Χάρις στο Facebook, η λέξει 'like' έχει γίνει μέρος της διαδικτυακής αργκό. Τώρα, ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Facebook, το Twitter αποφάσισε να το υιοθετήσει.
lolstart1106″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”525917″}}]]
Πρόσφατα το Twitter ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά το κουμπί «favorite» με το «like». Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής, το εικονίδιο με το αστέρι θα αντικατασταθεί από μία καρδούλα, όπως γίνεται και στην θυγατρική του Facebook, το Instagram.
Σύμφωνα με τον product manager του Twitter, Akarshan Kumar «θέλουμε να κάνουμε το Twitter πιο εύκολο και ανταποδοτικό στη χρήση και ξέρουμε ότι ορισμένες φορές το αστέρι μπέρδευε τον κόσμο, ειδικά τους νέους χρήστες. Μπορεί να σου αρέσουν πολλά πράγματα αλλά δεν μπορούν όλα να είναι τα αγαπημένα σου».
Η καρδιά είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο που αντηχεί σε πολλές γλώσσες, κουλτούρες και χώρες. Είναι πιο εκφραστική, προκαλεί συναισθήματα και δημιουργεί εύκολες συνδέσεις με άλλους.
Θα τη λατρέψουν όμως και οι διαφημιστές; Παρακάτω θα δείτε τι μπορεί να σημαίνει για αυτούς.
Το Engagement ενδέχεται να αυξηθεί
Με το νέο κουμπί Like, το Twitter δίνει στους χρήστες έναν νέο τρόπο να εκφραστούν. Όπως παραδέχθηκε και το twitter, το να χαρακτηρίσεις κάτι ως αγαπημένο είναι πολύ συγκεκριμένο και ενδεχομένως να περιορίζει ορισμένους χρήστες.
Αντίθετα, ένα κουμπί για Like είναι πιο ευέλικτο και το Twitter σαφώς ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει τους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο πιο συχνά. Αν το twitter επιτύχει στην αύξηση του engagement, τα νέα θα είναι καλά για τους διαφημιστές που ενδιαφέρονται να αλληλεπιδράσουν με τους followers.
Τα Likes ίσως ανταγωννιστούν τα Retweets
Όσοι ασχολούνται με το marketing τυπικά θα στραφούν σε μια σειρά από στατιστικά για να υπολογίσουν τις προσπάθειές τους στο Twitter. Ένα από τα πιο δημοφιλή στοιχεία που μετριούνται είναι τα Retweets, τα οποία θα παραμείνουν ένα χρήσιμο στατιστικό στοιχείο αλλά τα Likes θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο δημοφιλή.
Άλλωστε το να πείσεις έναν χρήστη να κάνει Retweet κάτι σε όλους τους followers του είναι κομματάκι δύσκολο. Το να πείσεις, από την άλλη, για ένα Like δεν είναι και πυρηνική φυσική.
Ως αποτέλεσμα αυτού, οι διαφημιστές ενδέχεται να κοιτάζουν τα Likes αντί για τα Retweets για να καταλάβουν πόσο ανταπόκριση έχει το περιεχόμενό τους στο κοινό του Twitter.
Το Twitter προσπαθεί απεγνωσμένα να γίνει mainstream
Ο νέος CEO του Twitter και συνιδρυτής του, Jack Dorsey έχει αναλάβει πολλές προκλήσεις στα νέα του καθήκοντα, μεταξύ των οποίων η αύξηση των χρηστών του καθώς και η ξεκαθάριση της ταυτότητας του Twitter.
Δεν μας κάνει λοιπόν εντύπωση ότι παρά το γεγονός ότι έδωσε δικαιώματα να υπάρξει κριτική για απομίμηση, το Twitter επέλεξε να χρησιμοποιήσει έναν όρο που είναι γνωστός σε δισεκατομμύρια κόσμο από το Facebook.
Η απόφαση της εταιρείας αποτελεί μία ξεκάθαρη προσπάθεια να γίνει το Twitter πιο ελκυστικό στο mainstream κοινό, κάτι που πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι κριτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη αξιοπιστία του ως ένα εργαλείο marketing.
Κάποιοι χρήστες ίσως έχουν αντίθετη άποψη
lolstart1107″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”10511717″}}]]Δεν αποτελεί έκπληξη ότι κάποιοι χρήστες δεν φαίνεται να απολαμβάνουν τόσο την κίνηση του Twitter. Χωρίς το Favorite κουμπί, το Twitter έχει αφήσει προς το παρόν τους χρήστες χωρίς τη δυνατότητα καρφιτσώματος περιεχομένου.
Ακόμα όμως κι αν λυθεί αυτό το πρόβλημα, πρόκειται για μια κίνηση ριψοκίνδυνη καθώς αν οι χρήστες δυσκολευθούν να υιοθετήσουν το κουμπί Like και δεν υπάρξει τόση αύξηση στο engagement όση ελπίζει το Twitter, η κίνηση αυτή θα έχει επιπτώσεις στο κοινωνικό δίκτυο.
Το Twitter ανοίγει τον κόσμο των συναισθημάτων
Το κουμπί Like αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες του Facebook αλλά υπάρχουν και κάποια προβλήματα: σε κάποια πράγματα είναι λίγο παράξενο να κάνεις Like, καθώς δεν έχουν όλες οι αναρτήσεις “θετικό” νόημα. Το Facebook πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, όπως πλέον θα πρέπει να κάνει και το Twitter.
Συντάκτης: Μαρία Κρητικού