Το marketing είναι πλέον ένα πεδίο που απαιτεί πολλές γενικές και ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Είναι τόσο πολυδιάστατο ώστε και αυτός που το ασκεί να πρέπει να είναι αντιστοίχως πολυτάλαντος. Το marketing έχει να κάνει με την κατανόηση των αναγκών του πελάτη και την ικανοποίησή τους. Δεν έχει να κάνει με την απ’ ευθείας πώληση αλλά με το χτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ της μάρκας και του πελάτη ο οποίος κατόπιν θα προβεί σε αγορά.
Το ίδιο και το digital marketing. Απλώς όλο αυτό το «πάρε-δώσε», όλη αυτή η επικοινωνία γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω κάποιας πλατφόρμας ή κάποιων εργαλείων. Και ενώ οι βασικές δεξιότητες για έναν marketer δεν έχουν αλλάξει (επικοινωνία, περιέργεια, ενσυναίσθηση κλπ), τα τυπικά προσόντα έχουν αλλάξει αρκετά.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις πέντε βασικές δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της επιτυχίας στο σύγχρονο εταιρικό τοπίο.
1. Συγγραφή κειμένων (αγγλιστί copywriting)
Το κείμενο είναι τα γραπτά μέρη που στοχεύουν στην προώθηση ενός προϊόντος (ή μάρκας ή υπηρεσίας) ή στο να οδηγήσουν σε δράση. Δεδομένου του πλήθους των on-line καναλιών που υπάρχουν πλέον, η συγγραφική δεξιότητα είναι απολύτως απαραίτητη. Emails, landing pages, προσκλήσεις σε event, πληρωμένες διαφημίσεις, posts στα social media, chat bots, περιγραφές προϊόντων —όλα απαιτούν τη συγγραφή κειμένου.
Το copywriting απαιτεί άλλου είδους δεξιότητα από αυτή της συγγραφής κειμένων για blog ή για ένα τεχνικό manual για παράδειγμα διότι πρέπει να μπορεί να τραβήξει την προσοχή, να επικοινωνήσει την αξία και να εμπνεύσει δράση με περιορισμένο αριθμό λέξεων ή μέσα σε πολύ μικρό χώρο. Ταυτόχρονα απαιτεί την γρήγορη μετακίνηση και προσαρμογή από τις ανάγκες του ενός πελάτη στις ανάγκες του άλλου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν κοινά-στόχος, πλατφόρμες και ένα σωρό άλλα πράγματα.
Θυμίζουμε εδώ ότι το καλό κείμενο έχει ροή, διαβάζεται ευχάριστα και προκαλεί το ενδιαφέρον. Δεν χρειάζεται ούτε να εντυπωσιάζει, ούτε να πείθει.
2. SEO
Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν βασικό κομμάτι της διαδρομής του πελάτη, και αυτό ισχύει για όλους σχεδόν τους τύπους επιχείρησης. Είτε ψάχνουν κομμωτήριο, είτε catering για τη βάφτιση, είτε συγκρίνουν τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου με ένα άλλο, οι καταναλωτές ψάχνουν στις μηχανές αναζήτησης για πληροφορίες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να πάρουν εμπεριστατωμένες αγοραστικές αποφάσεις.
Κατά συνέπεια, αποτελεί βασική ικανότητα το να μπορεί κανείς να εμφανίσει μία επιχείρηση στις ανάλογες αναζητήσεις. Το SEO είναι πολύπλοκο θέμα και περιλαμβάνει τόσο τεχνικά όσο και δημιουργικά στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι από μόνο του απαιτεί μια τεράστια λίστα δεξιοτήτων. Έτσι, πρέπει κανείς να ξέρει πως να δημιουργεί και να προωθεί χρήσιμο περιεχόμενο, πως να φτιάχνει αποτελεσματικές καταχωρήσεις αλλά και πως να δομήσει ένα site.
Το SEO είναι μία συνεχής επένδυση της οποίας τα οφέλη (εμφάνιση στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της Google) είναι ακαταμάχητα. Άρα λοιπόν, είτε πρωτομπαίνετε στο χώρο είτε όχι, καλό είναι να ασχοληθείτε με το SEO.
3. PPC
Τα οφέλη του να εμφανίζεται μία επιχείρηση στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι παραπάνω κι από προφανή. Παρόλα αυτά, για να συμβεί αυτό χρειάζεται χρόνος. Ένας τρόπος για να κερδίσει κανείς άμεση προβολή είναι μέσω της διαφήμισης PPC. Μέσω αυτού του τύπου διαφήμισης εξασφαλίζεται η προβολή μιας επιχείρησης στην πρώτη σελίδα αλλά η επιχείρηση πληρώνει για κάθε κλικ που λαμβάνει η διαφήμιση. Περισσότερα χρήματα δεν συνεπάγονται περισσότερες εμφανίσεις. Οι παράμετροι που επηρεάζουν την προβολή είναι η ποιότητα της διαφήμισης και η σχετικότητά της. Αυτοί οι δύο δείκτες ανήκουν στις δεξιότητες που οφείλει να έχει ο σύγχρονος marketer. Δεν αρκεί να ξέρει να κατανέμει το διαθέσιμο budget, χρειάζεται να ξέρει ποιες λέξεις θα στοχεύσει, τα κανάλια και τον τρόπο εμφάνισης που θα χρησιμοποιήσει αλλά και το πως να δημιουργήσει εμπειρίες με νόημα για το ακροατήριό του. Εξ’ άλλου, όσο πιο καλή η διαφήμιση τόσο πιο λίγο κοστίζει και τόσο περισσότερα τα κέρδη!
Η διαφήμιση PPC δεν αφορά μόνο τις μηχανές αναζήτησης. Η ίδια πρακτική εφαρμόζεται και στα social media και στα website και στις εφαρμογές κλπ. Άρα λοιπόν πρόκειται για απολύτως απαραίτητη δεξιότητα.
4. Email
Το απλό, κλασσικό, γνωστό σε όλους μας email, το οποίο χρησιμοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια, Για κάθε 1€ που ξοδεύεται σε email marketing επιστρέφουν 42€! Με λίγα λόγια «τα σπάει».
Καθώς τα κάνει όλα και συμφέρει είναι πολύ διαδεδομένο στον κόσμο του marketing. Δείτε μερικούς από τους τρόπους χρήσης: μετατροπές, ενημέρωση καταναλωτή, χτίσιμο πιστότητας, αποστολή αποκλειστικών προσφορών, προσκλήσεις σε event, χρήσιμο περιεχόμενο, αναθέρμανση ξεχασμένων πελατών, και πολλά ακόμα.
Δεν νοείται επαγγελματίας του marketing και να μην ξέρει από email marketing. Να χτίζει και να χρησιμοποιεί τις λίστες του ώστε να δώσει αξία στη δουλειά του και εν τέλει να επιτύχει τους στόχους του.
5. Βελτιστοποίηση του ποσοστού μετατροπών (Conversion Rate Optimization)
Είναι το τελευταίο από τα, τουλάχιστον, πέντε βασικά προαπαιτούμενα που πρέπει να έχει ο marketer.
Γιατί τι να τα κάνεις τα παραπάνω τέσσερα αν στέλνεις κόσμο στο site σου και δεν αυτοί απλώς το κοιτούν χωρίς να προβαίνουν στην παραμικρή δράση; Εδώ ακριβώς είναι που χρειάζεται η πέμπτη δεξιότητα!
Η μετατροπή είναι η δράση που θέλουμε να αναλάβει ο επισκέπτης της εκάστοτε σελίδας (είτε είναι αγορά, είτε να κατεβάσει έναν δωρεάν οδηγό, είτε να εγγραφεί στη λίστα των newsletter, είτε να πάρει προσφορά). Υπάρχει πληθώρα παραγόντων που επηρεάζουν το αν ο επισκέπτης θα προβεί σε κάποια δράση και το CRO προσπαθεί να βρει τις συνθήκες υπό τις οποίες θα επιτευχθεί η μέγιστη δέσμευση. Το CRO περιλαμβάνει δεξιότητες όπως: οι δοκιμές Α/Β, στάδια μετατροπής (conversion funnel), ποσοστό αναπήδησης (bounce rate) ενώ παράλληλα ο marketer θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τα στοιχεία της σελίδας τα οποία επηρεάζουν μία μετατροπή, όπως: δημιουργικό, call to action, στήσιμο σελίδας, χρώματα, θέση κουμπιών, ταχύτητα, δομή του site, πλοήγηση στο site και άλλα.
Πέντε μόνο, μα ήδη τόσα πολλά πράγματα που καλείται να ξέρει να κάνει ο σύγχρονος marketer. Και αυτά προς το παρόν, διότι σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον τα πράγματα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς.
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία