταυτόχρονα θα κάνει και τη ζωή των χρηστών σημαντικά ευκολότερη.

Πως;

Δημιούργησε μία σειρά αλλαγές στο Facebook Shop Page, το οποίο πλέον ονομάζεται σκέτο Shops και είναι προσβάσιμο τόσο από το Facebook όσο και από το Instagram.

Στο προσεχές διάστημα όλες οι αλλαγές θα ενσωματωθούν και μάλιστα θα αφορούν όλες τις χώρες.

Το Facebook Shops δίνει τη δυνατότητα στους εμπόρους να ανεβάσουν τους καταλόγους με τα προϊόντα τους στη σελίδα τους στο Facebook ή στο προφίλ τους στο Instagram, με υποστήριξη από συνεργάτες όπως το Shopify, BigCommerce, WooCommerce, ή/και άλλους (προς το παρόν το check out θα γίνεται μέσω αυτών, αλλά ο στόχος είναι να μπορεί ο χρήστης να κάνει τα πάντα μέσα από την εφαρμογή). Οι χρήστες θα μπορούν να εντοπίσουν αυτά τα καταστήματα απ’ ευθείας από τη σελίδα του εμπόρου στο Facebook ή στο προφίλ του στο Instagram χρησιμοποιώντας την αναζήτηση (explore) ή κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη διαφήμιση, η οποία θα τους ανακατευθύνει σε ένα κατάστημα εντός του Facebook αντί σε ένα κλασσικού τύπου ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στην ανακοίνωση που έβγαλε η Facebook είπε ότι σχεδίασε τα καταστήματα έχοντας υπ’ όψιν την ιδιωτικότητα ενώ έδωσε και οδηγίες για το πως μπορεί κανείς να ξεκινήσει το στήσιμο.

Όσον αφορά το Instagram, οι χρήστες θα μπορούν πλέον να κάνουν τις αγορές τους απ’ ευθείας από την καρτέλα explore, ένα νέο σημείο στο οποίο μπορούν να ανακαλύψουν προϊόντα και μάρκες.

Στην πραγματικότητα, τόσο ο χρήστης του Facebook όσο και αυτός του Instagram, θα οδηγείται στο ίδιο κατάστημα. Τα καταστήματα αυτά θα είναι προσβάσιμα και από τις διαφημίσεις (όπως προαναφέρθηκε) και από τα stories και από το feed.

Το μεγάλο νέο είναι ότι τα Shops θα είναι δωρεάν και εύκολο να στηθούν.

Πραγματικά σημαντικό είναι ότι οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να εγκαταλείψουν την εφαρμογή για να κάνουν μία συναλλαγή. Όλα θα γίνονται εντός πλατφόρμας. Είτε από το κινητό είτε από σταθερό υπολογιστή.

Παράλληλα, η εταιρεία κάνει δοκιμές σε δύο ακόμα πεδία. Το πρώτο που τεστάρει είναι το να μπορέσει να λειτουργήσει και το live shopping μέσα από τα live videos. Το δεύτερο είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το Shops και μέσα από τις μηνυματικές εφαρμογές, δηλαδή μέσα από το Whatsapp, το Messenger και το Instagram Direct. Ακόμα όμως δεν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Υπέρ και Κατά  

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα θετικά και τα αρνητικά του νέου σχεδιασμού των Shops.

Υπέρ

  • Ευκολία τόσο για τον καταστηματάρχη όσο και για τον χρήστη.
  • Δεν απαιτεί επένδυση από την πλευρά του επιχειρηματία και για αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, τοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις.
  • Αύξηση κύκλου εργασιών.
  • Δημιουργία νέου ακροατηρίου.
  • Ο προϊοντικός κατάλογος που ανεβάσει η επιχείρηση θα είναι διαθέσιμος σε όλες τις επιμέρους εφαρμογές
  • Είναι δωρεάν!

Κατά

  • Περιορισμένες δυνατότητες customization του καταστήματος (το εκάστοτε κατάστημα θα μπορεί να αποτυπώσει την αύρα της μάρκας αλλά δεν θα διαφέρει δομικά και λειτουργικά από τα άλλα).
  • Απαιτεί διαφημιστική δαπάνη για να δημιουργηθεί κίνηση.
  • Στην ακραία περίπτωση όπου το Facebook «πέφτει», κλείνει, χακάρεται ο επιχειρηματίας χάνει τον έλεγχο του καταστήματός του.

Προφανώς κάθε εγχείρημα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του αλλά εδώ το απόλυτα μεγάλο δέλεαρ είναι η λέξη δωρεάν.

Η κρίση του κορωνοϊού, έστειλε πολλούς παραδοσιακούς καταναλωτές στα online καταστήματα. Πολλές μικρές επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από αυτή τη στροφή και πολλοί έσπευσαν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά καταστήματα. Αυτή την τάση «διάβασε» και η Facebook η οποία έχει πελάτες πάρα μα πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις. Έτσι, πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, αξίας 100.000.000$.

Για το Facebook, του οποίου τα έσοδα προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από μικρές επιχειρήσεις, το στοίχημα είναι να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες τέτοιες στην πλατφόρμα, να τους δώσει τα εργαλεία δωρεάν και να κερδίσει από την αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης, η οποία είναι απαραίτητη για να ξεχωρίσει κάθε κατάστημα.

Μπαίνουμε λοιπόν στη νέα εποχή και περιμένουμε όλα τα νέα features να τα δούμε στην πράξη!   

 

Συγγραφή Άρθρου : Φιλαλίθη Ευτυχία

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *