Σχεδόν κάθε δυναμικό website είναι εφοδιασμένο με μία πολύ σημαντική λειτουργία που σκοπό έχει να κάνει την πληροφορία του εύκολα προσβάσιμη από τον επισκέπτη. Μιλάμε φυσικά για την Αναζήτηση.
Ο developer λοιπόν την έφτιαξε, ο UX designer την τοποθέτησε. Ο marketer όμως… την εκμεταλλεύεται σωστά;
Οι αριθμοί συμφωνούν ότι η Αναζήτηση είναι σημαντική;
Ναι. Αναμενόμενο! Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το ποσοστό μετατροπής επισκεπτών που χρησιμοποιούν την εσωτερική μηχανή Αναζήτησης ενός site, είναι 200% μεγαλύτερο από αυτό των επισκεπτών που δεν την χρησιμοποιούν. Η αξία δε των μετατροπών που προέκυψαν μετά από Αναζήτηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη (πάνω από 20%) από αυτές που προέκυψαν από απλή περιήγηση.
Είναι εύκολο λοιπόν να συμπεράνουμε ότι μία καλή συνολικά λειτουργία Αναζητησης είναι ικανή να μας φέρει περισσότερα και ποιοτικότερα conversions, άρα και έσοδα.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που σκεφτήκατε να βελτιστοποιήσετε τη μηχανή Αναζήτησης του site σας;
Είναι εντυπωσιακό ότι παρόλο που πολλοί ξέρουν τη σημασία της Αναζήτησης στην αύξηση των conversions, ελάχιστοι ασχολούνται με το πώς θα την κάνουν καλύτερη:
Μόλις 15% των εταιρειών/οργανισμών έχουν κάποιο άτομο, ομάδα ή εξωτερικό συνεργάτη που ασχολείται συγκεκριμένα με αυτό το κομμάτι του website, ενώ το 84% είτε δεν το έχει αναθέσει σε κανέναν είτε το έχει εντάξει στις ευρείες αρμοδιότητες κάποιου υπαλλήλου, ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να διαθέσει επαρκή χρόνο στο αντικείμενο αυτό.
Και πότε ήταν η τελευταία φορά που αναλύσατε τις αναζητήσεις που έγιναν στο site σας;
Ίσως το πιο απογοητευτικό συμπέρασμα, αν το καλοσκεφτεί κανείς: Οι marketers δεν βλέπουν τι ψάχνει ο κόσμος μέσα στο site τους! Ο υποψήφιος πελάτης είναι μέσα στο μαγαζί μας, ψάχνει κάτι και φεύγει χωρίς να αγοράσει τίποτα. Σε ένα φυσικό κατάστημα θα ήταν αδιανόητο να μην τον ρωτήσουμε τι ψάχνει και αν δεν το έχουμε, να σκεφτούμε σοβαρά την περίπτωση να το προσθέσουμε στο στοκ μας. Στο ψηφιακό μας κατάστημα, γιατί να μην το κάνουμε;
Σύμφωνοι, υπάρχουν τόσα εργαλεία εκεί έξω που μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τάσεις και αναζητήσεις στον κλάδο δραστηριοποίησής μας. Υπάρχει όμως πιο αξιόπιστη πηγή από το ίδιο μας το website;
Μια καλή αρχή λοιπόν θα ήταν να μάθουμε ποιες είναι οι αναζητήσεις που γίνονται. Τρόποι για να το κάνουμε υπάρχουν, είτε μέσω του Google Analytics, είτε μέσω κάποιου plugin που πιθανώς κάνει αυτή τη δουλειά στο CMS μας.
Οι πληροφορίες που θα πάρουμε αν κάνουμε κάτι τέτοιο μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες και αν κάνουμε κάτι για να τις εκμεταλλευτούμε, μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τις μετατροπές μας.
Και τι είναι αυτό το «κάτι» που μπορούμε να κάνουμε; Μα φυσικά, να δημιουργήσουμε περιεχόμενο που θα καλύψει τις ανάγκες των δημοφιλών αναζητήσεων! Αυτό το περιεχόμενο μπορεί να είναι κάποιο προϊόν, κάποιο άρθρο που θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του επισκέπτη απέναντί μας, κάποιο βίντεο κοκ.
Κάλυψη ανάγκης του εν δυνάμει πελάτη = αύξηση πιθανότητας μετατροπής!
Μία άλλη καλή ιδέα εκμετάλλευσης των πληροφοριών αυτών είναι να «ενισχύσουμε» το περιεχόμενο που ήδη έχουμε και το οποίο φαίνεται να ψάχνουν πολύ οι επισκέπτες, κατασκευάζοντας ειδικές landing pages για το περιεχόμενο αυτό. Για παράδειγμα, εάν έχουμε ένα e-shop με αθλητικά είδη και δούμε ότι υπάρχουν πολλές αναζητήσεις για ένα συγκεκριμένο μοντέλο παπουτσιών, τότε μία landing page “αφιερωμένη” στο μοντέλο αυτό, που θα ξεφεύγει από τον γενικό τρόπο παρουσίασης προϊόντων του e-shop (θα μπορούσε να περιέχει πολλά βίντεο, επιπλέον κείμενο, κριτικές κτλ) θα αύξανε κατά πολύ τις αγορές του.
Αξιοπιστία αποτελεσμάτων
Είναι πολύ σημαντικό η λειτουργία της Αναζήτησης να παρουσιάζει αξιόπιστα και σχετικά αποτελέσματα: Όσο πιο κοντά είναι σε σχέση με αυτό που αναζήτησε ο χρήστης, τόσο πιθανότερο είναι να αγοράσει. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι σχετικά, τότε ο επισκέπτης θα φύγει από το site μας (και πιθανώς θα βρεθεί σε site ανταγωνιστή μας). Χρειάζεται λοιπόν τακτικός έλεγχος και σε αυτό το κομμάτι.
Χρηστικότητα
Εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της όλης διαδικασίας.
Αρχικά, πρέπει να βεβαιωθούμε πως η πρόσβαση στην Αναζήτηση είναι απλή και κατανοητή. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά δυστυχώς σε πολλά websites το αντίστοιχο πεδίο ή link φαίνεται σαν να έχει… κρυφτεί επιμελώς!
Μία σύγχρονη λειτουργία Αναζήτησης θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα έχει autocomplete, ώστε να εμφανίζονται τα σχετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης από τον χρήστη. Είναι κάτι που αποδεδειγμένα βελτιώνει την εμπειρία χρήσης, και άρα το conversion rate.
Τα φίλτρα Αναζήτησης είναι ένα χαρακτηριστικό που επίσης θεωρείται σχεδόν δεδομένο, ειδικά σε ένα e-shop. Υπάρχουν βέβαια διάφοροι τρόποι που λειτουργούν και αποδίδουν αυτά τα φίλτρα, οπότε φροντίστε στο δικό σας website να είναι πολύ φιλικά και αποτελεσματικά! Προτείνεται η χρήση φίλτρων με τεχνολογία Ajax, ώστε το φιλτράρισμα και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων να γίνεται χωρίς να επαναφορτώνεται η σελίδα και, ιδανικά, χωρίς να μετακινείται η σελίδα στην κορυφή, αλλά να παραμένει στη θέση που βρίσκεται. Είναι κάτι που οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως!
Πολλές σύγχρονες μηχανές αναζήτησης έχουν επίσης μεγάλη ανοχή στα τυπογραφικά λάθη και μπορούν να προβλέψουν τι πραγματικά ήθελε να πληκτρολογήσει ο χρήστης. Κάποιες έχουν πάει και ένα βήμα παραπέρα, «καταλαβαίνοντας» τη φυσική γλώσσα ή ακόμα και τα greeklish. Σκεφτείτε ένα e-shop του οποίου η μηχανή αναζήτησης θα καταλαβαίνει το “mple gyalia hliou ews 100 eyrw” και θα εμφανίζει πράγματι μόνο μπλε γυαλιά ηλίου που κοστίζουν μέχρι 100 ευρώ! Πόσο πιθανό θα ήταν να αγοράσετε από το κατάστημα αυτό;
Η δυνατότητες ταξινόμησης των αποτελεσμάτων είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμηθεί από τους υποψήφιους πελάτες σας και θα αυξήσει τις μετατροπές. Δώστε τους τη δυνατότητα να βλέπουν τα προϊόντα στη σειρά που βολεύει εκείνους, με βάση τα κριτήρια που επιλέγουν.
Φυσικά, σε μια εποχή που το mobile κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα της ψηφιακής μας δραστηριότητας, δεν θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη φιλικότητα της μηχανής Αναζήτησης προς τους χρήστες φορητών συσκευών. Τόσο η διαδικασία όσο και τα αποτελέσματα της Αναζήτησης πρέπει να προσαρμόζονται καταλλήλως και να παρουσιάζονται με έναν τρόπο που θα διευκολύνει τον χρήστη και εν τέλει, να τον μετατρέπει σε πελάτη.
Για το τέλος, αφήσαμε τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας. Η ταχύτητα με την οποία όλα τα παραπάνω θα εκτελούνται είναι ζωτικής σημασίας. Οι χρήστες είναι πλέον «κακομαθημένοι»: Αν όλα δεν γίνονται γρήγορα, χωρίς μεγάλους χρόνους φόρτωσης και κολλήματα, είναι σίγουρο ότι ο επισκέπτης θα εγκαταλείψει την ιστοσελίδα μας.
Τι από όλα τα παραπάνω έχετε φροντίσει να ισχύουν για τη δική σας ιστοσελίδα; Μήπως ήρθε η ώρα να δείτε πιο «ζεστά» το θέμα της Αναζήτησης μέσα στο website σας; Αρχίστε άμεσα να την βελτιώνετε και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστείτε από τα αποτέλεσμα!
Συγγραφή άρθρου: Μπουλές Απόστολος