Ποιο είναι καλύτερο το SEO ή το on-page SEO?
Για όσους ξέρουν τι είναι το SEO η ερώτηση αυτή φαίνεται αστεία. Η συντριπτική όμως πλειοψηφία δε γνωρίζει το διαχωρισμό και πέφτει θύμα εταιρειών που πουλάνε το On-Page SEO ως SEO.
Επειδή δε θέλω να είστε το επόμενο θύμα διαβάστε αυτό το άρθρο πριν εκπλαγείτε δυσάρεστα…
SEO – The Definition
SEO είναι ακρωνύμιο του Search Engine Optimization, δηλαδή βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης όπως το Google, το Bing και το Yandex. Τι ακριβώς είναι βελτιστοποίηση θα μου πείτε;
Hold your horses! Θα σας αποκαλύψω περισσότερα σε λίγα λεπτά… Πριν όμως, πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό.
Just kidding! SEO και διαφήμιση δεν πάνε μαζί 🙂
Σε αντίθεση με το Google Ads που πληρώνουμε τη Google για να διαφημίσει το site μας, έναντι αμοιβής βεβαίως-βεβαίως, στο SEO ενός site δεν πληρώνουμε τη Google. Αυτό βέβαια είναι κάτι που δεν ευχαριστεί καθόλου και τη Google για αυτό και χρόνο με το χρόνο η διαφήμιση αυξάνεται όλο και περισσότερο σε όγκο και ποσότητα. Όγκο εννοώ την επιφάνεια που πιάνουν οι διαφημίσεις στην οθόνη του υπολογιστή σας. Αν κάνουμε μια σύγκριση του πόση επιφάνεια πιάνανε οι διαφημίσεις πριν από μερικά χρόνια και πόση επιφάνεια πιάνουν τώρα θα σοκαριστείτε δυσάρεστα.
Πάμε ξανά στο θέμα SEO. Το SEO έχει ως στόχο να πείσουμε τη Google ότι το Site μας είναι το καλύτερο δυνατό για την αναζήτηση που κάνει ο χρήστης, και για αυτό και θα πρέπει να το βάλει στην πρώτη θέση των (δωρεάν) αποτελεσμάτων αναζήτησης. Όσο πιο πειστικοί είμαστε τόσο πιο ψηλά θα μας πάει η Google.
Και πως πείθεται η Google?
Για να πειστεί η Google ότι πρέπει να μας εμφανίσει ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης θα πρέπει να αντιληφθεί αλγοριθμικά (κατά βάση είναι ένα έξυπνο πρόγραμμα), ότι το Site μας έχει σχέση με το θέμα που ψάχνει ο χρήστης, ότι το Site μας είναι ποιοτικό και χρήσιμο και παράλληλα ότι το Site μας είναι δημοφιλές, αξιόπιστο και θεωρείται Expert ή Authority site στο Διαδίκτυο.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχουν γίνει ακόμα πιο σύνθετα τα πράγματα τώρα…
Συγκεκριμένα η Google προσπαθεί να αντιληφθεί ποιος είναι ο χρήστης, ποια είναι η συμπεριφορά του στο Διαδίκτυο, τι sites του αρέσουν, που βρίσκεται, πότε ψάχνει, από ποια συσκευή, και τι ακριβώς υπονοεί η αναζήτηση του (το πραγματικό νόημα πίσω από τις λέξεις).
Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ψάχνω για “κινέζικο” και βρίσκομαι στο Σύνταγμα στην Αθήνα, το βράδυ και ψάχνω από το κινητό μου, η Google θα προσπαθήσει να μου βρει τα καλύτερα εστιατόρια και fast-food με κινέζικο στην Αθήνα στο Κέντρο, που είναι ανοιχτά, που έχουν λάβει θετικές κριτικές από άλλα sites και χρήστες!
Και γιατί όλη αυτή η ανάλυση για το Google SEO?
Πιστεύω πως ήδη υποψιάζεστε ότι το θέμα του SEO είναι πολυσύνθετο και πολύπλοκο, και αλλάζει καθώς αλλάζει και η χρήση του Διαδικτύου από τους χρήστες. Επίσης βλέποντας τη μεγαλύτερη εικόνα, καταλαβαίνετε ότι το Site σας δεν είναι σε ένα Δοκιμαστικό Σωλήνα απομονωμένο από το περιβάλλον. Ίσως στις αρχές του Internet να έφτανε να έχετε ένα καλούτσικο Site και να επαναλαμβάνει μέσα σε κάθε σελίδα τη λέξη ή τη φράση για την οποία θέλετε να βγείτε ψηλά στις μηχανές αναζήτησης. Θέλατε να βγείτε ψηλά για κοσμήματα; Αρκούσε να γράφετε μέσα στο Site κοσμήματα ξανά και ξανά σε διάφορα σημεία και αυτομάτως παίρνατε καλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης για τη λέξη-κλειδί κοσμήματα.
Και αυτό ακριβώς ήταν η πρώτη μορφή On-Page SEO!
Δηλαδή τι είναι On-Page SEO? On-Page SEO είναι το μισό μέρος του SEO. Αναφέρεται σε όλες τις ενέργειες ΜΕΣΑ στο Site σας για να το κάνουν πιο συμβατό με αυτό που θέλουν οι μηχανές αναζήτησης ή όπως λέμε στο Digital Marketing, πιο «φιλικό» στις μηχανές αναζήτησης.
Το ξαναλέω: το on-page SEO είναι το μισό μέρος του SEO. Μην αφήνετε εταιρίες να σας πουλάνε το on-page SEO λες και είναι όλο το SEO, σε τιμές εξωπραγματικές. Ρωτήστε ξεκάθαρα τι περιλαμβάνει το SEO που πουλάνε, τι θα κάνουν για το on-page και τι για το off-page SEO, και τι παραδείγματα επιτυχιών έχουν να προβάλλουν.
Ας δούμε καλύτερα αυτό το διαχωρισμό on-page και off-page SEO
Το On-Page SEO αφορά το ίδιο το Site σας. Το Off-Page SEO αφορά ενέργειες που γίνονται εκτός του Site σας για να καταλάβει η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης ότι το Site σας είναι αρεστό, δημοφιλές, αξιόπιστο και σχετικό με το θέμα. Θα μιλήσουμε για το Off-Page SEO στη συνέχεια, αλλά πριν ας δούμε πιο προσεκτικά τι είναι το On-Page SEO.
Το θέμα του On-Page SEO είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και απαιτεί γνώσεις αρχών προγραμματισμού, τεχνικές γνώσεις SEO, βασικές γνώσεις σε Marketing, καθώς και εμπειρία σε επίλυση δύσκολων προβλημάτων σε πλήθος εντελώς διαφορετικών περιπτώσεων. Πολλοί από αυτούς που προσπαθούν να κάνουν On-Page SEO είναι τουλάχιστον ημιμαθείς ή άπειροι και για αυτό τα αποτελέσματα είναι μέτρια.
Το On-Page SEO ξεκινά με ανάλυση των αναγκών και στόχων των ιδιοκτητών του Site, και προχωρά στην τεχνική αξιολόγηση των παραγόντων που παίζουν ρόλο στο On-Page SEO, δηλαδή των ποιοτικών κριτηρίων που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για να αξιολογήσουν ένα site. Έπειτα εφαρμόζονται όλες οι διορθωτικές ενέργειες, και πραγματοποιείται Consulting ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα κατά την αλλαγή ή προσθήκη περιεχομένου από τους διαχειριστές.
Το On-Page SEO δεν τελειώνει ποτέ γιατί τα Standards των μηχανών αναζήτησης μεταβάλλονται διαρκώς, και χρειάζεται προσαρμογή κάθε μερικούς μήνες (συνήθως). Επίσης οι υπεύθυνοι On-Page SEO αξιολογούν σε κάθε Audit τακτικά αν ακολουθούνται τα Guidelines που έχουν δοθεί στους διαχειριστές και κάνουν αν χρειαστεί τις απαραίτητες επισημάνσεις.
Ενδεικτικά κατά την τεχνική αξιολόγηση on-page SEO, γνωστή και ως on-page SEO Audit ελέγχονται κριτήρια όπως τα εξής:
- Website structure
- Keyword theme
- Titles
- Meta Descriptions
- URLs
- Canonicalization
- SSL
- Mobile-friendliness
- Site speed
- Crawl errors
- Index status
- Content Quality
- Code Quality
- Freshness
- Malware
- Outgoing links
- Rich snippets, Twitter cards, Open graph
- Multi-language definition
- Most popular organic landing pages adherence to Best practices
Και πολλά άλλα.
Στη GIM όταν πραγματοποιούμε on-page SEO Audit ελέγχουμε πάνω από 60 κριτήρια με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που έχουμε εξελίξει μετά από πολυάριθμα SEO projects σε εντελώς διαφορετικούς κλάδους, και συναρπαστικά προβλήματα κάθε φορά (όπως Penalties από τη Google).
Αφού βρεθούν τα προβλήματα, σειρά έχει η εύρεση του καλύτερου τρόπου επίλυσης όπου η εμπειρία είναι απαραίτητη και η επιστήμη συναντά την τέχνη στο on-page SEO. Τι θα κάνατε για παράδειγμα αν οι πιο δημοφιλείς σελίδες του Site σας έχουν Bounce Rate πάνω από 70%, δηλαδή οι περισσότεροι που τις επισκέπτονται «φεύγουν τρέχοντας» χωρίς να δουν άλλη σελίδα. Θα τις πετάγατε ή θα βρίσκατε ένα έξυπνο τρόπο βελτίωσης των σελίδων. Ή μήπως θα ανακατευθύνατε όλη αυτή την επισκεψιμότητα αλλού; Ή μήπως…
Δεν υπάρχει ποτέ μια μόνο λύση. Εκεί είναι που χρειάζεται η εμπειρία!
Μετά το on-page SEO έρχονται τα πιo δύσκολα…
Off-Page SEO
Όπως προανέφερα το Off-Page SEO αφορά όλες τις ενέργειες εκτός του Site. Φανταστείτε ότι κάθε site το οποίο βάζει ένα Link προς το Site είναι για τη Google, μια ένδειξη πως το Site σας είναι καλό και σχετικό με το θέμα. Όσο πιο αξιόπιστο και δημοφιλές είναι το Site που βάζει Link προς εσάς τόσο καλύτερα. Αν μάλιστα είναι και πολύ σχετικό με το θέμα ακόμα καλύτερα. Συνεπώς αν το site σας έχει σχέση με την Ιατρική και είναι στην Αθήνα, και σας βάλουν Link προς εσάς το Iatronet και το Doctoranytime είναι σαφώς καλύτερα από το να σας βάλει link ένα μικρό ειδησεογραφικό Blog μιας τοπικής εφημερίδας π.χ. στον Έβρο.
Κάθε ένα από αυτά τα Links η Google τα βλέπει ως ψήφο εμπιστοσύνης για το Site σας. Για τους παλιούς από εσάς στο SEO, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν παίζουν ρόλο μόνο τα links στο SEO. Όχι δεν αναφέρομαι στα Social Media Signals, αν και αυτά παίζουν επίσης ρόλο στο Off-Page SEO, δηλαδή τα Facebook posts, Tweets, Pinterest Pins… είναι θετικά «σινιάλα» για τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης. Αναφέρομαι σε κάτι σχετικά καινούριο…
Implied links, Mentions & Citations
Όταν η Google διαβάζει σε ένα site το Brand σας αυτό είναι ένα link που υπονοείται, ένα implied link, ένα Mention, και ναι αυτό παίζει ρόλο παρόλο που δεν είναι ενεργό link (δεν πατιέται). Όταν η Google βλέπει σε sites να αναφέρεται το όνομα της επιχείρησής σας, η διεύθυνση, και το τηλέφωνο (συνδυασμός NAP = Name, Address, Phone) αυτό είναι ένα Citation, και ναι παίζει και αυτό ρόλο στο (local) SEO. Το SEO εξελίσσεται διαρκώς.
SEO Action Plan
Για να καταφέρετε να ανεβάσετε το Site σας σε μια μικρή μη ανταγωνιστική αγορά με λίγο on-page SEO και ίσως λίγη τύχη μπορείτε να ανεβείτε στην πρώτη σελίδα.
Αν έχετε μέτριο ανταγωνισμό θα χρειαστείτε καλύτερο On-Page SEO και περισσότερο Off-Page SEO για περισσότερους μήνες. Αν είστε σε ανταγωνιστική αγορά θα χρειαστείτε σίγουρα τη βοήθεια ειδικών στο SEO.
Πάμε λοιπόν ξανά να τα δούμε μαζί.
Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείτε On-Page SEO δηλαδή να κάνετε το Site σας φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης και να το κρατήσετε φιλικό καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία. Αν θέλετε να το κάνετε σωστά εμπιστευθείτε έμπειρους Ειδικούς, και στη χειρότερη κάντε μόνο ένα On-Page SEO Audit. Σας θυμίζω όμως ότι δεν αποτελεί πλήρες SEO το On-Page SEO οπότε μην πληρώσετε μια μίνι-περιουσία.
Αν θέλετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και κατατάξεις θα χρειαστεί να κάνετε κάτι για το Off-Page SEO. Ίσως έχετε ήδη κάποια links π.χ. από τον κατασκευαστή του site σας, ή τη σελίδα σας στο Facebook. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δε φτάνουν! Θα χρειαστεί να καταχωρήσετε το Site σας σε ποιοτικούς καταλόγους ιστοσελίδων, να αποκτήσετε πιο ισχυρή παρουσία στα Social Media, να φτιάξετε και να ανανεώνετε ένα Blog και να κάνετε Online δημόσιες σχέσεις για την επιχείρησή σας. Αν είστε σε ανταγωνιστική αγορά θα χρειαστείτε βοήθεια από ειδικούς. Σε λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές και με δεδομένο ότι έχετε τις γνώσεις και το χρόνο, πιθανότατα ένα SEO Consulting να είναι αρκετό για εσάς.
Ελπίζω να σας διαφώτισα. Ελπίζω να εκνεύρισα μερικούς και να ταρακούνησα κάποιους άλλους. Ελπίζω αυτό το άρθρο να βάλει ένα λιθαράκι για την κερδοφορία της επιχείρησής σας.
Όπως πάντα τα σχόλια σας από κάτω. Αν το βρήκατε χρήσιμο κάντε ένα like, share, tweet ή ότι άλλο επιθυμείτε. Ευχαριστώ!