Στη γρήγορη και ηλεκτρονική εποχή που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε all we need is data!
Ακούγεται κάπως μονοδιάστατο, κάπως εμμονικό, κάπως υπερβολικό ίσως αλλά η ουσία είναι ότι η πληροφορία είναι η βασίλισσα της ημέρας και όποιος μπορεί να τη διαχειριστεί σωστά είναι αυτός που θα ξεχωρίσει.
Ωστόσο, υπάρχει πολλή πληροφορία, πολλοί τρόποι και εργαλεία άντλησης αυτής, περιορισμένος χρόνος και συχνά λίγη γνώση.
Το κατ’ εξοχήν εργαλείο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή και διαχείριση πληροφορίας από ένα site είναι το Google Analytics.
Όλοι το γνωρίζουν, όλοι το χρησιμοποιούν και όλοι το έχουν εγκαταστήσει.
Υπάρχει όμως και το Google Analytics e-commerce Tracking.
Αυτό το τελευταίο είναι αυτό που χρειάζονται όσοι πρέπει να παρακολουθούν ηλεκτρονικά καταστήμα και είναι το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα τόσο για την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε διαφημιστικής καμπάνιας, όσο και για την πορεία/ απόδοση της κάθε επιμέρους landing page.
Ας μην συγχέουμε με το Google Analytics (GA) το οποίο συνδέεται με όλα τα site (εμπορικά ή μη) και το οποίο αποτελεί τη βάση του συστήματος και τοποθετείται εύκολα σε κάθε σελίδα ενός site.
To Google Analytics E-commerce Tracking χρειάζεται εγκατάσταση από έμπειρο προγραμματιστή.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του;
- Δείχνει το τζίρο που προκύπτει από κάθε ένα από τα προϊόντα
- Συνολικό τζίρο
- Σύνολο πωλούμενων τεμαχίων
- Πωλούμενα τεμάχια από συγκεκριμένα προϊόντα
- Ποσοστό μετατροπών
- Συνολικό αριθμό συναλλαγών
- Αριθμό μοναδικών αγορών
- Μέση τιμή προϊόντων
- Μέση αξία παραγγελιών
- Στοιχεία απόδοσης βάση ημερομηνίας
- Αριθμό ημερών και συνδέσεων που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί μία συναλλαγή
Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω ευρήματα, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ποια προϊόντα (ή υπηρεσίες) «τραβάνε» και ποια όχι. Και αναλόγως να προβεί στην ανάλογη δράση.
Όπως αποτυπώνεται και στο παραπάνω σχήμα η παρακολούθηση (tracking) περιλαμβάνει:
- Την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής από τον επισκέπτη της σελίδας
- Την πλήρη καταγραφή της διαδικασίας στην πλατφόρμα δηλαδή τον τρόπο πληρωμής, την έκδοση αποδεικτικής σελίδας, την αποθήκευση των λεπτομερειών της συναλλαγής, το πέρασμα της συναλλαγής στο κώδικα παρακολούθησης και τη φόρτωση της απόδειξης για τον πελάτη.
- Εντέλει, μόλις η απόδειξη φτάσει στο browser του πελάτη ο κώδικας παρακολούθησης έχει ήδη στείλει τα δεδομένα στο server των Google Analytics.
Το πιο σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η έκδοση της απόδειξης καθώς όλες οι πληροφορίες της συναλλαγής αντλούνται από εκεί.
Το στήσιμο του εν λόγω μηχανισμού παρακολούθησης των δεδομένων δεν είναι εύκολο να γίνει από τον ιδιοκτήτη της σελίδας. Απαιτεί εξειδικευμένες προγραμματιστικές γνώσεις και δεξιότητες και καλό είναι να γίνει από κάποιο επαγγελματία με την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη ως προς τα στοιχεία που χρειάζεται.
Ας μην ξεχνάμε ότι η σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση, μπορεί να δώσει λύσεις και ιδέες ώστε η επιχείρηση να αλλάξει ρότα, προς το καλύτερο εννοείται…
Συντάκτρια: Φιλαλίθη Ευτυχία