Όλοι όσοι ασχολούνται με το digital marketing ξέρουν καλά πόσο αποτελεσματικά μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε αυτό που ονομάζεται «καταναλωτικό κοινό», μέσα από τα social media.
Πέρα όμως από το «καταναλωτικό κοινό» υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων που έχει ως κοινό-στόχο άλλες επιχειρήσεις, η οποία αναζητά λύσεις για το πως θα στοχεύσει αυτές τις επιχειρήσεις. Με πιο απλά λόγια, πως θα γίνει αποτελεσματική Β2Β επικοινωνία.
Αυτό λοιπόν είναι το θέμα του σημερινού μας άρθρου.
Μέχρι πρότινος το να απευθυνθεί μία επιχείρηση σε άλλες επιχειρήσεις μέσω Facebook και Instagram ήταν εφικτό αλλά χρειαζόταν πολλή χειροκίνητη δουλειά και αναλύσεις. Και παρόλη αυτή την δουλειά ήταν εύκολο να μείνει εκτός στόχευσης κάποιο σημαντικό κομμάτι του ακροατηρίου.
Πριν από κάποιους μήνες όμως, η Meta ανακοίνωσε νέους τρόπους στόχευσης για εταιρικούς πελάτες, σε όλες τις πλατφόρμες της (Facebook, Instagram, Whatsapp).
Ta B2B κοινά σχεδιάστηκαν έτσι ώστε ο διαφημιζόμενος να ασχολείται κυρίως με το δημιουργικό (κείμενο και εικόνα) και τη στρατηγική.
Η αλλαγή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο απλοποίησης των ακροατηρίων και του αλγορίθμου ώστε να λειτουργούν περισσότερο αυτοματοποιημένα.
4 τρόποι στόχευσης σε B2B κοινά μέσα από τις διαφημίσεις Facebook και Instagram
Το πρώτο κοινό που δημιουργήθηκε στοχεύει στους decision makers της εκάστοτε επιχείρησης. Εκεί θα βρείτε στελέχη και managers B2B σε μεγάλη ποικιλία επιχειρήσεων. Κάτι που συνιστά μία καλή αρχή καθώς σε αυτό το τμήμα είναι συγκεντρωμένα υψηλόβαθμα στελέχη marketing, εκτελεστικών καθηκόντων, ανθρώπινου δυναμικού (HR), μηχανικοί και πληροφορικάριοι (IT).
Για να δημιουργήσει αυτό το ακροατήριο, η Meta βασίστηκε στους επαγγελματικούς τίτλους των χρηστών, και παρόλο που δεν περιλαμβάνει αναλυτικά τίτλους εργασίας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι περιλαμβάνει όλη τη γκάμα από μεσαία έως υψηλόβαθμα στελέχη.
Η επόμενη κατηγορία περιλαμβάνει decision makers συνδυαστικά με ενδιαφέροντα. Μια κατηγοριοποίηση που εξυπηρετεί διαφημιστές που θέλουν να εστιάσουν σε ένα πιο αφοσιωμένο ακροατήριο.
Η Τρίτη κατηγορία κοινού περιλαμβάνει αποκλειστικά decision makers του κλάδου της πληροφορικής σε επίπεδο executive και manager. Η κατηγοριοποίηση προέρχεται από τον επαγγελματικό τίτλο των χρηστών. Με δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην παραγωγή λογισμικού, hardware και εφαρμογών, αυτό το τμήμα δίνει λύση σε πολύ κόσμο.
Η τέταρτη κατηγορία δημιουργεί ένα εξαιρετικό τμήμα κοινού και αποτελείται από νέες, εν ενεργεία επιχειρήσεις, με βάθος δραστηριότητας 6, 12 και 24 μήνες.
Πως να στοχεύσετε σε αυτά τα ακροατήρια;
Όλοι οι διαφημιστές έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κοινά ήδη από τον Αύγουστο του 2022. Ας δούμε πως τα βρίσκουμε.
Στον Ads Manager ξεκινάτε μία καινούρια καμπάνια και ορίζετε τον στόχο της ανάλογα με τον στόχο marketing.
Στη συνέχεια μεταφέρεστε στην επιλογή ακροατηρίου όπου θα διαλέξετε σε ποιο κοινό θα στοχεύσετε. Πατήστε το «edit» για να ενημερώσετε τη λεπτομερή στόχευση. Μόλις επιλέξετε κάποιο από τα ακροατήρια που περιγράφηκαν παραπάνω, θα δείτε το συνολικό πληθυσμού του ακροατηρίου. Αυτός θα περιοριστεί καθώς θα επιλέγετε επιμέρους δημογραφικά στοιχεία (ηλικία, φύλλο, γεωγραφική περιοχή). Στοχεύστε με μεγαλύτερη ακρίβεια, επιλέγοντας από τη λίστα ενδιαφερόντων και έτσι να περιορίσετε το εύρος του ακροατηρίου.
Μπορείτε επίσης να εξαιρέσετε κοινά από τη στόχευση. Μπορεί για παράδειγμα να μην θέλετε να απευθύνετε τη διαφήμιση σε ήδη πελάτες σας. Έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε πατώντας την επιλογή «exclude» κάτω από τη Λεπτομερή Στόχευση.
Η πλατφόρμα σας δίνει μία ακόμα δυνατότητα: μπορεί να αυξήσει αυτόματα το εύρος του ακροατηρίου (αν το έχετε περιορίσει πολύ) ώστε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης.
Προχωρήστε σε βελτιστοποίηση της καμπάνιας με βάση τον προορισμό της, δηλαδή αν θέλετε να οδηγεί σε site, εφαρμογή, σε μήνυμα (Messenger ή Whatsapp) ή σε κλήση. Επιλέξτε τι θέλετε να επιτύχετε: κλικ σε link, θέαση της σελίδας προορισμού, αριθμό εμφανίσεων ή ημερήσια κάλυψη σε μοναδικούς χρήστες. Στη συνέχεια επιλέξτε που θέλετε να εμφανίζεται η διαφήμιση. Μπορείτε να το κάνετε χειροκίνητα ή να διαλέξετε την πρόταση του αλγορίθμου για αυτόματη τοποθέτηση.
Και πάμε στο δημιουργικό κομμάτι της διαφήμισης. Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που δίνει ο αλγόριθμος για καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα επιλέγοντας το Advantage+ Catalog ως πηγή δημιουργίας της διαφήμισης, ο αλγόριθμος θα τραβήξει δημιουργικά από τον κατάλογό σας. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη το εργαλείο της Meta θα εμφανίζει το καταλληλότερο προϊόν στον εκάστοτε χρήστη. Μπορείτε πάντα να το κάνετε χειροκίνητα. Χρησιμοποιώντας το Advantage+ Creative, μπορείτε να έχετε βελτιστοποίηση σε διάφορα επίπεδα όσον αφορά την εικόνα.
Αντίστοιχες ρυθμίσεις μπορείτε να κάνετε και για post που θέλετε να χορηγήσετε (boost post).
Η διαδικασία είναι παρόμοια. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε ένα κουμπί για call to action.
Σε ότι αφορά τη στόχευση, ειδικά για B2B κοινά, οι δυνατότητες διεύρυνσης ή περιορισμού του κοινού, δεν είναι τόσες πολλές όσες στο Ads Manager αλλά και πάλι έχετε αρκετές. Αν έχετε το κοινό έτοιμο στον Ads Manager θα το βρείτε στις επιλογές. Αν όχι, τότε είτε θα φτιάξετε επί τόπου το ακροατήριο είτε θα μεταφερθείτε στον Ads Manager.
Μέχρι τώρα ποιο εργαλείο χρησιμοποιούσατε για να στοχεύσετε σε B2B πελάτες; Μήπως το LinkedIn; Αν ναι, τότε δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις πλατφόρμες της Meta για να απευθυνθείτε σε μεγαλύτερο ακροατήριο.
Κι αν χρειαστείτε βοήθεια, ξέρετε τι να κάνετε…
Πηγή εικόνων: socialmediaexaminer, gimagency