Πότε και πως μπορώ να ορίσω στο google να κάνει έλεγχο ξανά στο site μου γιατί βλέπω πως έχει κρατημένα παλιά url’s?
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το Google έχει την τάση να προσπαθεί να διαβάσει ξανά και ξανά URLs που δεν υπάρχουν, μέχρι να σιγουρευτεί πως πράγματι δεν υπάρχουν για να τα αφαιρέσει από το Index (τα αποτελέσματα αναζήτησης). Κοινώς μας δίνει 2η, 3η,… ευκαιρία να διορθώσουμε ξανά τη σελίδα που δε βρίσκει.
Όσο περισσότερα σφάλματα ανίχνευσης έχει ένα site, τόσο χειρότερο είναι στη φιλικότητα του προς το Google, γεγονός που σίγουρα ζημιώνει τις κατατάξεις στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης στο Google.
Βήματα προς επίλυση:
Μπαίνουμε στο Webmaster Tools, και πηγαίνουμε στην ενότητα Υγεία -> Σφάλματα ανίχνευσης. Σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση Webmaster Tools ρωτήστε τον προγραμματιστή σας.
Ενδέχεται να δούμε διάφορους τύπους σφαλμάτων ανίχνευσης όπως 404, 403, 500… Θα ασχοληθούμε με τα 404 errors, δηλαδή τα σφάλματα τύπου δε βρέθηκε η σελίδα.
Πατάμε λοιπόν τα σφάλματα 404. Όταν πατάμε κάποιο από τα URLs στα σφάλματα ανίχνευσης, πρέπει να δείχνει 404 error στο site (δηλαδή ότι δεν υπάρχει, δε βρέθηκε η σελίδα). Αν δε βγάζει σφάλμα το site και ξέρουμε πως δεν υπάρχει η σελίδα επικοινωνούμε με τον προγραμματιστή μας. Αν αντιθέτως υπάρχει η σελίδα αλλά το Google λέει πως δεν υπάρχει, τότε μαρκάρουμε στο Webmaster Tools το συγκεκριμένο URL ως διορθωμένο, ώστε να δώσουμε σήμα στη Google να το ξαναδιαβάσει.
Μετά από μισό με 1 μήνα, αν παρατηρήσουμε πως στο Google Webmaster Tools εξακολουθεί να ψάχνει τη σελίδα που δεν υπάρχει και να τη δείχνει στα σφάλματα, κάνουμε τα εξής:
- Βλέπουμε αν υπάρχουν links προς τη σελίδα από άλλη σελίδα το ίδιου του site. Αν για παράδειγμα υπάρχει link από το μενού προς τη σελίδα που δεν υπάρχει πια, θα πρέπει άμεσα να αφαιρέσουμε το “σπασμένο” link από το μενού.
Συμβουλή: Μπορείτε να δειτε στις λεπτομέρειες του σφάλματος, μέσα στο Webmaster Tools ποιες είναι οι σελίδες που παραπέμπουν προς τη σελίδα που λείπει. Έτσι θα δείτε εύκολα ποιες είναι οι σελίδες ώστε να πάτε να αφαιρέσετε τα links προς τη σελίδα που δεν υπάρχει πια.
- Αφού αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα links προς το URL που δεν υπάρχει, σημείωστε ξανά στο Webmaster Tools το συγκεκριμένο URL ως διορθωμένο.
- Ξαναελέγξτε μετά από 2 περίπου βδομάδες να δείτε αν έφυγε το σφάλμα αυτό από το Webmaster Tools
Ελπίζω να βοηθήσαμε. Για απορίες και σχόλια παρακαλούμε σχολιάστε παρακάτω. Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας στο Facebook και τα άλλα Social Media!